KOP Bölgesine Yaptığımız Anlamlı Gezi
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Sosyal etkinliklerine bir yenisini daha ekleyerek, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı...
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Sosyal etkinliklerine bir yenisini daha ekleyerek, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen "Yazılacak çok şeyimiz var: KOP'a gidiyoruz" adlı bir gezi Programı düzenlendi. Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen bilgilendirme gezisine KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı İhsan Bostancı, KOP İdaresi Uzmanları ile Konyalı Yazarlar, Gazeteciler , Akademisyenler ve yakınları katılmışlardır.
Hacı Veyis Camii önünden, Seydişehir İlçesi Yaylacık Köyüne hareket ettik. Çok güzel hoş sohbet içinde geçen yolculuğumuz sonucu, öncelikle Seydişehir İlçesine bağlı eski İsmi Nuzumra yeni adı Yaylacık olan köy'e ulaştık. KOP İdaresinin destekleriyle, İl Özel İdare kanalıyla başlatılan organik tarım projesini yerinde görme imkanına sahip olduk.Organik Çilek üretimi yapan köylülerin,Yurt dışına çilek ihraç etmeye başladıklarını,bu sayede yıllık gelirlerini artırdıklarını, hem KOP Başkanından,hem de Yaylacık Muhtarının verdikleri bilgilere göre, bu uygulamaya başlamadan önce köylülerin yıllık geliri iki-üç bin seviyelerindeyken, bu çilek üretimi sayesinde ailelerin yıllık gelirinin 20.000TL'yi bulduğunu öğrenmiş olduk.Yaylacık köyündeki bilgilendirme toplantısında konuşan KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KOP'un sadece sulama projesi olmadığını, Bölgede yaşayan insanları ekonomik olarak kalkındırarak yaşam kalitesini yükseltmek için çalıştıklarını belirtti. Bir insanın dağlık kırsaldan kent merkezine göç etmesinin üç ana nedeni bulunduğuna dikkat çekti. Birincisi sağlık, ikincisi eğitim, üçüncüsü ise ekonomik sebeplerdir. Sağlıkla ilgili Türkiye'de devrim niteliğinde çalışmalar yapıldığı için,sağlık sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü ifade etti. Taşımalı sistem ile eğitimin büyük bir sorunu çözüm yolunda hızla ilerliyor, eğer dağlık kırsalda yaşayan insanlarımızın ekonomik gelirleri iyi olursa bu güzel yerleri terk etmeyeceklerdir, bizlerde bunu sağlamaya çalıyoruz diyerek konuşmasını tamamladı.
KOP İdaresinin görev alanı içerisinde; 4 İl, 50 İlçe, 263 belde ve 1002 köy bulunmaktadır. KOP Bölgesinde tarım,sanayi,ticaret ve turizm öne çıkan sektörler olup, tarım bölge ekonomisinin ağırlıklı etkisini korumaktadır. Tarımın dışındaki sektörlerin de canlanması ile gelecek açısından çok önemli merkezlerden birisi olabilecek potansiyele sahiptir diyebilirim.Meşe ağaç'ı altında yapmış olduğumuz, organik ürünlerden oluşan güzel kahvaltı sonrasında, Akören İlçemizden geçerek, Akören, Bozkır kesişme noktasında bulunan,Ülkemizin en güzel on kanyonundan birisi olan,Konya Akören-Bozkır Mavi Boğaz Kanyonunu ziyaret ettik.Bu kanyonun bulunduğu yer,Beyşehir ile Bozkır'dan gelen Çarşamba çayının kesiştiği yerdedir.Buradaki kanyon'un uzunluğu 36 kilometre olup,Dünya'nın sayılı yürüyüş parkurlarından biridir.Buradaki güzellikleri ve çalışmaları yerinde görerek Ülkemiz adına sevindiğimizi aktarmak isterim.
Mavi Boğaz Kanyonundan sonra Bozkır İlçesine uğradık Öğle yemeğini bu İlçemizde yedikten sonra, Bozkır Barajını görme imkanına sahip olduk. Bozkır Barajından sonra Hadim İlçemize Uğradık Hadimi Hazretlerinin Türbesini ziyaret ettikten sonra Bağbaşı Barajını ziyaret ettik.Bağbaşı Barajının büyük oranda su ile dolduğunu yerinde görme imkanına sahip olduk.Akşam saatlerinde havanın kararmasından sonra Avşar Barajına vaktin olmaması nedeniyle uğrayamadık,akabinde Konya'ya döndük.KOP Projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere, bu geziyi düzenleyerek yapılan çalışmaları yerinde görmemizi sağlayanlara kalbi şükranlarımı sunar, sıhhat ve afiyet dilerim.
Kaynak;YeniKonya
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.