Odunpazarı Belediyesi

Odunpazarı Belediyesi

Sosyal Riskleri Azaltmada Yerel Yönetimlerin Rolü , Önemi ve bu konuda örnek bir belediye:Odunpazarı Belediyesi 24-25 Mayısta Yazarlar Birliği Konya üyelerinden...

A+A-

Sosyal Riskleri Azaltmada Yerel Yönetimlerin Rolü , Önemi ve bu konuda örnek bir belediye:
Odunpazarı Belediyesi

24-25 Mayısta Yazarlar Birliği Konya üyelerinden bir grup yazarla Eskişehir Odunpazarı Belediyesinin çalışmalarını yakından inceleme fırsatı bulduk. Odunpazarı Belediye başkanı Burhan Sakallı Bey geçen yıl Konya Yazarlar Birliği bahçesinde anlattığı çalışmalarını bu kez bizzat kendisi, hizmetin mahallinde anlattı.
Sosyal hizmet sunumunun basamakları vardır:
1.İyileştirici,geliştirici
2.Koruyucu ,önleyici
3.Tedavi ve rehabilite edici
Bu basamakların tümünde sağlıklı bir sosyal hizmet sunumunda da koordinasyona ihtiyaç olmazsa-olmazdır. Kamu-Yerel Yönetimler-STK işbirliği olmadan sağlıklı, dört başı mamur sosyal hizmet sunulamaz. Sosyal hizmetin tüm aşamalarında önemli ve gerekli olan bu birliktelik ,özellikle 1 ve 2 . maddelerde daha da önem kazanır.
Kentler insan vücudu gibidir.İnsan vücudunun herhangi bir bölgesindeki ,organındaki hastalık tüm vücudu etkiler.O rahatsızlık giderilmeden insanın rahata,huzura ermesi mümkün değildir.Şehirlerde böyledir.Kentin herhangi bir bölgesindeki rahatsızlık tüm şehri etkiler,rahatsız eder.O bölgedeki rahatsızlığı gidermek en başta Şehremin'lerin Yerel Yöneticilerin işidir.Bu problemli bölgelerden arındırılmış şehirler sosyal riski en düşük şehirlerdir.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın sosyal riskleri azaltma konusunda 2 projeyle muhteşem bir başarı yakaladığını yerinde gördük.
Odunpazarı Eskişehir'in 1074'ten itibaren Alperenler tarafından Türkleştirilmeye ve İslamlaştırılmaya başladığı önemli mekânlardan biri.300 binin üzerinde nüfusa sahip bu bölgede Başkan değil Türkiye, Dünya'ya örnek teşkil edecek sosyal bir projenin altına imza atmış.
Eskişehir'in sosyal risk açısından en yüksek iki bölgesine el atmış başkan. Kendi ifadeleriyle tüm olumsuzlukların rahatlıkla icra edildiği ,ayyaşların mekânı haline gelen ve gündüzleri dahi kimsenin geçmeye cesaret edemediği bir bölgeyi, yani Odunpazarı'nın yıkılmaya yüz tutmuş o güzelim virane evlerinin olduğu bölgede mükemmel çalışmalar yapmış.O gündüzleri dahi insanların geçmeye cesaret edemediği bölge 4 yıl içerisinde bambaşka bir kimliğe bürünmüş.
Ben burayı yüz binlerce turistin geleceği bir semt yapacağım dediğimde herkes bana güldü diyor başkan. Osmanlı'nın son dönemlerinde burada ikamet eden varlıklı aileler tarafından Osmanlı kültürünü mükemmel yansıtan Odunpazarı Evleri yaptırılmış, zaman içerisinde ihmal ve bakımsızlık yüzünden yok olmaya başlayan ve 8 mahallede bulunan 500'e yakın tarihi Osmanlı evi, Burhan Bey'in başlattığı "Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi" ile hayat bulmaya başlamış, şimdiye kadar evlerin yüzde 20'sinin onarılarak eski ihtişamına kavuşturulduğunu ifade eden Burhan Bey, evlerin restorasyonunu sahipleri tarafından , yap-işlet-devret sistemiyle Stk veya özel şirketler ya da sponsor firmalar tarafından gerçekleştirildiğini,belediyenin sadece sokak ve alt yapıya para harcadığını ifade ediyor.
Odunpazarı Evleri'nin başladığı noktada yolun sağ tarafında cumartesi günleri açılan ve satıcıları ev kadınları olan Açık Pazar sergileri dikkatimizi çekiyor. Bu pazarda oya ve çeyiz işlemelerinden tutun organik kuru gıda ve yiyeceğe kadar tamamı el emeği (hand-made) ürünler satılıyor. İmalat ürününün satışı yasak ve satıcılardan yer kirası ve vergi alınmıyor.Tüm alt yapı çadırlar belediye tarafından kurulup kaldırılıyor. 200 kadın bu satışlardan ayda 400-500 YTL arasında gelir sağlıyor. Belediye Başkanı Sakallı, her uğradığı sergideki kadın girişimci ve işletmeciye selam vererek "nasılsınız", "hayırlı işler","eş ve çocuklarınıza selam söyleyin" diyerek adeta onlarla bir yakını akrabası gibi iletişim kuruyor. Ve kendi el emeği ürünlerini satıp kazanan kadınların mutlulukları yüzlerinden okunuyor.
Odunpazarının tarihi Osmanlı kültürünü yansıtan evlerinde, hanlarında, külliyelerinde bu gün artık, lületaşı ve gümüş işlemeciliği, çömlek satıcıları, lokantalar, kafeteryalar, parklar, çay bahçeleri, dernek ve vakıflar, nikah salonları,el işlemeleri, kısaca çok farklı sanatların icra edildiği mekanlar bulunuyor.
Ayrıca Aktüel dergisinin Türkiye fuhuş haritasında 4. sırada gösterdiği ve gündüzleri dahi tüm olumsuz davranışların işlendiği Alaaddin Parkını da aynı Odunpazarı evleri gibi sosyal ve kültürel bir restorasyonla kurtarmış ve halka açmış çalışkan başkan.
Belediyenin Mikro kredi uygulaması ile 300 kişiye iş ve istihdam sağlandığını ,verilen kredilerin haftalık ödemelerle geri dönüşümüne başlandığını ve geri ödemelerde %100 lük bir gerçekleşme olduğunu ifade etti başkan.
Kültürel alanda da kurduğu Yunus Emre Kültür ve Sanat merkezinde tiyatro ve müzik dallarında kurduğu 11 grupla muhteşem eserlere imza atmış ve bir çok ödül almış,bunlardan birisi 2 yıl içerisinde bastırdığı 18 eserle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından verilen "2006 kamu yayıncılığı ödülü".
Odunpazarı evleri ve Alaaddin park bence Safranbolu ve Beypazarı evlerinden daha anlamlı ve daha zengin bir içeriğe sahip.
Odunpazarı sosyal ve kültürel dönüşüm projesi ,mikro kredi uygulaması, el işleri pazarı yerel yönetimlerin Sosyal Riski azaltma alanında yapabilecekleri muhteşem bir örnekler. Eskişehir'in sosyal problem ve riskler açısından en sıkıntılı bölgesi bu gün ekonomik, kültürel ,sanatsal ve sosyal açıdan sadece Eskişehir'e değil tüm dünyaya güzellikler sunan bir hale getirilmiş durumda.Başkan sineği öldürmekle uğraşmak yerine bataklığı kuruttuğunu ve orada her çeşit çiçekleri yetiştirdiğini bize gösterdi.Zarar görmüş çok kıymetli tarihi bir eseri aslına uygun tamir eden usta dikkati,itinası,hassasiyeti ile çalışıyor başkan.
Halkla da mükemmel bütünleşmiş Başkan Burhan Sakallı Beyin faaliyetlerini bizzat yerinde görmelerini herkese , özellikle yerel yönetim yöneticilerine öneriyorum. Gezdiklerinde şunu görecekler: Odunpazarı Belediyesi faaliyetlerinde bir kitaba konu olacak kadar zenginlik var. Başkana ve tüm ekibine emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.