Kuzeybatı Afganistan'da bir bölge Taliban kontrolüne geçti

Kuzeybatı Afganistan'da bir bölge Taliban kontrolüne geçti

Yetersiz Afgan güçleri, birçok cephede aynı anda Taliban ile savaşmak zorunda kaldığı için özellikle son zamanlarda birçok bölgeyi kaybetmişti.

Afganistan’dan gelen haberler Kunduz ve Helmand'a odaklanmışken, Taliban ülkenin diğer bölgelerinde de faaliyete devam ediyor. Faryab ilindeki Gormaç ilçesinin Taliban hâkimiyetine geçtiğini Taliban ve Afgan yetkilileri doğruladı. Taliban'ın açıklaması şu şekildeydi: "Pazartesi gününün sabah saatlerinde İslam Emirliği'nin kahraman mücahitleri Gormaç ilçesinin merkezine, polis istasyonuna ve diğer üslere koordineli saldırılar başlattı. Hafif ve ağır silahlarla yapılan saldırılar sonucu ilçe yönetim merkezi, polis merkezi ve diğer üsler tamamen ele geçirilerek düşmana ağır zayiat verildi. Detaylar daha sonra güncellenecek."

 

Khaama Press'e göre Afgan yetkililerin açıklaması ise şöyleydi: "Yerel yetkililerin Salı günü bildirdiğine göre Taliban militanları, Faryab ilinin Gormaç ilçesini ele geçirdi. Yetkilileri bölgenin Afgan güvenlik güçleri çekildikten sonra Taliban eline geçtiğini de ekledi. Eyalet konseyi üyesi Seyid Abdulbaki Haşimi, Taliban militanlarının ağır çatışmalar sonrası ilçeyi ele geçirdiğini doğruladı."

 

Gormaç daha önce de el değiştirmişti. 2015 yılının Ekim ayında Taliban ilçe merkezini ele geçirmiş fakat Afgan güvenlik güçleri ilçenin kontrolünü bir hafta sonra tekrar sağlamıştı. İlçede hâkimiyet bu zamandan beri çekişmeliydi.

 

Gormaç'ın bu durumu hususi değil. Birçok ilçe sürekli iki taraf arasında el değiştiriyor. The Washington Post, özel eğitilmiş Afgan komandoların, sıradan Afgan askerleriyle yan yana savaşmak zorunda kaldığını ve bu askerlerin de savaşmakta yeteneksiz yahut gönülsüz olduğunu belirtmişti. Afgan komandolarının geri aldığı bölgeler, komandoların geri çekilmesi ve yerlerini sıradan askerlerin alması sonucu tekrar ele geçiriliyor. Yetersiz Afgan güçleri, birçok cephede aynı anda Taliban ile savaşmak zorunda kaldığı için özellikle son zamanlarda birçok bölgeyi kaybetmişti. Sıklıkla kaybedilen bölgeler Afgan hükümetinin meşruiyetine ciddi darbe vuruyor. Taliban'ın ülkenin dört bir yanındaki kapsamlı saldırıları tüm şiddetiyle sürerken Afgan hükümeti bu saldırılar karşısında çaresiz kalmaya devam ediyor.

Kaynak: the Long War Journal ve Mepa News

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.