İlahiyatçı, araştırmacı, yazar. 1960 yılında, Konya’nın Kadınhanı ilçesine bağlı Hacı Oflazlar köyünde doğdu. Annesi Hatice Hanım, babası Veysel Şahin’dir. İlk ve Orta öğreniminin ardından Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1985 yılında mezun oldu. Ağrı, Afyon, Burdur’da öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. Devlet Lisan Okulunda Arapça dil eğitimi aldı. 1997–2002 yılları arasında Kültür Bakanlığı Burdur İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı. 2002-2011 yılları arasında Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde Müdür olarak görev yaptı. 2011 yılında Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne atandı. Türkiye Anıtlar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, MEBKAM Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanlığı, Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Üyeliği gibi birçok kurum ve kuruluşta görev yaptı. Konya Ansiklopedisine 35 madde yazdı (Cilt:1 28 Madde Yazımı 2. Cilt 35, Madde Yazımı 2009-2015).
Özellikle Yazma Eserler ve kütüphanecilik konusunda ulusal ve uluslararası sempozyumlarda çok sayıda bildiri sunan Şahin kütüphanecilik, kütüphaneler, kitaplar, kültür ve tarih konulu makaleler kaleme aldı. Birtakım klasik Osmanlı eserini bugünün Türkçesine kazandırdı. Ayrıca; Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde “El Yazmaları’nın Korunması”, “Kütüphanecilik ve arşiv dersleri” vermektedir.
Bekir Şahin, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Eski Başkanı, İLESAM Konya İl Temsilcisi ve Türkiye Anıtlar Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Şahin, Ayşe Hanım ile evli olup, Muhammed Sami ve Veysel Emin isimli iki çocuk babasıdır.
Yayımlanmış Eserlerinden Bazıları:
Osmanlı Döneminde Konya “Kamûsü’l-A’lâm’a Göre XIX Yüzyılda Konya” T.C. (Konya 2003), Dünyayı Güldüren ve Düşündüren Adam Nasreddin Hoca “Nasreddin Hoca’nın Felsefesi” (Eskişehir, 2004), Evrad-ı Mevlana (Konya, 2005), Sevakıb-ı Menakıb, Rumi Yayınları, (Konya, 2006), Divan-ı Kebirden Seçmeler (Konya, 2007), Nisabü’l-Mevlevi (Mevlevîlık Yolunun Esasları (İstanbul, 2007), Mevlana İstifli Hat Levhaları Albümü (Konya, 2007), Elyazmalarının Dünü Bugünü Konya’da Kültür Medeniyet Kitabı (Konya, 2007), Sadreddin Konevi Kütüphanesi Meram Kitabı (Konya, 2007), Rodos Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi Yazma Eserler Kütüphanesi Kataloğu (Faruk Ağartan ile birlikte, İstanbul, 2013), Ahilik Ansiklopedisi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Editörler: Bekir Şahin,Yusuf Küçükdağ, Yaşar Erdemir ile birlikte, Ankara 2014), Yeşilin ve Medeniyetin Köprüsü Meram (Editör: Bekir Şahin; Ali Boran, Hasan Yaşar ile birlikte, Konya, 2014), Vesâik-i Bektaşiyan (Ayşe Değerli, Eşref Temel ile birlikte, Konya, 2015), Vesâik-i Bektaşiyan'a Göre Osmanlı Devleti'nde Bektaşi Tekkeleri (Yusuf Küçükdağ, Ayşe Değerli ile birlikte, Konya, 2015).