"Rumların mezalimini Tüm dünya seyretti!"
Türkiye Yazarlar Birliğinin Konya'dan Kıbrıs'a Kültür Kervanı Karaman'da KIBRIS paneli yaptı.
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve Konya Şubesinin Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlediği Tarihin İzinde Konya'dan Kıbrıs'a Kültür Kervanı programına Karaman'da devam edildi. Piri Reis Kültür Merkezi'nde yapılan programa Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, İl Kültür Müdürü Murat Pekergin , İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Karaman Muharip Gaziler Derneği Başkan ve üyeleri, Eğitim Bir Sen Karaman Şube Başkanı Recep Kaya katıldı.
Programın açılış konuşmasında Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, Türkiye Yazarlar Birliğine teşekkür ederek, Barış Harekâtına katılıp Kıbrıs halkının özgürlüğü için mücadele eden şehit ve gazileri minnetle andıklarını söyledi.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karaman Şube Başkanı Behiç Baş da Kıbrıs Barış Harekatının sebeplerini anlattığı konuşmasında, Rumların baskı, zulüm ve katliamlarına maruz kalan Kıbrıs Türklerini içinde bulundukları zor durumdan kurtarmak ve huzur getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Temmuz ve 14 Ağustos 1974 tarihinde iki hareket gerçekleştirerek sulh ve sükûneti sağladığına işaret edip, "Türk Ordusu bu harekâtta 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafının 701 mücahit ve 270 vatandaşını kaybettiğini bu harekâtta Dünya Türk'ün dirayetini gördü" dedi.
Önceki dönem Konya milletvekili, Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun da harekâtın Türk halkında uyandırdığı duyguları anlattığı konuşmasında, "Hepimiz büyük bir heyecanla harekatının sonucunu beklerken dualar edildi, zafer haberleri coşkuya sebep oldu" dedi.
Protokol konuşmalarının ardından yapılan panelde ise Oturum Başkanı Prof Dr. Ahmet Çaycı, tarihe kayıt düşme adına çok önemli bir zamanda
Kültür Bakanlığının katkılarıyla TYB Genel Merkezi ve Konya Şubesinin düzenlediği programların önemli olduğuna vurgu yaparak, "Harekât döneminde ilkokul öğrencisiydim. Çok canlı bir şekilde hatırlıyorum. Konya dan başlattığımız etkinliğimizin bugün ikinci aşamasındayız ve bu bize mutluluk veriyor" dedi.
İlk panelist Prof. Dr. Alaaddin Aköz, "Karaman'ın özellikleri arasında Türklerin Anadolu'da ilk devletlerini kurdukları coğrafyanın olması var" diyerek söze başlayan Aköz, "Türk-İslâm kültürünün bu bölgeden yayıldığını ve çevre coğrafyalara taşındığını belirtmek önemlidir. Kıbrıs tarih boyunca önem arz etmiş, coğrafyada etkili olmak isteyen devletler buraya hakim olmaya çalışmıştır. Osmanlı Devleti de Kıbrıs'ı fethederek gücünü artırdı" diye konuştu.
Kıbrıs konusunda yanlış bilgilerin olduğuna dikkat çekerek söze başlayan Doç. Dr. Mustafa Durdu, "5 Kasım 1914'te İngiltere'nin Kıbrıs'ı ilhak etmesi sonrasında Rumlar arasında Enosis düşüncesinin yükseldiğini ve Türklere yönelik baskı ve saldırıların arttığını belirtti. Durdu, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecini ve sonsında yaşanan olayları ankattı.
Programdan sonra panelistler Aköz ve Durdu'ya Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Aslan katılım beratı verdi. Başkan Yardımcısı Aslan'a eski milletvekili Sorgun teşekkür beratı verdi. TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da Karaman İl Kültür Müdürü Murat Pekergin ve gazi Baş'a
TYB teşekkür beratı ve TYB kitapları takdim etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.