Hasan Çopur'dan Konya kitapları sergisi

Hasan Çopur'dan Konya kitapları sergisi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından 44. Kütüphane Haftası dolayısıyla 2008 Yılı Kültürel Etkinlikleri kapsamında Hasan Çopur'un...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından 44. Kütüphane Haftası dolayısıyla 2008 Yılı Kültürel Etkinlikleri kapsamında Hasan Çopur'un Konya Kitapları Sergisi açılacak. 5 Nisan 2008 Cumartesi günü KTO' da saat 14'te açılacak olan sergide, özellikle Cumhuriyet döneminde Konya ile ilgili veya Konyalı yazarlar tarafından kaleme alınan yaklaşık 700 eser sergilenecek. Burada TYB Konya Şubesi tarafından hazırlanan "Hasan Çopur'un Konya Kitapları Bibliyografyası" isimli kitapçıkla birlikte TYB Konya Şubesi'nin faaliyetlerini tanıtıcı CD de sergide ziyaretçilere dağıtılacak. Bekir Şahin'in düzenleyiciliğini yaptığı sergi 11 Nisan Cuma gününe kadar açık kalacak.
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, serginin Konya'nın kültürel birikimini ortaya koyması açısından da önem taşıdığını söyledi. Çopur'un Konya kitaplarından oluşan kütüphanesinden bir demetin bulunacağı sergiye tüm ilgilileri davet eden Köseoğlu, "Kütüphaneler Haftası'nda böylesine anlamlı bir etkinliğe imza atıyoruz. Kitaplarla olan arkadaşlığımızı geliştirmek için de bu etkinliğin faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.
HASAN ÇOPUR KİMDİR?
Konya'mızda Konya kültürünün sevdalısı, şehrimizin hafızası, belge, bilgi ve kaynak toplama tutkunu, Hasan Çopur, 1934 Konya-Pürçüklü Mahallesi doğumlu. Esas nüfusa kayıtlı olduğu yer, bugünkü Kurbucedid Mahallesi. Hasan Çopur' un babası Hüseyin, dört kardeşler; birisi kız üç oğlan. Beş batın önceki dedeleri Alanya'dan Konya'ya göçmüşler. Konya'ya tahsile gelip Konya'da bir medrese kurmuşlardır. Keleş Hoca Medresesi, Kurdoğlu Medresesi diye de bilinen bu medrese bu günkü Migros'un yakınındaydı. Bu medresede Hacı Çopurzade Mustafa Efendi uzun süre müderrislik yaptı. Önceki dedeleri de Çaybaşı tarafında bezirhane işletmişlerdir. Babası Hüseyin Çopur, Yüksek Ticaret Mektebi'nden mezun olmuş, bir süre İş Bankası'nda memur olarak çalışmıştır. Hasan Çopur, Sanat Okulu'nun orta kısmını bitirince, babasıyla birlikte Pürçüklü Mahallesi'nde eski adıyla, Pürçüklü Sokak, yeni adıyla Kadılar Sokağı'nda, daha önce Konya'da Almanların yaptığı nikelajcılık işini yapmaya başladılar. Bu arada İstanbul Caddesi'ndeki Hacı Çopur İşhanı'nın bulunduğu yerde yıkılmış olan Şems Oteli'ni de işlettiler. Hasan Çopur, bu işleri yürütürken musikiye merak sarar ve ney üflemeye başlar. Eşref Yazgan, Neyzen Kuyumcu Kemal Bey gibi musikişinaslarla birlikte "Yatağanlı" Mustafa Özdemir'den nota meşk eder.1962'de Turizm Derneği Ahmet Bican'ı Konya'ya getirerek Kapı Camii yakınındaki Hasan Çopur'un evinde sema eğitimini başlatır. Bu yıllarda müzikle ilgili kitapları toplamaya ve Mevlevî kültürüyle ilgilenmeye başlar. Hz. Mevlânâ ile ilgili yazılan çizilen ne bulursa arşivine kazandırır. Böylece eskiyle haşir neşir olmaya ve Konya ile ilgili nerede ne bulursa almaya çalışır. Özellikle Konya ile ilgili fotoğraflara meraklıdır. Eski Konya ve Konyalılara ait fotoğrafları toplamaya başlar. Hasan Çopur 1954 yılından bu yana ihtifal fotoğraflarını toplamıştır. Elinde Konya ile ilgili yüzlerce fotoğraf, binlerce kitap ve değişik belgeler mevcuttur. Fotoğraf, makale, harita, Konya giysileri; mıhlama, kırkpare seccade, Kıvratma damat ve ihtiyar gömlekleri, Libade, Konya'da dedesinin Ermenilere dokuttuğu halılar, değişik mektup örnekleri vb...tarihi eşyalar koleksiyonunda bulunmaktadır.Konya ile ilgili bulduğu belgelerin, dokümanların yüzde 70'ini İstanbul'dan toplamıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.