Bir güzel kucaklaşma
Yazarlar Birliği'nin değerli mensupları ile geçtiğimiz hafta sonu çıktığımız Bursa seyahati, Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'ne denk...
Yazarlar Birliği'nin değerli mensupları ile geçtiğimiz hafta sonu çıktığımız Bursa seyahati, Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'ne denk düştü.
İyi ki de öyle olmuş.
Bursa'nın yönetim kademesi, arkalarında atlılardan, Mevleviler'den, Kafkas Oyunları Ekipleri'nden, Balkan Havası estiren yiğitlerden oluşan kortejle Ulu Cami önünü de içine alan bir güzergahta yürüdü. Ama ne yürüyüş! Balkonlardan çiçek atanlar, yolun iki tarafını dolduran her renk ve yaştan insanın coşkusu...
Görülmeye değerdi ve darısı Konya'nın Fetih Yıldönümü etkinliklerine.
Konya ve Bursa tarihten bu yana hem rekabet hem de benzerlikleri bünyesinde barındıran şehirler. Konya, Selçuklu'nun Başşehri. İlim, kültür ve üretim merkezi. Model üretme becerisine sahip medeniyet merkezi.
Bursa, Osmanlı'nın Başşehri. Tarih ve tabiat güzellikleri şehri. Otomotiv merkezi.
Bu iki şehirle birlikte, İstanbul, Bosna, Şam coğrafyamızı her zaman etkisi altında bulundurabilecek ve değiştirebilecek güçteki şehirler olarak çıkıyor karşımıza.
Konya ile Bursa rekabetini sevgili İbrahim Dıvarcı'nın sunumunda bir dışavurum olarak görüveriyoruz. Yazarlar birliği Bursa Şubesi'nin faaliyet gösterdiği Seyyit Usül Tekkesi'nde Selçuklu'ya dair yapılan sunumda, gölge oyunları ile Kur'an okuyan insan, rükudaki insan figürlerinin taç kapılara yerleştirilmesindeki zirve mimari Bursalı gönül dostlarını coşturuveriyor. Karamanoğlu'dan kaynaklanmış olmalı, kontrollü duruş çözülüveriyor o an!
Bursa bir defa daha bağlıyor bizi kendine...
Osmanlı yaşındaki çınarlar. Şehzade türbelerinin bahçesinde, yüzyılların yüküne dayanamayarak çöken çınarın köklerinden filizlenen sürgün... Osmanlı ve Türkiye sanki.
Osmangazi Belediye Başkanlığı'ndan Büyükşehir Başkanlığı'na geçen Recep Altepe geçtiğimiz 5 yılda, bir kütüphane dolusu kültür yayını ile kalmamış, şehrin tarihi merkezini pırlanta gibi öne çıkarmış. Allah dostlarına hizmet etmiş, yücelmiş. Bir hamamdan dönüşen Ördekli Sanat Merkezi, Yazarlar Birliği Binası, Birlik Vakfı Merkezi bizi kıskandırmadı desek yanlış olur.
Beklenen odur ki; Konya da tarihi merkezi bütünsel bir yaklaşımla ele alsın. Tarihi, kültürü ışıldatsın. Ortaya çıkan eserlerin kapılarını kilitli tutmasın. Sivil toplumun, Konya'nın hizmetine versin. Bu konuda cimri davranmasın. Zira sivil toplum örgütleri de yönetimin, üretimin bir parçası.
Yazarlar Birliği Bursa Şube Başkanı ve Konya Şube Başkanları değerli dostlarımızın misafirperverliği ve renkli heyetimizle (3 Osmanlı bıyıklı kardeşimiz Bursa'da iz bıraktı doğrusu) duyumsadığımız Bursa'nın tadı damağımızda, Sevdamız Konya'ya yeni kazanımlarla döndük. Bir defa daha, Konya'yı benzer bir gezi ile tanıma kararı verdik.
Merhaba 18.04.2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.