“Hacı Bayram Veli ile Taceddin Dergâhı hattında bir ömür”
“Hacı Bayram Veli ile Taceddin Dergâhı hattında bir ömür”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, yazar Ercan Yıldırım ve TYB İstanbul Şube Başkanı yazar Mahmut Bıyıklı canlı yayında merhum D. Mehmet Doğan’ı konuştular.
İsmail Halis’in hazırlayıp sunduğu, TVnet’de canlı olarak yayınlanan Bin1 programında, “Hacı Bayram Veli ile Taceddin Dergâhı hattında bir ömür” başlığı altında, TYB kurucu ve şeref Başkanı yazar, mütefekkir merhum D. Mehmet Doğan’ın hayatı, eserleri, düşünce dünyası ve Türk edebiyatına katkıları konuşuldu.
TYB’nin kuruluş çalışmaları ve D. Mehmet Doğan’ın üstlendiği göreve dair bilgiler veren TYB genel Başkanı Arıcan, “Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşu herhangi bir sivil toplum kuruluşunun kurulması gibi sıradan bir hadise değildir. Yani dünyanın son yüzyılında Batı merkezli bir küresel emperyalizme karşı kendi medeniyetinden kendi kültüründen de kopmayla yüz yüze kalan bir milleti hangi kurumla ve kiminle ayakta tutabiliriz, bu hareketin öncüsü kim olabilir? Bu soruların ışığında D. Mehmet Doğan ve 14 kahraman arkadaşı Türkiye Yazarlar Birliği’ni kuruyorlar. Gerçekleştirecekleri faaliyetlerin başına da “Fikriyle hayatı uyumlu olan” İstiklal ve İslam şairi Mehmet Akif Ersoy’u yazıyorlar.” dedi.
Doğan ve arkadaşlarının ilk işlerinden birinin harap ve yıkılmaya yüz tutmuş İstiklal Marşımızın yazıldığı Tacettin Dergahının aslına uygun bakım onarımının yaptırılması olduğunu söyleyen Arıcan, ilerleyen zamanlarda ise Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurulma gerekçeleri ruhuna uygun yurt içinde ve yurt dışında çok önemli kültür sanat ve edebiyat faaliyetleri düzenlediğinin altını çizdi.
TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da yaptığı konuşmada, “D. Mehmet Doğan kendisini sürekli güncelleyen birisiydi. D. Mehmet Doğan gençlerle beraber olan, sürekli okuyarak , çalışarak , eserler yazarak ve sürekli sahada aksiyon halinde olarak yaşıyordu. D. Mehmet Doğan sadece sözlük çalışması yapsaydı bugün hayırla anılacak bir iş yapmış olacaktı. Sadece Türkiye Yazarlar Birliği’ni kurup göçmüş olsaydı hayırla anılmaya layık bir yapacaktı. Sadece Akif üzerine yapmış olduğu çalışmalarla kalsaydı yine hayırla anılacaktı. Batılılaşma İhaneti başta olmak üzere 40’a yakın eser verip gitseydi yine bir öncü olarak kalacaktı ve konuşulacaktı.” dedi.
Programın üçüncü konuşmacısı Ercan Yıldırım da yaptığı konuşmada, D. Mehmet Doğan’ın Türkçe konusunda ki hassasiyetini ve bu alanda yaptığı çalışmalara vurgu yaptı.
Yıldırım, “Ben entelektüelleri üçe ayırıyorum. Bir tanesi bozan, yapı bozucu diyeceğimiz eleştiri ve yıkıcı tarafı bulunanlar. Bazıları vardır ki hem yıkar hem de yapar. Üçüncüsü de ne yapar ne de yıkar sadece fesat fitne ortaya koyar. D. Mehmet Doğan hem yıkan hem de yapan. Neyi yıkmıştı ? Kemalist paradigmanın kültür savaşının unsurlarından bir tanesi olan dil mevzu üzerinden Kemalizmin en önemli kültür savaşı unsurlarından birini eleştiriye tabi tutmuştu. Türk kültürüne uymayan kavramları, kelimeleri üretme adı altındaki uydurukça ya da çok ciddi bir şekilde eleştiri getirmiştir. Tabi bunun kurumu olan Türk Dil Kurumuna da ciddi eleştiri de bulunuyordu. Sadece kendisi değil bu konuda yazan dil üzerine yazan kişileri çok teşvik ediyordu. Dolayısıyla D. Mehmet Doğan hem eleştirmiştir hem de aynı zamanda bunun alternatifini ortaya koymuştur. Bazıları vardır ki sadece eleştirir alternatifini geliştirmez ama Mehmet abi “Doğan Büyük Türkçe Sözlük”le bunu ortaya koymuştur.” diye konuştu.
Programın tamamı için: https://www.youtube.com/watch?v=LNWApBEyDgw
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.