Yemen'de 'sular ısınıyor': İran, iki savaş gemisini gönderdi

Yemen'de 'sular ısınıyor': İran, iki savaş gemisini gönderdi

Savaş gemilerine saldırıların ardından, ABD Husi hedeflerini Cruise füzesiyle vurdu. Tasnim ajansı ise, iki İran gemisinin bölgeye gittiğini duyurdu.

ABD donanması, Husilerin ABD gemisi USS Mason'u hedef almakta kullandığı radar üslerini Cruise füzesiyle vurdu. ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın yetki verdiği bu saldırı, ABD'nin Husileri doğrudan hedef aldığı ilk saldırı hüviyetinde.

Middle East Eye'ın haberine göre ABD Savunma Bakanlığı; "Savunma amaçlı bu sınırlı saldırılar personelimizi, gemilerimizi ve bu önemli deniz geçişi noktasındaki seyrüsefer hürriyetimizi korumaya yönelik. ABD gemilerimize ve ticari deniz trafiğine yönelik müstakbel tehditlere de cevap verecek. İlk değerlendirmeler hedeflerin imha edildiğini gösteriyor" açıklamasında bulundu.


Radar üslerini hedef alan füze saldırılarının video kaydı.

Bir ABD savunma yetkilisine göre saldırı sonrası Husilerin kontrolündeki bölgeden bir ABD savaş gemisini hedef alan ikinci bir füze ateşlendi. Fakat Husi yetkililer ABD gemilerine füze attıkları bilgisini yalanladı. Husilere bağlı haber ajansı Saba, askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberinde iddiaların asılsız olduğunu ifade etti ve devam etti:

"Böylesi iddialar düzenlenen saldırıları meşrulaştırmayı ve koalisyonun Yemen halkına yönelik savaş suçlarını örtmeyi amaçlıyor."

Bir ABD yetkilisine göre füze, El Hudeyde'nin güneyinden ateşlendi. USS Mason gemisi füzeye karşı önlem aldı. Husi füzesinin bu önlem nedeniyle mi yoksa kendiliğinden mi hedefi vuramayıp denize düştüğü bilinmiyor.

Husiler Suudi Arabistan ve ABD'yi vuruyor

Geçtiğimiz pazar günü de USS Mason gemisini hedef alan iki füze ateşlenmiş fakat füzeler hedefi yine vuramamıştı. Husiler bir başka füzeyi de Suudi Arabistan topraklarına ateşlemiş, füze Taif semalarında engellenerek düşürülmüştü.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne göre Husiler sivil bir gemiyi de füzeyle hedef aldı. Saldırıda gemi mürettebatından yaralananlar oldu. 1 Ekim'de düzenlenen bu saldırıyı Husiler üstlendi.


Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Husilerin elindeki limanlara blokaj uyguluyor ve sadece BM onaylı gemilerin geçişine müsade ediyor.

Husiler sıklıkla Suudi Arabistan'daki askeri üslere füze saldırıları düzenliyor. Gerilimin arttığı bölgede savaşın nasıl bir duruma evrileceği merak konusu.

"İran iki savaş gemisini bölgeye gönderdi"

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, iki savaş gemisinin Aden Körfezi'ne gönderildiğini açıkladı. Ajansa göre İran, ABD'in Husi kontrolündeki bölgelere gemileri aracılığıyla füze saldırıları gerçekleştirdiği Yemen sularında askeri bir varlık kurmak istiyor. 

Habere göre, İran'ın Alvand ve Buşehr adlı iki gemisi Aden Körfezi'ndeki ticaret gemilerini korumak için bölgeye gönderildi. Alvand'ın 'destroyer' (hızlı giden savaş gemisi), Buşehr'in ise 'lojistik' gemisi olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan, İran'ı Husilere destek vermekle suçlarken, İran bu iddiayı reddediyor.

Tasnim, İran gemilerinin dünyanın en önemli nakliye yollarından biri olan Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde devriye görevi üstleneceğini duyurdu.

Kaynak: Mepa  News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.