KİLİSE İNSANLARI DİNDEN UZAKLAŞTIRDI
TYB Konya Şubesi 2016 yılı
kültürel etkinlik takvimi içinde yer alan programlarına ara vermeden devam
ediyor. Ali Gav medresesinde, tarihi bir ortamda gerçekleşen...
TYB Konya Şubesi 2016 yılı kültürel etkinlik takvimi içinde yer alan programlarına ara vermeden devam ediyor. Ali Gav medresesinde, tarihi bir ortamda gerçekleşen sohbet toplantıları TYB Konya Bahçesinde gerçekleştirilen programları anımsatıyor.
Necmettin Erbakan Üniv. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Coşkun İslam İnançları Açısından Ateizm ve Eleştirisi başlıklı ilgi çekici bir konuşma yaptı. TYB Konya Başkan Vekili Prof. Dr. Hayri Erten'in yanı sıra Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Hadim Müftüsü Ahmet Demirel, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar ve öğrencilerin de hazır bulunduğu programda Coşkun, Ateizmi savunan ve buna inanan insanların tutum ve davranışlarına göre çok farklı Ateizm tanımlarının yapıldığını ifade ederek başladığı konuşmasına İslam inancı açısından Müslüman düşünürlerin bu konudaki görüşlerini anlattı.
Antik Yunandan günümüze ateizme değinen Coşkun, Ateizmin İslam Dünyası için ciddi bir problem olmadığını ifade etti. Geçmişte sadece marjinallerin benimsediği bir görüş olmuşken, modern dönemde geniş kitlelerin benimsediği bir görüşe dönüşmüştür dedi. Buna sebep olarak Hıristiyanlığın yozlaşması ve pagan kültürüyle bütünleşmesi olduğunun altını çizen Coşkun Hıristiyan inançlarının hızla irrasyonalizme yönelip Hıristiyanlığın âdeta sır ve gizem dini olmasının yanında, teslis inancı, asli suç, kiliselerin tanrının bedeni olduğuna inanılması gibi inançların ancak baskı ve korku ile sürdürülebileceğini söyledi. Sözlerine bunu sağlamak için Kilisenin mutlak bir otorite kurduğunu ve bu otoritenin çoğu akıl, özgür irade ve serbest teşebbüs üzerinde baskıya dönüştüğünü ifade ederek devam eden Coşkun "Kilisenin uyguladığı baskılar insanların dinden uzaklaşmalarına sebep olmuştur" dedi.
BİLİM VE DİN DÜŞMAN DEĞİL
Konuşmasına "Avrupa'da bilim adamlarını ateizme yönelten sebeplerin hiç birini İslam dini savunmaz; hatta o bunların yok edilmesi için gelmiştir. İslam'da bilim ve din birbirine düşman iki fenomen değil; birbirinin tamamlayıcısıdır. Kur'an'ın bildirdiği evrensel değerler ışığında din-bilim ilişkisinin yeniden gözden geçirilmesine, yanlış yorum ve uygulamaların giderilmesine şiddetle ihtiyaç olduğu aşikardır diye devam eden Prof. Dr. İbrahim Coşkun "Günümüzde insanlık, din ile bilimin uzlaşısı ve evrensel ölçekli manevi ve insani değerlere büyük ihtiyaç duymaktadır. Bu bakımdan Kur'an'ın akli mucizeliğinin, bilim çevrelerine tanıtılmasının büyük önem arz ettiğine inanıyoruz." dedi.
Programın sonunda Prof. Dr. İbrahim Coşkun'a katılım beratını TYB Konya Başkan Vekili Prof. Dr. Hayri Erten takdim ederek teşekkür etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.