FAST FOOD TARZI KİTAPLAR OKUYORUZ!
Yıllar önce bilgiye ulaşma konusunda zorluk çeken insanların, günümüzde çok okuduğunu sanan insanlardan daha birikimli olduğunu söyleyen TYB Konya...
Yıllar önce bilgiye ulaşma konusunda zorluk çeken insanların, günümüzde çok okuduğunu sanan insanlardan daha birikimli olduğunu söyleyen TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Bugün okunan kitaplar fast food tarzı, insanlara çok bir şey katmıyor” dedi.
Konya Kitap Fuarı 15-24 Ekim tarihlerinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine kapısını açıyor. Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, kitap okuma kültürünün ne yazık ki yetersiz olduğunu fakat coğrafyamızda kitap kültürünün yanında vaaz ve sohbet kültürünün de hâkim olduğunu belirtti. TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Kitap okuma alışkanlığını öncelikle yeterli bulmamız mümkün değil. Fakat bizim milletimizde sohbet ve vaaz kültürü de vardır. Belli başlı ilmi sohbetlerde bulunarak, söyleşilere katılarak da yeni bir şeyler öğrenme geleneğimiz var. Fakat bu durum tabi ki okuma kültürünün zayıflığını örtmez. İşte düzenlenen kitap fuarları bu vesile ile bir fırsat halini alabilir” dedi. Söz medeniyetinin kitap ile buluştuğunda ortaya çıkardığı yüksek ilme de değinen Köseoğlu, “Bugün batı toplumlarının kitaba ayırdıkları sürenin bizden kat kat fazla olduğunu görebiliyoruz. Lakin onların çok kitap okumaları bizden çok şey bildikleri anlamına gelmez. Dolayısıyla bizim medeniyetimiz barındırdığı sözlü anlatı kültürü ile tarihe hatrı sayılır çalışmalar bırakmıştır. İşte bu kültür kitap ile de buluşunca ilmi çalışmalar tarihe ışık tutmaya devam etmiştir. Ki bizim kültürümüzde bilgi müminin yitik malıdır nerede görürse alır” dedi.
FAST FOOD KİTAPLAR OKUYORUZ
Ülke insanlarının kitap okuma konusunda ikiye bölündüğünün altını çizen Köseoğlu, “Okuyanlar toplumun har zaman azını temsil etmiştir. Peki bugün Türkiye’de insanlar okuyor mu, gençlerde okuma oranları ne durumda gibi sorular sorarsanız bu sorulara iki yönlü cevap vermek gerekir. Birincisi evet, gayet güzel okuyoruz. Diğeri ise hayır, okumuyoruz. Yani hem okuyoruz hem de okumuyoruz. Yenilerde kullandığım ‘fast food okuma’ terimi var. Okuyoruz fakat fast food kitaplar okuyoruz. Yani hızlı tüketim kitaplar okuyoruz. Ne yazık ki böyle okunan kitaplar da bizlere çok bir şey katmıyor. Bunlarla birlikte çok okunan ve çok satan kitaplar var mı, evet. Fakat nitelikli diyebileceğimiz ve derinliği olan kitapları okuyan sayısı az. Bugün ne yazık ki edebiyat ve sanat kaygısı ile yazılmış insanlara ufuk açacak eserleri okuyan oranı çok düşük. Dediğimiz gibi kitaplar fast food kültürü ile tüketiliyor. Bu tür kitapları okuyanlar da ben çok kitap okuyorum diyor. Bakınız nitelikli 1 tane eser okuyan insan, fast food dediğimiz 10 tane kitaptan daha çok kitap okumuş gibidir” şeklinde konuştu.
NİTELİKSİZ ESER OKUMAK ZAMAN İSRAFIDIR
Özellikle küreselleşme ile birlikte insanları derin düşüncelere itecek olan eserlerin arka plana itildiğini söyleyen Köseoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün dünyada küreselleşme tartışmaları görüyoruz. Aslında küreselleşme de bizim çerez diyebileceğimiz kitapları okumamızı istiyor. Böyle kitap okumamızı istiyor. Bu yolla insanların derin düşünmeye sevk eden eserler gerilere itiliyor. Mesela bugün sosyal medya duvarları var. İnsanlar kendi gazetelerini ve dergilerini oluşturur hale geldiler. İnsanlar okumadan, bilgi sahibi olmadan yazar olmaya başladılar. Bu konu da aslında küreselleşme ile gelen bir problem. Bugün gerçekten nitelikli kitap ve yazar küreselleşme ile mücadele ediyor. Nitelikli bir yazar bugün yazdığı eserin itibarını korumakla meşgul. Bunların yanında insanlar ne yazık ki okumadan yazar hale geliyor. Bakınız israfın birçok türü vardır. Niteliksiz eserler okumak da bir zaman israfıdır. Bunca ifadeden sonra ne okuyalım diye soracak olursanız da şunu söyleyebiliriz: size gerçekten fayda sağlayacak nitelikli kitaplardan okuyun. Aslında aykırı bir şey söylüyorum. Çok kitap okumayın. Size faydası olacak, her satırında derin düşüncelere dalacağınız az kitap okuyun. Çok satan kitaplara karşıyız. Nitelikli bir kitap çok satmaz. Nitelik zordur. Nitelikli bir eser zor hazmedilir. Zaten eser size yeni bir şeyler katmıyorsa nitelikli değildir.”
BİLGİ İLE MALUMAT KARIŞTIRILIYOR
Okunacak kitabın kişi tarafından bizzat seçilmesinin daha doğru olacağını da vurgulayan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Okuyacağımız kitabı kendimiz seçmeliyiz. Nasıl ki hastalandığımızda her gördüğümüzden hap istemiyorsak kitap tavsiyelerini de ehil kimselerden, güvenilir insanlardan alacağız. Keşke bana günde 20 kişi gelip de bugün ne okuyalım diye sorsa. Yazarlar Birliği şubemiz belediye birimlerinin arasında olduğu için belediye birimlerinin yerini soran insanlar olsa da hangi kitabı okuyalım diye soran yok” dedi. Günümüzde bilgi ile malumatın da karıştırıldığını, bu durumun okumaya doğrudan etkisi olduğunu da belirten Köseoğlu, “Bugün toplum, biliyormuş gibi yapılıyor. Günümüzde çok okuduğunu sanan insanlardan 30 yıl önceki insanların bilgileri emin olun bugünden daha fazlaydı. Onların elinde bu kadar bilgiye ulaşma imkânı olmadığı halde bilgileri bugünün insanları olan bizlerden kat kat fazlaydı. Bugün ayrıca bilgi ile malumat karıştırılıyor. Bakınız bilgi değerlidir, hiç eksilmez. Malumat ise günlük gündelik şeylerdir. Bugün malumatımız oluyor ama bilgimiz yok çoğu konuda. Malumat ile bilgiyi birbirine karıştırmamalıyız. Malumatların iç yüzüne inebilmeliyiz. Sadece malumatınız var diye bir konuyu biliyor olmazsınız” açıklamalarında bulundu.
OKUMAK KİTAPLARLA SINIRLI DEĞİLDİR
Eserlerin nitelikli oluşunun yanı sıra okurların da nitelikli olması gerektiğini belirten Köseoğlu, “Nitelikli okur olmak lazım. Nitelikli okur kendine faydalı olanı okuyandır. Bu okumayı söylerken yalnızca kitabı da kast etmiyoruz. Okumak esasında sadece kitapla olmaz. Bir film de okunur, yaşamın kendi de okunur. Kaçımız etrafımıza anlamla bakıyoruz ki? Yaşadığımız hayatı güzel bir şekilde okumamız lazım. Bunları söylerken yanlış anlaşılmasın kitap da okuyacağız elbette. Kitap okurken öğreneceğiz hayatı ve okumayı. Filmleri nasıl okuyacağımızı da kitaplarla öğreneceğiz” dedi.
KİTABIN OLDUĞU YERDE HAYAT VARDIR
Son olarak kitap adına yapılan her çalışmanın fayda sağlayacağını kaydeden Köseoğlu, şunları belirtti: “Kitap adına yapılan işler elbette faydalı olur. Yapılan her çalışmanın ne kadar faydası var ne kadar zararı var şahsi olarak ortaya koymalıyız. Düzenlenen her türlü faaliyet bu temelde olmalıdır. Kitap fuarının bu bağlamda ele alırsak elbette faydalı bir etkinlik olacaktır. Ki kitabın olduğu yerde illa ki fayda vardır. Bizde Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi olarak fuarda standımızda olacağız. Son zamanlarda yeni eserleri çıkan yazarlarımızla kitap fuarına katılacağız. Fuarların birçok faydası var fakat bence en güzel yanı okullardan çocuklarımızın katılımı. Birçok yere gidiliyor belki ama belki de en faydalı yer kitap fuarları denebilir. Kısaca denebilir ki kitap fuarı, kitap okuyanın ve yazarının değerli olduğunu gösteren yerdir.
Röportör: EYYÜB KARAKUZU
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.