Bursa'ya Dair

Bursa'ya Dair

Şehir ey şehir! Ruhunu kaybetmeyen şehir.Taç giyen şehir. Erguvan kokulu şehir. Bir devletin düşünü gören çınarların sırdaşı. Aklıma düşüveren...

A+A-

Şehir ey şehir!

Ruhunu kaybetmeyen şehir.
Taç giyen şehir.
Erguvan kokulu şehir.
Bir devletin düşünü gören çınarların sırdaşı.
Aklıma düşüveren yeşil şehir.
Yıldırım olur bir gün, bir gün Orhan.
Aziz hatırası düşer gönlümüze Murad Hüdavendiğar'ın. Yollar Nilüfer nilüfer akar ovaya doğru.
Sırtını dayamış bir "Uludağ'a". Kervanlar yürür Kozahan'a. İkbal devirleri yaşar, saltanat zamanlarında sultanlar Gümüşlü'den ovaya bakar. Muradiye ki "sabrın acı meyvesi" payına sukut düşer. Talihsiz şehzadeler birer birer çınarların gölgesinde ebediyet uykusuna dalar.
Devlet rüyası görür Cem Sultan lakin
"Devletimdir visâl-i yâr amma
Bana yâr olmadı o devlet ah" hakikati düşer bahtına. Kim anlar talihsiz Cem'i
"Âh ol dili Cem neyleye kim gamdan usanmaz
Vardı gene bir gözleri âhûya mı düşdi" der ve tarihe şerh düşer.
Bizim medeniyetimizin kadim şehirlerinden biridir Bursa. Sokaklarında gezerken bir zamanlar bu sokaklardan sultanların, beylerin, alimlerin, ediplerin geçtiğini bilirsiniz. Bin atlı Bursa ovasından Rumeli'ye sefer çıkmış başlarında Yıldırım; kendi adını taşıyan namazgahta dua etmiş yola düşmüşlerdir. Yol Nigbolu'ya gider. Ardınca "çil çil kubbeler serpen ordu" Tuna'ya ulaşmıştır. Bursa İstanbul'u inşa eden şehirdir. Edirne'yi imar eden şehirdir.
Ömrünün bir kısmını Bursa'da geçiren herkesin zihninde derin izler bırakır bu şehir. Ulu Caminin ihtişamını kim unutabilir. Yeşil'in kendine has rengini. Gümüşlü'yü, Haşim İşcan'ı ve özellikle Muradiye'yi.
Bursa tek yönlü bir şehir değildir. Tarih, tabiat, kültür, musiki Bursa'da yaşamaya devam eden nehirlerdir. Bu unsurlar kesintiye uğramışsa da son yıllarda geleneğin ihyası konusunda en önemli adımları atan şehrimiz durumundadır. Özellikle eski şehir dediğimiz Hisar ve civarından başlayarak restore edilen yüzlerce yapı Bursa'yı tarihteki muhteşem haline yeniden döndürmüştür.
Bursa dedince aklımıza bir sürü özellik geliyor. Kaplıcalar, Uludağ, Kestane Şekeri ve Kılıç Kalkan gibi. Ama Bence Bursa'yı değerli kılan en önemli özellik Osmanlı Devleti'nin kurucuları Osman ve Orhan Gazi'nin kabrinin bu şehirde olmasıdır. Zira dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri hatta en büyüğü olan Osmanlı'nın kurucuları mütevazi türbeleri ile bize ibret almamızı öğütler gibi duruyor Bursa'da.
Bursa sanayi şehri.Bursa kültür, turizm,tarih,sanat velhasılı yaşayan bir medeniyet şehri. Kozahan'da, Emirhan'da, Seyyid Usül'de, Karabaş Tekkesi'nde insanlar o muhteşem mazinin mirasını her gün birbirleriyel paylaşmaya devam ediyor. Bursa hızla hak ettiği güzelliği geri kazanıyor.
Bursa her mevsimde ayrı bir güzeldir. Baharı erguvan erguvan erguvandır. Kışı beyaz beyaz. Güzünde sarı tonlar düşer şehrin sırtlarına. Yağmur yağar cisil cisil sokaklarına. Bursa'ya da en çok bu yağmurlar yakışır. Tıpkı Yıldırım'ın, Emri Sultan'ın, Üftade'nin, Alacahırka'nın, Yeşil'in, Çekirge'nin, Muradiye'in, Şehre Küstü'nün, Kükürtlü'nün ve en çokta Nilifer ile Uludağ'ın yakıştığı gibi.
Merhaba 18.04.2009

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.