Bu Hattatların Kimi Çinli Kimi Amerikan Kimi Japon
Dünyanın bir ucundan diğerine hat sanatı ile uğraşan, hattatlık yapan fakat bizim pek de farketmediğimiz birçok isim var. M. Murtaza Özeren bazılarını derledi.
Hat ve hattatlık üzerine pek laf etmemize gerek yok. Ülkemizde ve coğrafyamızda oldukça meşhur ve başarılı hattatlar mevcut.
Fakat dünyanın bir ucundan diğerine hat sanatı ile uğraşan, hattatlık yapan fakat bizim pek de farketmediğimiz birçok değerli isim de var.
Bazılarını derledik:
1- Baderdin Mao
Kendisi Çinli. Hui Müslümanlarından. Çin’in Kansu eyaletinde 1978 yılında doğmuş. Şu anda bir Çin firmasının Libya departmanında, Arapça ve İngilizce tercüme şefi olarak çalışıyor. Youtube’da hat üzerine videoları mevcut. Çin’de Arapça Hat ve Kansu İslam Birliğine üyeliği bulunmaktadır.
2- Elanor Aisha Holland
Amerikalı bir hat üstazesidir kendisi. Yazı sanatına ilk ilgisi gençken İstanbul’a ziyaretinde olmuş. Burada bir aile kendisini evlerine davet etmiş ve duvardaki yazılar ile mest olmuş. Yurduna döndükten sonra bu yazı sanatını öğrenmenin yollarını aramış fakat imkanlar pek el vermemiş. Ancak yine de Batı kaligrafisi üzerine dersler almış. Sonrasında hat üstadı Mohamed Zakaria ile tanışmış ve Arap hurufatıyla yazmak için eğitim almaya başlamış. 2013 yılında ise iki hat formundan icazet almış. Hâlâ çeşitli kurum ve kuruluşlarda sergiler açmaya devam etmektedir.
3- Mohamed Zakaria
Mohamed Zakaria 1942 doğumlu. Daha 19’unda Fas’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında İslamiyet’i kabul etmiş ve ardından Arapça öğrenip hat sanatına merak sarmış. Bu merakı onun çeşitli Avrupa şehirlerini görmesine vesile olmuş. Yıllarca British Museum’daki hat eserlerini incelemiş. 1972’de Amerika’ya dönmüş ve sonrasında da hat sanatının peşinde çeşitli İslam ülkelerine seyahatler düzenlemiş. Kendisinin ifadesi ile, “öğrenci yetiştirene kadar Amerika’daki tek icazetli hat sanatçısı” o imiş. Bu bakımdan Mohamed Zakaria Amerika’nın ilk hat üstadıdır. Kendisi Amerika’da sergiler düzenlemeye, talebe yetiştirmeye devam etmektedir.
4- Haji Noor Deen
Noor Deen Çin’in Şangdong eyaletinde 1963 yılında doğmuş. Daha ufak yaşta bu sanata merak salmış ve on yıllardır hat ile ilgileniyor. Çin’deki takipçilerine İslam sanatının inceliklerini göstermeye devam ediyor. Kendisinin bulduğu muhtelif tarzda hat biçimleri mevcuttur. Ayrıca Çin Kültüründe Arap Hattı namıyla bir kitabı bulunmaktadır.
5- Fuad Kouiçi Honda
Fuad Kauçi Honda 1946 Tokyo doğumlu. 1969’da Tokyo Üniversitesi Arapça bölümünden mezun oldu. İş vesilesi ile Arap ülkelerine gitme imkânı yakaladı ve burada hat sanatına merak saldı. Japonya’ya döndüğünde hem Arapça öğretmeye hem de hat sanatı çalışmalarına başladı. Çeşitli yarışmalardan dereceler kazandı. 2000 yılında, yazdığı Fatiha suresi ile Hasan Çelebi’den icazet aldı. Londra’dan Tokyo’ya muhtelif müzelerde sergi açtı. Kendisi Japon Hat Derneği’nin başkanıdır. Halihazırda Daito Bunko Üniversitesi'nde Arap dili dersleri vermektedir.
Haberin fotogalerisi için tıklayınız: //www.dunyabizim.com/foto/10316/bu-hattatlarin-kimi-cinli-kimi-amerikan-kimi-japon
Derleyen: M. Murtaza Özeren
kaynak: dunyabizim.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.