Salih Sedat Ersöz

Salih Sedat Ersöz

KONYA’DAN KIBRIS’A KÜLTÜR KERVANI

A+A-

Ülkemizde kültürel etkinliklerin öncüsü olan ve 45 yıldır çok sayıda hayırlı faaliyetler yapan Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ile 30 yıldır Genel Merkezi ile hayırda yarışan ve her yıl milli -  manevi değerlerimize uygun 40 civarında kültürel etkinlik gerçekleştiren TYB  Konya Şubesi yepyeni bir faaliyete imza attılar.

TYB Genel Merkezi ile  Konya Şubesi’nin ortaklaşa yaptığı ve Kültür Bakanlığının himaye ettiği “Tarihin İzinde Konya’dan Kıbrıs’a Kültür Kervanı” projesi uygulama safhasına girmiş bulunuyor.

Kıbrıs harekâtının 50. Yılı münasebeti ile düzenlenen ve içlerinde bendenizin de bulunduğu toplam 23 akademisyen, yazar ve şairin katıldığı program 17 Temmuz tarihi itibariyle Konya’mızdan başlamış bulunmaktadır.

Kıbrıs 1

1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtında çok önemli bir yeri olan Konya – Karaman – Mersin hattı üzerinde gerçekleştirilecek olan programın etkinlikleri 18 Temmuz’da Karaman, 19 Temmuz’da da Mersin Taşucu’nda devam edecek.

20 - 21 Temmuz tarihlerinde Girne ve Lefkoşe’de icra edilecek faaliyetlerle tamamlanacak olan programda toplam 10 etkinlik yer almaktadır.

Kıbrıs 2

1974’te, harekât öncesinde yapılan hazırlıklarda Mersin, askeri ve lojistik güçlerin toplandığı  ana  üs   olarak   kullanılmıştır. Harekât, o dönemde Konya’da bulunan 2. Ordu’nun Komutanı Orgeneral Suat Aktulga’nın sorumluluğunda yürütülmüştü. Adaya çıkacak olan kuvvetler de 2. Ordu Komutanlığına bağlı Korgeneral Nurettin Ersin’in Adana’daki 6. Kolordusu emrine verilmişti.

 

6.Kolordunun emrine verilen çıkarma birliklerinden Çakmak Amfibi Özel Görev Kuvveti, Mersin’de oluşturulan bir tugaydı. İndirme ve çıkarma kuvvetleri Taşucu’nun güneyinde Kıbrıs’a en yakın Yeşilovacık’ta konuşlanmışlar ve adaya buradan hareket etmişlerdi. Mersin aynı zamanda indirme ve çıkarma birliklerinin yükleme yeri olmuş, harekât sırasında lojistik üs görevi de görmüştür.

Kıbrıs 3

Bu görevlendirmelerden anlaşılıyor ki Konya ve Mersin ile bu iki ilimizi birbirine bağlayan Karaman, Kıbrıs Barış Harekâtında çok önemli roller üstlenmiştir. Konya aynı zamanda Mersin’e giden kara kuvvetlerinin yol güzergâhı idi. Konya’dan giden ve Konya’dan geçen Mehmetçiklerimiz ve askeri kuvvetlerimiz Konyalılar tarafından çok büyük sevgi gösterileri ile karşılanıp uğurlanmıştır. Konyalılar her şeylerini Mehmetçiklerimizle paylaşmışlardır. Savaş anlarında halkın askerine gösterdiği bu ilgi çok önemlidir ve askerin moralini yükseltmede çok etkilidir. Konya, askerine olan desteğini en zirve noktada yerine getirmiştir.

İşte bütün bu sebeplerden dolayıdır ki harekâtın 50. Yılını aynı hat üzerinde yâd etmek ve “Tarihin İzinde Konya’dan Kıbrıs’a Kültür Kervanı” adı altında bir program gerçekleştirmek Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve Konya Şubesi’nin çok büyük bir başarısı olmuştur.

Sizin bu yazıyı okuduğunuz anlarda kültür kervanı ya Karaman’da veya Mersin’de olmuş olacak. Karaman ve Mersin’de yapılacak olan panellerden sonra kervan 19 Temmuz Cuma günü Girne’ye ve Lefkoşe’ye ulaşmış olacak. 

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ve Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun yanı sıra kültür kervanında TYB Konya Şubesi yönetiminden yazarlar Ahmet Sorgun, Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Doç. Dr. Ahmet Akman, Atilla Yaramış, Zafer Karakuş, Salih Sedat Ersöz, Saffet Yurtsever, Mustafa Güden, Nuri Şimşekler, eski başkan aynı zamanda yazar ve şair M. Ali Köseoğlu ve yine eski başkan yazar Mustafa Çalışkan, panellerde sunumlarını yapacak olan akademisyenler Prof. Dr. Ahmet Alkan, Prof. Dr. Bekir Biçer, Prof. Dr. Kemal Kahramanoğlu, Prof. Dr. Alaattin Aköz, Prof. Dr. Hasan Bahar, Doç. Dr. Mustafa Durdu ile şair Ruşen Eşref Bayraktar ve şair Burhan Sakallı gibi isimler yer almaktadır.

Kıbrıs 4

19 Temmuz Cuma akşamı Lefkoşa’ da  Konya’dan Kıbrıs’a Şairler Buluşması icra edilecek. Atatürk Kültür Merkezindeki programda şairler Prof. Dr. Ahmet Alkan, Atilla Yaramış, Burhan Sakallı, M. Ali Köseoğlu, Nuri Şimşekler, Salih Sedat Ersöz, Dr. Arif Albayrak, Bedia Balses, Dervişe Güneyyeli, Beste Sakallı, Bülent Fevzioğlu, Sevilay Sadıkoğlu, Yılmaz Öztürk ve Ceyhan Özyıldız şiirlerini yorumlayacak. 

Lefkoşa’da 20 Temmuz Pazar günü sabah saatlerinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer alacağı Kıbrıs Barış Harekâtının 50. Yıl Kutlama Törenlerine katılacak olan Kültür Kervanı heyeti aynı gün Sky Roff Hotel de Kıbrıs Kahramanlık Destanları konulu sekizinci programını icra edecek. Burada Destanlar, Halk Edebiyatı, Sözlü Tarih Çalışmaları ve Kıbrıs’ta Edebiyat Ortamlarının konuşulduğu Çalıştay yapılacak. Aynı gün akşam da Kıbrıs Barış Harekâtı 50. yıl resepsiyonuna katılacak olan heyet, etkinliklerine 21 Temmuz Pazar günü devam edecek.

Atatürk Kültür Merkezinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. M. Kâzım Arıcan ve TYB  Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun açılış konuşması yapacağı Dünden Bugüne Kıbrıs ve Kültürü konulu panelde Prof. Dr. Hasan Bahar ‘İlkçağda Kıbrıs ve Alaşia Krallığı’, Prof. Dr. Nuri Şimşekler ‘Geçmişten Günümüze Manevî Bir Miras Lefkoşa Mevlevîhânesi’, Doç. Dr. Ahmet Akman ‘Türkiye ve Kıbrıs Ortak Medeniyet Paydası Vakıflar’ konusunu anlatacak.

Kıbrıs 5

Aynı gün öğleden sonra Lefkoşa’nın Tarihi mekânlarını ziyaret edecek olan Kültür Kervanı heyeti akşam saatlerinde Türkiye’ye hareket edecek.

Görüldüğü gibi heyette yer alan her kişinin bir görevi var. Hiç kimse bu kültür kervanı programını bir gezi etkinliği olarak görmemekte, herkes  Konya ile Kıbrıs arasında bir kültür elçisi olarak yer aldığı bilinci ile hareket etmektedir.

Böylesine önemli bir programda fikir bazında ve uygulanmasında büyük emekleri olan TYB Konya Şubesi Başkanı ve yönetimini, projede ortak olarak yer alan ve Kültür Bakanlığının kabulü için gayret eden TYB Genel Başkanı ve yönetimini ayrıca projeye katkıda bulunan Kültür Bakanlığı yetkililerini kutluyor, hepsine ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar diliyorum.   

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.