Kasım Süleymani: IŞİD, İran'la savaşmak için kuruldu

Kasım Süleymani: IŞİD, İran'la savaşmak için kuruldu

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani, İran'ın Suriye'deki varlığı ve IŞİD hakkında konuştu.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı yurtdışı özel operasyonlar birimi olan Kudüs Gücü'nün lideri Kasım Süleymani, İran Devrim Muhafızları’nın Suriye'de öldürülen en üst düzey ismi Tuğgeneral Hüseyin Hamedani'nin ölümünün birinci senesi dolayısıyla yakın zamanda Tahran ve Şam'da konuşmalar yaptı.

 

Süleymani, 5 Ekim'de Tahran'da bir konuşma yaptı. Üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ve İranlı yetkililer de oradaydı.

 

Süleymani kalabalığa sesleniyor.

"Yalnızca Suriye'yi Müdafaa Etmiyoruz"

Süleymani konuşmasında "düşmanlarımızın derdi Suriye'nin direniş eksenindeki merkeziyeti ve İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri. Biz yalnızca Suriye'yi müdafaa etmiyoruz. Aynı zamanda İslam'ı ve İran İslam Cumhuriyeti'ni de savunuyoruz. Çünkü IŞİD ve 'tekfirci' gruplar  Suriye için değil, İran için teşkil edildi" ifadelerini kullandı.

 

Süleymani'nin ifadeleri Suriye'nin Tahran için önemini vurguluyor. O ve diğer üst düzey yetkililer Suriye'ye müdahil oluşlarını "bu müdahalenin İran'ı IŞİD ve radikal Sünni tehditlerden güvende tuttuğu" söylemiyle meşrulaştırıyor.

 

Süleymani, Hamedani'yi ölümünden birkaç saat önce gördüğünü ve "Hamedani'nin kendi ölümünü hissettiğini" sezdiğini belirtti. Ölümünün ardından Tümgeneral rütbesine terfi ettirilen Hamedani, İran Devrim Muhafızları'nın Suriye'deki operasyonlarında, 7 Ekim 2015 tarihinde Halep'teki ölümüne kadar önemli rol oynamıştı.

 

Hamedani, İran Irak savaşında da üst düzey bir komutandı. Ayrıca 2009 seçimleri sonrası Tahran'daki sokak olaylarına yönelik müdahaleyi de yönetmişti. İlk protestoların başlamasından kısa bir süre sonra 2011 yılında Suriye'ye giden Hamedani, Suriye'de  İran'ın Besiç modeline benzeyen paramiliter güçleri organize ediyordu ve aynı zamanda Devrim Muhafızları'nın İmam Hüseyin Üssü’nün en üst düzey sorumlusuydu.

"İran 'Felakete' Karşı Koyuyor"

Süleymani "bizi muzaffer kılan şey İmam Hüseyin kültürü. Eğer IŞİD yönetimi kurulmuş olsaydı, İslam dünyasında ne gibi felaketler olacağını Allah bilirdi. İran İslam Cumhuriyeti bu felaketin karşısında gururla duruyor. Suriye, beş senedir süren baskı ve kuşatmaya İran'ın yardımıyla karşı koyabiliyor. Dünya da bu grupların terörist olduğunu itiraf ediyor. Eğer bu gruplar Suriye'de durdurulmasaydı, şimdi tüm bölge IŞİD ile savaşıyor olacaktı" şeklinde konuştu. IŞİD'in "Hz. Ali'den ayrılan haricilerden de kötü" olduğunu iddia eden Süleymani, grubun esirlere yaptıklarına işaret etti. Süleymani "tekfircilerin bugün tüm cephelerde mağlup olduğunu" söylerken "Suriye halkının, yöneticilerinin de desteğiyle mağlup edilemez olduğuna inandığını" belirtti. "Avrupa'nın, terörist gruplara desteği sebebiyle ağır bedeller ödemekte olduğunu" söyleyen Kudüs Gücü lideri "Hamedani'nin bu zaferlerde büyük payı olduğunu" da sözlerine ekledi.

 

Kasım Süleymani, konuşmasını "liderimiz Ali Hamaney'in bilgeliğine güvenmeli ve onun kıymetini bilmeliyiz. Bugün İslam Devrimi düşmanlarımızı şaşkına çevirdiyse bu liderimizin hikmeti ve irfanı sayesinde. Şii oluşumuzla gurur duyuyoruz, Şia tüm dinlerin üzerindedir" ifadeleriyle sürdürdü.

"Cihat, İslam toplumları 'Allah'ın hükmüyle' hareket edinceye kadar sürecek" 

Kudüs Gücü liderinin dini temsilcisi Ali Şirazi de, Şam'da Seyyide Rukiyye Camii'nde Hamedani için düzenlenen anma töreninde konuştu. Basına göre törene Lübnan, Pakistan, Irak, Afganistan ve İran'dan "türbe müdafiileri" katıldı. İran'ın Şam Büyükelçisi ve elçilik personeli de anma töreninde yer aldı. Meşhed şehrinin de yer aldığı, İran'a bağlı Horasan-ı Razavi eyaletinin yöneticisi de oradaydı.

 

Ali Şirazi Şam'da topluluğa hitap ediyor.

"Hüccetü'l İslam Ali Şirazi" "eğer Müslüman milletler yozlaşmış yöneticilerine karşı sessiz kalmasaydı, bugün tüm bu 'şehitlere' gerek olmayacaktı" şeklinde konuştu. "Sebep insanların zalimlere karşı sessizliği ve uluslararası toplumun bozulmuşluğu. Ne kalplerinde bir sıkıntı var ne de dillerinde itiraz. Düşmanlara karşı cihat, onlar Allah'ın dinine düşmanlıklarını kesinceye ve bütün İslam toplumları Allah'ın hükmüyle hareket edinceye kadar sürecek."

 

Amir Tumac'ın the Long War Journal için kaleme aldığı bu yazı Mepa News okurları için tercüme edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.