KALKINMA ÇALIŞMA AHLAKINDAN GEÇER

KALKINMA ÇALIŞMA AHLAKINDAN GEÇER

Kalkınma çalışma ahlakından geçerAbdullatif Şener, Türkiye'nin kalkınması için ihtiyaç duyulan şeyin düzgün çalışma ahlakı olduğunu vurguladıEski...

A+A-
Kalkınma çalışma ahlakından geçer
Abdullatif Şener, Türkiye'nin kalkınması için ihtiyaç duyulan şeyin düzgün çalışma ahlakı olduğunu vurguladı
Eski Maliye'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, TYB Konya Şubesi'nde "Küresel Konuşmak" adlı konferansında Türkiye'nin kalkınması için ihtiyaç duyulan şeyin düzgün çalışma ahlakı olduğunu vurguladı. Bütün kurum ve insanlarıyla Türkiye'de düzgün çalışma ahlakının yerleşmesi durumunda Türkiye'nin önünün sonuna kadar açılacağını vurgulayan Şener sivil toplum kuruluşlarının ve toplumsal önderlerin toplumsal kültürü düzeltmek için çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.
AK Parti eski Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın organize ettiği Şener'in konferansına AK Parti Konya milletvekilleri Sami Güçlü ve Orhan Erdem, Emniyet eski İstihbarat Müdürü Bülent Orakoğlu, Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen, BBP eski İl Başkanı Hüseyin Arı, İl Sosyal Hizmetler Müdürü İzzet Güneş, İttifak Holding Başkanvekili Ahmet Akman, Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah E. Öksüz, Umumi Servisçiler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Zeybek, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Kerkük Türkleri Dayanışma Derneği Konya Şube Başkanı Aydın Beyatlı, Şuurlu Öğretmenler Derneği Konya Şubesi Başkanı Kasım Yazıcı, Mazlum-Der Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Adem Seleş, SÜ Rektör Adayı İ. Sefa Kapıcıoğlu, akademisyenler ve kültür adamları katıldı.
KÜRESEL AKTÖR OLMADAN GÜÇLÜ OLUNAMAZ
Küreselleşmenin tarihsel safhalarını anlatarak başladığı konuşmasında Abdullatif Şener, dünyanın şu anki durumunda küresel aktör olunmadan güçlü olunamayacağını vurguladı. Birey olarak, firma olarak ve ülke olarak güçlü olmak için küresel ekonomi ve süreçlerde etkin olmanın altını çizen Şener küreselleşmeyi "insan, bilgi ve mal dolaşımının" hızlandığı bir süreç olarak tanımladı. Bu süreçte hızlananın sadece insan, bilgi ve emtia dolaşımı olmadığını belirten Şener, üretilen bilginin yayılma hızının da arttığını kaydetti.
Küresel rekabette birey, firma ve ülkeleri Afrika savanlarındaki aslanlarla ceylanlara benzeten Şener "Aslanlar ceylan yakalayabilmek için daha hızlı koşmak zorundalar, ceylanlar da aslanlardan kaçabilmek için" dedi. Bu süreçte en hızlı olanın, sürecin ritmine ayak uyduranların ayakta kalabildiğine dikkat çeken Şener sürece ayak uyduramayanların yok olduğunu vurguladı. Küreselleşmeye karşıtlık ya da taraftarlık psikolojisiyle yaklaşmanın yanlışlığına işarete eden Şener "Bu süreç bir olay, bir vakıa. Karşıt olmanızın ya da desteklediğinizi beyan etmenizin bir etkisi yok" şeklinde konuştu.
DÜNYANIN ZEKÂTI FİTRESİ MÜSLÜMANLARA
11 trilyon dolarlık toplam dünya ihracat hacminde İslam Konferansı Teşkilatı'na üye 59 ülkenin toplam 700 milyar dolar gibi az bir paya sahip olduğunu kaydeden Şener "Bu rakamdan petrol ihracatı tutarı olan 300 milyar doları çıkarırsanız geri kalan kısım dünya ihracat hacminin sadece yüzde 2'57una tekabül ediyor. bu dünyanın Müslümanlar'a verdiği zekat olarak yorumlanabilir. Ayrıca Müslüman ülkelerin birbirleriyle yaptıkları ticaret miktarı da 100 milyar kadar. Bu da bu işin fitresi" dedi.
KALKINMANIN YOLU DÜZGÜN ÇALIŞMA AHLAKINDAN GEÇER
AK Parti kurulurken üniversite öğretim üyeleri ve uzmanlardan oluşan bir ekiple Adam Smith'den bugüne yazılmış bütün iktisat kitaplarını inceleyerek beş önemli kavram belirlediklerini ifade eden Şener bu kavramlardan doğal kaynaklar ile teknolojinin bağımlı değişken olduklarını, Marksist literatüre ait sömürü kavramının da kalkınma için bir strateji önermediğini belirterek "Kalkınma için önemli olan kavramlar kurumlar ve insandır. Kurumların iyi çalışması, kurumlar arası ilişkilerin iyi olması bir ülkenin kalkınmasın doğrudan etkiler. Ayrıca, insanların ve toplumsal kültürün de kalkınmada doğrudan bir etkisi vardır. Ünlü Alman sosyolog Max Weber'in Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabında ileri sürdüğü tezler tartışılabilirse de iki nokta çok önemlidir. Weber, kapitalizmin önce Protestan bölgelerde başladığını söyler, çünkü Protestanlık dünyada işini iyi yapanın cennete gideceğini vaat eder. Bu da Protestanların işlerini iyi yapmaları sonucunu doğurmuştur. Ayrıca Protestanlar lüksü ve şatafatı, yani tüketimi sevmezler. Böylece büyük bir sermaye birikimine giden yol açılmıştır. Türkiye'de bütün insanlar ve kurumlar işlerini düzgün yaparlarsa Türkiye'yi kimse tutamaz" dedi.
Toplumsal kültürü oluşturan sivil toplum kuruluşlarının ve toplumsal önderlerin toplumun ahlakını ve kültürünü düzeltmek için çaba sarf etmeye çağıran Şener Mülk suresinin ikinci ayetinin de bu çağrıyı motive ederek "Allah doğumu ve ölümü içinizden işini iyi yapanı ortaya çıkartmak için yarattı" dediğini belirtti.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.