Erdoğan: Dilimiz internetin saldırısı altında

Erdoğan: Dilimiz internetin saldırısı altında

Başbakan Erdoğan, Türk dilinin "hoyrat bir saldırı" altında olduğunu söyleyerek "Medya ve sanal alemin kontrolsüzlüğü, dilimiz Türkçe'nin ve diğer...

A+A-

Başbakan Erdoğan, Türk dilinin "hoyrat bir saldırı" altında olduğunu söyleyerek "Medya ve sanal alemin kontrolsüzlüğü, dilimiz Türkçe'nin ve diğer dillerin geleceği adına kaygı vericidir" dedi.

ANKARA - VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yine medyayı suçladı ve Türkçe'nin bozulmasının da kontrolsüz medyadan kaynaklandığını ifade ederek, bu durumun kaygı verici olduğunu söyledi.
VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı 20-25 Ekim tarihlerinde Bilkent Otel'de başladı. Kurultay'ın açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın katıldı. Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, konuşmasına geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı anarak başladı. Dağlarca'nın uzun ve bereketli bir hayatının olduğunu söyleyen Erdoğan, şair Dağlarca'nın aldığı her nefesi şiir olarak soluduğunu kaydederek, Dağlarca'nın eşi görülmemiş bir şair olduğunu vurguladı. Erdoğan, konuşmasının başında Dağlarca'nın diyerek F.Nafiz Çamlıbel'in"Sanat" adlı şiirini okudu.

"TÜRKÇENİN DÜNYAYA AÇILMASI EKONOMİK GELİŞMENİN KANITI"
Yahya Kemal Beyatlı'nın Türkçe'yi ana sütüne benzettiğini anımsatan Erdoğan, "Dilimizi, Türkçe'yi ana sütüne benzetmiştir. Saf, katışıksız ve bütün gıdaları bünyesinde barındıran bir ana sütü. Kaşgarlı Mahmut, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Eşrefoğlu Rumi, Fuzuli, Yahya Kemal ,Mehmet Akif gibi büyük bilgeler Türkçe ile büyük bir medeniyet dili inşa ettiler. Ve özenle korumamız gereken büyük bir miras bıraktılar. Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Orhan Veli, Arif Nihat Asya, Cemal Süreyya, Atilla İlhan, İsmet Özel, Erdem Bayazıt ve Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi isimlerini sayamayacağımız çağımızın birçok usta şairleri de Türkçenin eser veren güçlü gürbüz dalları oldular" dedi. Ünlü şairlerin Türkçeyi ustalıkla geliştirerek Türk kültürünü dünyaya tanıttığını belirten Erdoğan, Türkçe'nin dünyaya tanıtılmasında kendi üzerlerine düşen görevi de yerine getireceklerini kaydetti. Türkçe'nin artık dünya ülkelerine açıldığını savunan Erdoğan, Türkçenin birçok ülkede ders programlarına girdiğini söyleyerek, bu durumun Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik ve sosyal gelişiminin bir kanıtı olduğunu ileri sürdü.

"DİLİMİZ MEDYANIN HOYRAT SALDIRISI ALTINDA"
Nutuk ve Safahat'ı anlamakta zorluk çekenlerin medeniyet iddiasında bulunduğunu ifade eden Erdoğan, medeniyet iddiasının içinin doldurulması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Türkçe'nin son dönemde "saldırı altında" olduğunu söyleyerek, "Zira üzülerek fark ediyorum ki dilimiz bugün hoyrat bir saldırı ile yüz yüzedir. Özellikle medya ve sanal alemin kontrolsüzlüğü, dilimiz Türkçe'nin ve diğer dillerin geleceği adına kaygı vericidir. Gençlerimizin kaç kelime ile kaç kavramla konuştuğu kendilerini sözlü ve yazılı olarak ne kadar ifade edebildikleri büyük önem taşıyor aslında. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu bünyesindeki kurumlarımız hiç şüphesiz çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Ancak bu çalışmalarımızın gerçek hayata yansıması da çok önem kazanmıştır. Kurumlar arası işbirliğinin önem arz ettiğini düşünüyorum. Bütün kurumlarımızı bu koduna özen göstermeye davet ediyorum " dedi.
Erdoğan, konuşmasının ardından 617 bin kelime varlığı ile yeniden çıkartılan 'Büyük Türkçe Sözlük'ün sanal ortamda açılışını yaptı.

BAKAN AYDIN: "TÜRK DİLİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIYIZ"
Kurultayın açılışında konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, Türk dilinin gelişmesinde Türkçe'yi kullanan ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydederek, bu durumda Türk dilinin geleceğinin parlak olabileceğini söyledi. Aydın, Türk dili topluluklarının mastır planı oluşturarak kısa, orta ve uzun vadeli projeler üretmesi gerektiğini belirterek, "Gerekli tedbirleri hep birlikte almalıyız" dedi. Geçtiğimiz günlerde Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gittiğini anımsatan Aydın, katıldıkları programda her ülkeden katılımcıların kendi dillerini ya da bölgelerinin dillerini kullandığını kaydederek, "Ben ise ne yazık ki İngilizce konuşanlar arasındaydım, Türk dünyasında kendi dilimizi konuşamıyorsak bu durum kötü" dedi. Aydın, yabancı dil ile birlikte çocuklara Türkçe eğitiminin de iyi verilmesi gerektiğini vurguladı.

TDK: "TÜRK DİLİ KULLANIMI İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise 6.'sı düzenlenen Uluslararası Türk Dili Kurultayı'na 583 bildirinin başvurduğunu, yapılan değerlendirme sonucunda ise 438 bildirinin Kurultay'a kabul edildiğini açıkladı. Akalın, bu ama kadar yapılan kurultaylar arasında en fazla bildirinin 6. Kurultay'da sunulacağını belirterek Kurultay'a 34 ülkeden katılım olduğunu kaydetti.
Akalın, Türk dili kullanımı ile ilgili başıboşluğun bulunduğunu vurgulayarak, "Bu başıboşluğun giderilmesi için yasal düzenleme gereklidir. Yasakçı ya da cezalandırıcı bir yasa istemiyoruz. Ancak, yasal düzenlemenin şart olduğunu da görüyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türk dili konusunda uluslararası alanda çalışmaları bulunan isimlere Liyakat Nişanı verdi. (anka)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.