Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden 'türbe yıkımına' 9 yıl ceza

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden 'türbe yıkımına' 9 yıl ceza

Mali'de türbeleri yıktığı ve kültür yıkımına sebep olduğu gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ​El Mehdi, 9 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Ahmed El Faki ​El Mehdi geçtiğimiz günlerde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) görülen bir davada yargılandı ve suçlu bulundu.  El Mehdi, UNESCO’nun  dünya mirası olarak tanımladığı bölgelerde, kültür yıkımına neden olmak ve savaş suçu işlemekten yargılandı. El Mehdi söz konusu davada, türbelerin yıkılmasını organize etmek, bu konuda  saldırganlara talimat vermek ve buldozerlerle tarihi yüzyıllara dayanan türbeleri yıkmakla suçlandı ve 9 yıl hapse mahkum edildi.


Timbuktu'da tahrip edilen türbelerden biri

UCM hakimlerinden Fatou Bensou, El Mehdi’nin işlediği suçlar dolayısıyla 9 ila 11 yıl cezaya mahkum edilmesini talep etmişti. Fatou Bensou AFP’ye yaptığı açıklamada;  El Mehdi’nin yaptığının  bir savaş suçu olduğunu ve çok önemli tarihi alanları yıkıp imha ettiğini söyledi. 

Fransız müdahalesi devam ediyor

2012 yılı başlarında Mali'deki İslamcı gruplar ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirmiş ve bir sene içinde de Fransa bölgeye asker göndermiş ve hava operasyonlarına başlamıştı.


İslamcı savaşçılar Timbuktu'daki Sidi Yahya Camii'nin kutsallık atfedilen arka kapısını kaldırarak duvar örmüşlerdi. Kapı açıldığında kıyametin kopacağı yönünde bir halk inanışı hakimdi.

2012 yılının sonlarına doğru İslamcı grupların başını çeken Ensaruddin Hareketi, ülkenin başkenti Bomako'ya kadar ulaşmıştı. İslamcı gruplar ele geçirdikleri bölgelerde İslam hukukunun uygulandığı mahkemeler kurmuşlar ve bazı ilim adamları tarafından sert eleştirilere uğrayan türbeciliğe ve türbelere karşı savaş açmışlardı.Tarihi değeri olan türbelerin yıkılması Fransa başta olmak üzere birçok Batılı ülkede tepki ile karşılanmış ve bölgeye yapılacak müdahalenin meşruiyet temelleri atılmıştı. 

Fransa'nın BM desteği ile Mali'ye müdahale etmesi ve bu müdahalenin gerekçelerinden birinin "kültürel miras" olması, insan hakları aktivistleri tarafından sıklıkla eleştirildi. Eleştirilerin sebebi ise, yüz binlerce sivilin öldüğü Suriye iç savaşının sona erdirilmesi için askeri müdahale seçeneğinin gündeme dahi gelmemesiydi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.