Dünyayı şiirle dönüştürmek

Dünyayı şiirle dönüştürmek

Söz yazıya, yazı söze dönüşür. Yazıya dönüşen söz kalır. Sözü eyleme, eylemi söze dönüştürmenin ustası Nuri Pakdil'in denemelerinde sürekli...

A+A-

Söz yazıya, yazı söze dönüşür. Yazıya dönüşen söz kalır. Sözü eyleme, eylemi söze dönüştürmenin ustası Nuri Pakdil'in denemelerinde sürekli vurguladığı gibi: "Sözün de yazıya eş bir gücü var"dır. Söz insanlığın ortak gönüllerinin, yazı da ortak akıllarının bugüne yansımasıdır. Geçmişte söylenmiş sözü, geleceğe kalacak yazısı olmayan toplumlar, varlıklarını koruyamazlar. Toplumların düşünce zenginliği ve eylem güçleri, söz ile yazı arasındaki iletişim ve etkileşime dayanır.

Şairler sözün ustası, şiir sözün özüdür. Şairler toplumları şiirle düşündürürler. Toplumları dönüştüren şairler, hayatın şiirini yakalayan şairlerdir. Büyük şairleri olmayan toplumlar, hayatın hiçbir alanında kalıcı izler bırakamazlar. Toplumları güçlü kılanlar, ordulardan önce şairlerdir. Türkiye'yi savaş yıllarından barış yıllarına büyük şairleri taşımıştır. Yahya Kemal'siz, Mehmet Akif'siz ve Necip Fazıl'sız Anadolu insanının sözü ve yazısı çok güçsüz olurdu.

Şiirde ellinci yılında Erdem Bayazıt'a sevgi ve saygı toplantıları devam ediyor. Türkiye'nin yazılı kültürüne çok sayıda kitap kazandıran, edebiyat sevdalısı Mehmet Nuri Yardım, giderek zenginleşen "Sanatalemi.net" sitesinde yayınlamak üzere, Bayazıt'ı sevenlerin cevaplaması için üç soruluk bir anket çalışması düzenledi. Kitap hazırlamadaki ustalığı bilinen Yardım, kısa zamanda, ankete verilen cevaplardan ve sitesindeki yazılardan bir "Erdem Bayazıt" kitabı ortaya çıkaracaktır.

Türkiye'yi dönüştüren sözü yakalayan Bayazıt'ın şiirinde kendini bulan herkes, hayatı derinden kavrayan bir misyon ve bütün insanlığı kucaklayan bir vizyonla dünyaya bakar. Türkiye'de sağ ve sol çatışmasının üniversitelerden, bütün kamu kuruluşlarına yayıldığı, her gün onlarca gencin sokaklarda kurşunlandığı bir dönemde, sözün yorulma bilmez ustaları, Anadolu insanını, bütün silahlardan daha etkili bir silah olan şiirle silahlandırmayı bilmişlerdir.

Dönüştürü sözün öncüleri, baskı ve şiddet fırtınaları değil, ümit ve güven rüzgarları estirirler. Toplumları orduların silahları değil, şairlerin şiirleri dönüştürür. Şairler omuzlarında silah değil, gönüllerinde şiir taşırlar. Gönüllerin kazanılması, ülkelerin kazanılmasından çok daha zordur. Gönüller silahlarla değil, şiirlerle kazanılır. Anadolu'ya gelen yabancı güçlerle ordulardan önce şairler hesaplaşmıştır. Mevlana'nın dönüştürücü potasında Anadolu ile birlikte bütün insanlık yoğrulmuştur.

Şairler sözü şiire, şiiri söze dökerek, hayatı güzelleştiren şiiri yakalarlar. Onlar güzellik avcılarıdır, şiirlerinde güzelliği aradıkları için, güzelliğin kaynağı olurlar.

Anadolu'nun söz ustaları bütün dünyada şiirin diriltici rüzgarını estirmişlerdir. Onların rüzgarını yakalayan çorak topraklar, bereketli topraklara dönüşmüştür.

Söz ile yazı arasındaki uyum ve düzen şiirle sağlanır.

Şiirsiz söz etkili, yazı da kalıcı olmaz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.