ABD: Irak'taki Türk askerleri, uluslararası koalisyonun parçası değil

ABD: Irak'taki Türk askerleri, uluslararası koalisyonun parçası değil

"Komşu ülkeler, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeli"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Başika'daki Türk askeri varlığına ilişkin "Irak'taki Türk askerleri, uluslararası koalisyonun bir parçası değildir" açıklamasını yaptı.

John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Musul'un geri almasında Türkiye'nin askeri operasyonlarda yer alacağı ve Erdoğan'ın Irak Başbakanı El Abadi'ye karşı söylediği sözlerin hatırlatılması üzerine Kirby, Irak'ın tüm komşu ülkelerin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini ve Türk güçlerinin uluslararası koalisyonun parçası olarak Irak'ta bulunmadığını vurguladı.

Kirby, "Uzun süredir söylemekteyiz, burada geçen Cuma günü Brett McGurk'un de söylediklerini duydunuz. Irak'ın tüm komşuları Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak'ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika'daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin Başika'da Türkiye'nin üst kurmasını istediğini kanıtlayacak şekilde elinde video kayıtlarının bulunduğu sözlerinin hatırlatılması üzerine Kirby, "Bu değerlendirmeleri, videoyu görmedim. Başbakan Abadi, kamuoyu önünde davet edilmediklerini açıkça söyledi. Biz, onların koalisyonun bir parçası olarak orada olduklarını düşünmüyoruz ve Türkiye ile Irak'ın diyalog yoluyla bu konuda çalışmalarını istiyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.

Irak meclisi Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.

‘Topa giren’ ABD, Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Son olarak Erdoğan, Abadi’nin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, “Sen benim muhatabım değilsin, karatımda değilsin, kalitemde değilsin. Biz bildiğimizi okuyacağız. Kim bu, Irak’ın Başbakanı… Önce haddini bil. Şu anda kendileri Başika üssünü kurmamız için bizlere talepleri var. Bunların canlı kayıtları var. Bunlar televizyonlarda yayımlanacak. Şimdi diyor ki Başika’dan çekilin. Türkiye’nin ordusu sizden talimat almaz” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın sözleri üzerine Bağdat’ta şu yorum yapılmıştı: “Erdoğan, ateşe benzin döküyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.