EDEBİYATIMIZDA RASİM ÖZDENÖREN

EDEBİYATIMIZDA RASİM ÖZDENÖREN

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Konya'da Türk Düşünce ve Edebiyatının usta kalemi Rasim Özdenören'i anma, vefa ve saygı programı gerçekleştirerek...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Konya'da Türk Düşünce ve Edebiyatının usta kalemi Rasim Özdenören'i anma, vefa ve saygı programı gerçekleştirerek usta yazarı Konya'daki okurları, yazar ve akademisyenlerle buluşturdu. Programa konuşmacı olarak Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi yazar, eleştirmen, Doç.Dr. Turan Karataş, Edebiyat incelemecisi, yazar Dr. Alim Kahraman ve Öykü ve Deneme yazarı Dr.Mehmet Harmancı katıldı. Rasim Özdenörenin de katıldığı programda Rasim Özdenören'in bir yazar olarak portresi, deneme yazarlığı üzerinde duruldu. Dr.Mehmet Harmancı'nın yönettiği panelde ilk olarak söz alan Dr.Alim Kahraman Rasim Özdenören'in kendi çeşitliliği üzerine eserlerini sürdüren bir yazar olduğunu ve 32 eser yayınladığını söyledi. Özdenören'in yazı hayatında 52 yılı geride bıraktığını ifade eden Kahraman bu sürenin toplum ve bireylerin hayatında uzun bir süre olduğunu söyledi. Konuşmasında bu uzun süre içinde bir portre çizmeye çalışacağını ifade etti. Her kuşağın 25 yılda bir değiştiğini kabul edersek 52 yılda iki kuşak değiştiğini ifade eden kahraman Edebiyat ve Sanatta 10 yılda bir okuyucu ve algı değişmesi olduğunun altını çizerek Özdenörenin 5 okuyucu kuşağını eserleriyle estetik ve entelektüel açılardan beslemiş bir yazar olduğunu söyledi. Özdenörenin öykü ve düşünce yazılarının bir bütün olarak entelektüel ve estetis bir kaygıyı beraber taşıyan bir profili olduğunu ve bunun yazarın sanat, edebiyat ve dile yaklaşımından kaynaklandığını söyledi. Özdenörenin okur profiline de değinen Kahraman, Özdenören okuyucularının düşünce ve öykü yazılarını birlikte okuduğunu bu yönüyle iki yönlü bir okuyucu yetiştirdiğini söyledi. Bazı yazarları okumanın insanda düşünce ve edebiyatın büyük ufuklara taşıma gücü olduğundan bahsederek Özdenörenin de böyle bir yazar olduğunu ve onu okumanın bir ayrıcalık olduğunu, okurlarının da bunun bilincinde olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Doç.Dr. Turan Karataş ise Özdenören'in Denemeleri üzerinde durdu. Bir edebi tür olarak denemeden bahsettikten sonra konuşmasında bir okur olarak Rasim Özdenören'i nasıl gördüğünü anlatacağını söyledi. Özdenörenin yaklaşık 40 yıldır Ankara'da siyasetin merkezinde olduğunu ancak hiçbir siyasal oluşumun sözcülüğünü yapmadığını söyledi. Konuşmasında çeşitli yazarların Özdenören hakkındaki sözlerinden alıntılar yaptı. Onun gazetede "köşede yazdığını ancak bilinen anlamda bir köşe yazarı olmadığını" söyledi. Yazılarının başka yazarlar gibi düşünce öldüren laf salatası yazılardan olmadığını söyleyen Karataş Özdenören'in gerçek okuyucusuyla buluşamadığını söyleyerek hak ettiği değeri bulamadığını söyledi. Yazılarının donanımlı bir okur istediğini söyleyerek Erdem Bayazıt'ın sözünü hatırlatarak onun bir ayrıntı avcısı olduğu tespitini yaptı. Yazılarında ahlak ve estetiğin iç içe olduğunu söyleyerek sözün gücünü fark ettiren bir yazar olduğunu söyledi.
Programdan sonra Rasim Özdenören de bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkür etti. Yazarlığının başlangıcındaki öykü yazma serüveninden bahsetti. TYB Konya Şubesi tarafından sanat hayatının 53. Yıldönümünde bu program hatırasına plaket ve ihtiram beratı verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.