Selçuklular Sergisi

Selçuklular Sergisi

Geçen hafta Perşembe günü Türk ve İslam Eserleri Müzesinde (İbrahim Paşa Sarayı) düzenlenen SELÇUKLULAR isimli sergiyi gezmek için TYB Konya Şubesi...

A+A-

Geçen hafta Perşembe günü Türk ve İslam Eserleri Müzesinde (İbrahim Paşa Sarayı) düzenlenen SELÇUKLULAR isimli sergiyi gezmek için TYB Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu ile birlikte bir gurup İstanbul'a gittik. Bir günlük bu ziyaretimiz yorucu ancak çok doyurucu geçti.

Gurubumuzda TYB Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu ve değerli eşi Gülşah Hanım, Yazma Eserler Bölge Müdürü Sayın Bekir Şahin, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Ali Fuat Baysal, Murat Ak, Zeki Oğuz, Saffet Yurtsever, Duran Çetin, Osman Bozdemir yer aldı.

Sabah saatlerinde indiğimiz Atatürk Havalimanında bizi Selçuklu Belediyesi Basın Müdürü Sayın Ali Düz karşıladı. Buradan Selçuklu Belediyesi tarafından tahsis edilen bir araç ile serginin yapıldığı Sultan Ahmet Meydanında bulunan ve Selçuklu Belediyesi'nin organizasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve TIEM'in katkılarıyla hazırlanan serginin düzenlendiği Türk ve İslam Eserleri Müzesine ulaştık. Sağ olsunlar müze müdürü Sayın Seracettin Şahin Bey bize mihmandarlık yaparak müzeyi gezdirdi. Sergi, binanın iki katında ziyaretçilerin beğenisine sunulmuş.

Bizler, Selçuklu torunları olarak sergiye daha bir meraklı yaklaştık. Bu merakımız Konya'da gördüklerimizin dışında neler görebiliriz, idi. Yani bildik ve gördüklerimiz dışında yeni bir şey görememekti korkumuz. Ancak sergi alanına girince bu endişemizin yersiz olduğunu gördük. Sergi alanında Konya dışından gelen Selçuklu eserleri de yer almıştı.

Özellikle minyatürlerin hareketlendirilmesi ile ziyaretçilerin beğenisine sunulan kısa filmler çok orijinaldi. Selçuklu dönemi yemek sofrası, bir elçinin yola çıkma anından başlayıp saraya gelerek sultanın ayağına yüz sürmesi ve bir kale kuşatması minyatürlerle kısa film halinde ziyaretçilerin izlemesi için düzenlenmişti. Müze müdürü Seracettin Şahin Bey'in ifadesi ile en çok ziyaretçiyi bu bölümler çekiyordu.

Sergide iki adet ahşap sanduka, çini tabak ve taslar, çini işçiliğinden örnek parçalar, minyatürler, taş üzerine yapılmış kabartma resimler, halılar yer alıyor. Bunların dışında hemen girişte Selçuklu Hükümranlık alanını gösteren bir harita ve Anadolu'da bulunan Selçuklu Kervansaray ve hanlarının yerini gösteren bir harita da mevcuttu sergide.

Yine, belki de bu güne kadar düzenlenen sergiler içinde yer almayan sosyal hayatla ilgili görseller de yer almıştı müzede.

Özellikle sergide yer alan ahşap işçiliği insanın nefesini kesecek derecede muhteşemdi, dersem abartmamış olurum. Bu gün elimizde bulunan teknolojik imkânlarla dahi bu kadar mükemmel eserler üretebileceğimizden şüpheliyim. Çünkü bu gün, o gün sahip olduğumuz ruh zarafetini kaybettiğimizi düşünüyorum.

30 Eylüle kadar devam edecek olan bu sergiyi imkânı olanların gezmesini tavsiye ederim. Özellikle Sanat Tarihi ile ilgilenenler kaçırmasın, derim.

***

Serginin hazırlanmasında büyük emek harcayan Selçuklu Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay'ı kutluyor, gayretlerinin ve hizmetlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

-Konyayenigun Gazetesi-

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.