Kurtulmuş'tan Başika cevabı: ABD'nin bölgedeki varlığı ne anlama geliyor?

Kurtulmuş'tan Başika cevabı: ABD'nin bölgedeki varlığı ne anlama geliyor?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Irak'ta yapılan bu açıklama hiçbir şekilde Türkiye tarafından kabul edilemez" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Irak'ta yapılan bu açıklama hiçbir şekilde Türkiye tarafından kabul edilemez. Türkiye'nin Başika'daki varlığı orayı işgal etmek nedeniyle ortaya konulan bir varlık değildir. Irak yönetimi, Musul DAEŞ tarafından işgal edildiğinde, Rakka bir günde DAEŞ tarafından işgal edildiğinde neredeydi?" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya giden Kurtulmuş, Ordu-Giresun Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Irak'ın Başika'daki Türk askerlerine yönelik açıklamalarıyla ilgili soruya ise Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"Irak'ta yapılan bu açıklama hiçbir şekilde Türkiye tarafından kabul edilemez. Türkiye'nin Başika'daki varlığı orayı işgal etmek nedeniyle ortaya konulan bir varlık değildir. Irak yönetimi Irak yetkilileri eğer bir tepki ortaya koymaları gerekiyorsa bir günde Musul DAEŞ tarafından işgal edildiğinde, Rakka bir günde DAEŞ tarafından işgal edildiğinde neredeydiler? Türkiye'nin Başika'daki varlığı Musul'un DAEŞ işgalinden kurtulması için oradaki yerel güçlerin talebi üzerinedir. Dolayısıyla Türkiye orayı işgal etmek için, başka ülkeler gibi uzaklardan gelip işgal etmek için orada değildir. Musul halkına yardım etmek için oradadır. DAEŞ'le olan bir mücadelenin içerisinde orada destek vermek için oradadır. Kuzey Irak Merkezi Yönetiminin talebi ve isteği üzerine oradadır. Dolayısıyla Irak hükümetinin bu açıklamasını, Irak'tan gelen bu resmi açıklamayı hiçbir şart altında kabul etmeyiz. Türkiye bu açıklamayı şiddetle reddettiğini ifade eder. Bizim Başika'daki varlığımız tamamıyla oradaki durumun normalleşmesine katkıda bulunmak ve orada Musul'un ve Musul halkının korunmasına destek vermek içindir."

Kurtulmuş, ABD'nin konuyla ilgili bir açıklaması olduğuna ilişkin sorusu üzerine de "Biz bu açıklamayı yapılmamış kabul ederiz. Eğer bu açıklamanın üstüne bir açıklama yapmak gerekirse bizim Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ta varlığının ne anlama geldiğini sormamız gerekir" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.