Mahmut Erdemir - “Kendini Arayan Şehir” kitabı çıktı.

Mahmut Erdemir - “Kendini Arayan Şehir” kitabı çıktı.

Araştırmacı, yazar, yayıncı, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun “Kendini Arayan Şehir” kitabı çıktı.

A+A-

“Kendini Arayan Şehir” kitabı çıktı.

Araştırmacı, yazar, yayıncı, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun “Kendini Arayan Şehir” kitabı çıktı.

Yerel yönetimlerde başarılı bir bürokrat grafiği çizen Köseoğlu; Kültür, sanat, edebiyat ve şehir konularında da planladığı, yürüttüğü bir çok faaliyetle anılan bir isim.

TYB’nin çok yönlü şube başkanı Ahmet Köseoğlu;  “Medeniyetlerin Kavşak Noktasında Konya”, “Gönüllerin Başkenti Konya”, “Minyatürlerle Nasrettin Hoca”, “Bir Başarı Öyküsü”, “Konya’da Kültür ve Hayat”, “Eskimeyen Niğde ve  “Âlem Dönüyor-Minyatürlerle Mevlevihaneler”  başta olmak üzere bir çok eserin metin yazarlığını ve editörlüğünü üstlenmiş önemli bir edebiyat adamı.

Köseoğlu’nun 11 şehir ve 3 ilçede; mahalle mahalle, cadde cadde, sokak sokak gezip, gördüğü şehirlerdeki önemli mekan ve tarihi yapılarla ilgili tuttuğu notları uzunca bir zaman derleyip,  şehirleri farklı yönleri ile anlattığı “Kendini Arayan Şehir” eseri Çizgi Kitabevi yayınları arasından çıktı.

Şehirlerin bugünü kadar  tarihine de bir yolculuk yapmak isteyen tüm okurlara tavsiye edeceğim eser sıkılmadan bir solukta okunacak bir tarzda kaleme alınmış.

Hz. Mevlânâ: İnsan, aradığıdır

Eserin tanıtım metninde ise şu ifadelere yer verilmiş:

“Bir şehre niye gidilir? Gezdiğimiz, gördüğümüz şehirlerde nedir aradığımız? Bazı şehirler kanımıza karışır, bir parçamız olur, kendimizi buluruz sokaklarında dolaşırken. "İnsan, aradığıdır." diyor Hz. Mevlânâ. Biz de gezdiğimiz şehirlerde kendi ruh şehrimizi arıyoruz belki de.

Gezdiğim şehirlerde o şehri bilen yol arkadaşlarım rehberlik etti bana. Şehrin künhüne vâkıf olabilmek için neyi arayacağımı ve nasıl görebileceğimi bilge yol arkadaşlarımdan öğrendim. Hani eskiler derlerdi ya "Evvel refik, bâdel tarik."

Büyük kâşiflerin yüreklerinde hissettikleri heyecanı hissettim her çıktığım yolculukta. Dilini, sesini, rengini, mazisini, efsanesini, tarihe tanıklığını, binlerce yıllık ruhaniyetini merak ettim o güzel şehirlerin. Taşlara sinmiş seslere kulak verdim, çeşmelerin sulara öğrettiği şarkıları dinledim. Yaz sıcağında bir mabedin serin gölgesinde aradım ruhumdaki şehrin kapılarını.

Şehrin hafıza mekânlarını aradım seyahatlerimde

"Bilmiyor muyuz ki bir medeniyet, her şeyden evvel derin maziden gelen bir kültür yığılması, bir kültür toplanmasıdır. Bu yığılmanın başında şehir ve mimarî eserleri gelir. Çünkü nesilleri asıl terbiye eden onlardır. Her mimarlık eseri bulunduğu şehrin hayatını bir ev tanrısı gibi farkına vardırmadan idare eder. Onların kalabalığı ruhumuzda öyle bir konser yapar ki, ömrümüzde bir kere olsun onu dinlemek fırsatını bulursak, bir daha kaybetmemek şartıyla kendimizi bulmuş oluruz." Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şehirlere yüklediği bu derin anlamı kavrayabilmem için o şehirlerin terbiyesinden geçmem gerekiyordu. Ancak o zaman kendimi bulabilecektim. Ancak o zaman kendini arayan şehirlere duyurabilecektim sesimi.

Şehrin hafıza mekânlarını aradım seyahatlerimde. Şehrin hafızası ne kadar diriyse şehirlinin de hafızası o kadar canlıdır. Bilinmelidir ki şehirle şehirlinin ilişkisi mekânlardan vareste değildir. Şehrin dünüyle bugününü bir köprü gibi birleştiren mekânları korumanın toplumsal hafızayı korumakla eş değer olduğunu herkesin anlamasını istedim.”

 

Kendini Arayan Şehir / Ahmet Köseoğlu / Çizgi Kitabevi / İlk Baskı Yılı: 2022

                                                                                                 Mahmut Erdemir

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.