Mehmet Âkif Ersoy’un Nasrullah Vaazının 100. Yıldönümü Kastamonu’da anıldı
“İslâm Şairi” Mehmed Âkif 100 yıl önce 19 Kasım Cuma günü Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden meşhur konuşmasını yapmıştı.
Türkiye Yazarlar...
“İslâm Şairi” Mehmed Âkif 100 yıl önce 19 Kasım Cuma günü Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden meşhur konuşmasını yapmıştı.
Türkiye Yazarlar Birliği ile Kastamonu Eğitimciler Birliği Sendikası 100 yıl sonra Mehmed Âkif’in hatırasını yâd etti.
Mehmed Âkif’in 100 yıl önce 19 Kasım’da Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden yaptığı konuşma Millî Mücadele’nin temel metinlerinden biridir.
Ankara’da TMMM’nin açılış çalışmaları sürerken İslâm şairi Mehmed Âkif mücadelenin manevî cephesini güçlendirmek için Ankara’ya davet edilmişti. Âkif bu daveti kabul etti, 14 günlük bir yolculuktan sonra 24 Nisan 1920’de Ankara’ya ulaştı.
Mehmed Âkif, Anadolu’nun şehirlerinde, kasabalarında düşmana mukavemetin zeminini oluşturuyordu. Kastamonu’nun Millî Mücadele’de önemli bir yeri vardı. İstanbul’dan Ankara’ya giden deniz yolu İnebolu’dan başlıyor, Kastamonu ve Çankırı üzerinden merkeze ulaşıyordu. Bu yoldan sadece mücadeleye katılacak şahsiyetler gelmedi, silah ve her türlü mühimmat da bu yolla cephelere ulaştırıldı.
Mehmed Âkif’in Kastamonu’ya gelişi ve üç ay kalıp dergisini İstanbul’dan sonra bu şehirde yayınlanması önemli, fakat daha mühimi, bu şehrin ulu camisi olan Nasrullah Camii’ndeki vaazıdır.
100. yılda sembolik etkinlik
Bu önemli hadisenin 100. yılı dolayısıyla 19 Kasım 2020’de anma etkinliği düzenlendi.
İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu’da Nasrullah kürsüsünde verdiği vaazın 100. yıldönümü sebebiyle Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şubesi ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından anma etkinliğine telekonferans sistemiyle katılan Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Mehmet Âkif Ersoy’un Nasrullah camiindeki vaaz ile ilgili davetlilere bilgi verdi.
D. Mehmet Doğan’ın konuşması
Doğan, konuşmasında, Nasrullah kürsüsünden verilen vaazın Millî Mücadele’nin temel metinlerinden biri olduğunu, orada konuşulmakla kalmayıp, bütün Anadolu’ya basılıp dağıtıldığın, bütün camilerde kürsülerden okunduğunu belirtti.
Bu önemli hadisenin 100. yılında Kastamonu’da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından geniş kapsamlı bir faaliyet planlanmışken, salgın dolayısıyla ortaya çıkın güçlükler yüzünden Türkiye Yazarlar Birliği ve Kastamonu Eğitim Bir Sendikası’nın sembolik bir anma faaliyeti ile andığını söyleyen Doğan, Cami ile cepheyi birleştiren muhtevası ile Nasrullah Vaazının Millî Mücadele’nin temel metinlerinden biri olduğunu ve Âkif’in Türkiye’ye emperyalistlerin dayattığı Sevr’in nasıl bir şey olduğunu en açık şekilde anlattığını, ne yapılması gerektiğini de “Sevr paçavrasını yırtmak!” cümlesiyle ifade ettiğini söyledi.
D.Mehmet Doğan, Nasrullah Vaazı’nın üç ay sonra yazılacak İstiklâl Marşı’nın önsözü olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu’nun konuşması
Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, “Mehmet Âkif Ersoy, İstanbul’da evinde oturup bekleyebilirdi ama ’cihad, mücadele’ dedi ve İstanbul’dan çıkıp bütün Millî Mücadele’nin önemini anlattı. İşte o duraklardan bir tanesi de Kastamonu oluyor. Kastamonu, Milli Mücadele açısından önemli. Türkiye’nin Milli Mücadele’de en çok şehit veren köyü Kastamonu’dadır. Yine bu memlekette İstiklâl Yoluyla mühimmat taşıyan memlekettir Kastamonu. Bu anlamda bizler, bunu yad etmek adına bir etkinlik düzenledik. Bunun önümüzdeki yıllarda da sürmesini istiyoruz” dedi.
Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun konuşması
Daha sonra konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ise, “Bazı şeyleri unutmamamız gerekiyor. Bizi biz yapan bazı değerler bulunuyor. Bu değerlere de sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü birlik ve beraber olmamız gerekiyor. Millet olmanın da gerekliliği budur zaten. Mazide birlik için onu iyi bilmek lazım. Hal de birliğimizi mutlaka organize etmemiz lazım. Gelecek içinde mutlaka nasıl fert olarak hepimizin gelecekle ilgili hayallerimiz var, ülkemizle ilgili hayallerimizin de ortak olması lazım. Aynı duyguyla organize olmamız lâzım ki bütünleşelim. Bunun da yolu birbirimizi sevmekten geçiyor. Birbirimizi sevmedikçe başarılı olamayız” diye konuştu.
Eğitim-Bir Sendikası’ndaki toplantıyı, bu faaliyet için Ankara’dan gelen Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin yönetti.
Nasrullah Camii önünde açıklama
Buradaki etkinliğin ardından Mehmet Âkif Ersoy’un vaaz verdiği Nasrullah Camii önünde basın açıklaması yapıldı. Grup adına açıklamayı okuyan Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, “Milli şairimiz Mehmet Âkif, ‘savaş cephede silahla kazanılır, edibler elinde kalemle destanlaşır’ sözünün gereğini yapan en büyük isimdir. Sadece yazdığı şiirlerle değil, Anadolu’yu karış karış dolaşarak, insanlarla konuşarak, vaazlar vererek, toplantılar yaparak üstü küllenmiş olan cihad ve mücadele ruhunu şaha kaldırılmıştır. Millî Mücadele’nin en önemli dönüm noktalarından birisi de Mehmet Âkif’ın 100 yıl önce Nasrullah Camisinde irad eylediği meşhur vaazı olmuştur" diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy’un hatırasını yaşatmak için böyle bir etkinliğe imza attıklarını söyleyen Sancaktaroğlu, “İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un hatırasını yaşatmak, vatan sevdasını, mücadelesini ve Nasrullah Kürsüsünden verdiği vaazında ifade ettiği düsturları yaşamak Kastamonu kimliğinin bir vefa borcudur. Bu vaaz Kastamonumuzun işgal yüzü görmemesine rağmen en fazla şehit veren illerden olması ve kahramanlık destanlarının yazılmasında çok önemli bir yere sahiptir. Şerife bacıların, Halime Çavuşların, ersiz kalan köylerin ve şehirlerin vatan müdafaasında ’ölürsek şehidiz kalırsak gazi’ düsturuyla harekete geçmesinin başlangıcıdır” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.