ABD'den Somali'de "meşru müdafaa" saldırısı

ABD'den Somali'de "meşru müdafaa" saldırısı

"Meşru müdafaa" etiketli ABD hava saldırısı, Somali'de yerleşik-köklü bir düşmanla savaş halinde olunduğu gerçeğini gizlemeye yetmiyor.

Obama yönetimi ve ABD askeri liderleri, doğrudan doğruya gerçekleştirdiği muhabere operasyonlarını, "danışmanlık ve yabancı hükümet ve askerlerin 'terör karşıtı operasyonlarına' destek olma görevi" ardına saklama girişimlerine devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Afrika Komutanlığı -yada AFRICOM-,  El Kaide'nin Doğu Afrika kolu olan Şebab'a karşı, "meşru müdafa saldırısı" olarak adlandırılan ve bölgedeki yerel 'terörle mücadele' güçlerine eşlik eden ABD'li danışmanları koruma adına bir saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. 

AFRICOM'un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"26 Eylül'de, Somali'nin Kismayo kenti yakınlarındaki Caba'da,  Somali Federal Hükümeti ile koordinasyon içinde, ABD güçleri El Kaide bağlantılı Şebab'a karşı meşru müdafa saldırısı gerçekleştirdi.


Somali hükümeti liderliğindeki terörle mücadele operasyonu devam ederken, bir grup silahlı El Şebab savaşçısı saldırı düzenledi ve Somali güçleri ve onların ABD'li danışmanlarının güvenliği ve emniyeti tehdit altına girdi.  Somali güçleri meşru müdafa dahilinde ateş açtılar ve çok sayıda militan öldürdüler. Ancak düşman, Somali güçlerine saldırılarına devam etti. Cevap olarak, ABD meşru müdafa saldırısı gerçekleştirerek tehdidi bertaraf etti ve dört düşman savaşçıyı öldürdü."

"Meşru müdafaa vurgusunun arka planı" 

Garowe Online haber portalı, "Şebab eğitim kampının" hedef alındığını ve çok sayıda üst düzey Şebab komutanının bu operasyonda yakalandığını, ayrıca 5 savaşçının öldürüldüğünü okuyucularına duyurdu.

AFRICOM'un Şebab'a karşı gerçekleştirdiği saldırıdaki "meşru müdafa" vurgusu, Obama yönetiminin cihat yanlısı gruplara karşı geliştirilen retorik farklılığını gösteriyor.

Yönetim ve askeri kurumlar, genellikle Somali, Irak, Suriye, Afganistan ve Yemen gibi ülkelerde tamamen "danışmanlık ve destek" rolü üstlendiklerini ve muharebelere katılmadıklarında ısrarcılar. Ancak, Şebab'ın eğitim kamplarının hedef alındığı Somali saldırısı vakasında, ABD güçleri açıkça muharebe ortamında bilfiil faaliyet gösterdiler. Bu durum "meşru müdafaa" vurgusunun sadece bir retorik olarak var olduğunu ispatlamaktadır.

"Şebab gerçeği"

Long War Journal analistlerine göre El Şebab, sadece hücresel düzeyde faaliyet gösteren bir grup değil ancak çok sayıda nokta operasyon ile oyun dışına atılabilir. Şebab, bir orduya, istihbarata, idari yapıya sahip ve hükmettiği önemli miktarda toprağı bulunuyor. Somali'deki saldırı, "terörle mücadele operasyonu" olarak tanımlanması ve eşlik eden "meşru müdafaa" etiketli ABD hava saldırısı, Somali'de yerleşik-köklü bir düşmanla savaş halinde olunduğu ve ABD askerinin aktif bir savaş verdiği gerçeğini gizlemek için zayıf bir girişim.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.