AŞIK ATAROĞLU

Konya'mızın en aktif ve kültür etkinlikleri ile tanınan sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yıllık kültürel programlarına...

Konya'mızın en aktif ve kültür etkinlikleri ile tanınan sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yıllık kültürel programlarına hız kesmeden devam ediyor.

Bu yılki programları mübarek ramazan ayının yaza gelmesinden dolayı yaz dönemi güz dönemi olarak ikiye ayıran Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi genelde hafta sonları tertiplediği etkinliklerine bazı önemli olayların zuhur etmesi ile hafta arası da yapmakta olduğuna şahit olduk. İşte bunlardan birisi de geçtiğimiz 17 Kasım 2011 Perşembe akşamı gerçekleştirilen Konya'mızın tanınmış ismi Konya âşıklık geleneğinin sürükleyicisi diyebileceğimiz Âşık Mehmet Ataroğlu'na sanatının kırkıncı yılı dolayısı ile düzenlenen vefa gecesi idi. Bu tür organizasyonların Konya'mızda yapılmasında ve Konya adına yıllardır devam etmesinde tabi ki bir isim vardır o da bu işe gönül vermiş, araştıran bulan bu geleneği daima gündeme taşıyan bu işe gönül vermiş Selçuk üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Aziz AYVA hocanın ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Sayın Bekir Şahin Bey'in gayretleri ile tertip edilmiştir. Konya Büyükşehir Belediyesi Alaaddin Tepesi kültür salonunda saat 19'da başlayan program gecenin geç vakitlerine kadar şairlerin şiir okumaları ve âşıkların sazlı sözlü atışmaları ile salonu dolduran Konyalı seyircilere keyifli dakikalar yaşatmıştır.

Programın başında konuyla ilgili çok etkin bir konuşma yapan Dr. Aziz Ayva Hoca, Konya âşıklık geleneğinin çok eskilere dayandığını ve bu konuda uzun araştırmaları olduğunu hatta Konya'nın çeşitli köy ve kasabalarında uzun araştırmalar yaparak doktora tezini bununla yaptığını ve başarıya ulaştığını işte bu vesile ile Âşık Mehmet Ataroğlu ile tanıştığını ve dostluklarının o gün bugündür devam ettiğini uzun uzun vurguladı. Ardından sunuculuğunu Konya'mızın genç ozanlarından Yağız Ozan'ın (Öksüz Ozan Ahmet Yıldırım'ın Oğlu) babası Öksüz Ozan ile Âşık Zikri Aliyâr'ı sahneye alarak seyircilere Ataroğlu adına saz ve söz ile hoş geldiniz dediler. Ardından Mehmet Ataroğlu hocanın geçmişten bugüne kırk yıl nasıl geçti adlı konuşması ile devam etti. Arada birkaç protokol konuşması da yapıldıktan sonra artık söz âşıklara, şairlere ve saz ve söz ustası olan ozanlara bırakıldı. Şairler âşıklar bu Konyamız'ın usta âşığı ve medarı iftiharı diyebileceğimiz Âşık Mehmet Ataroğlu'na yazdıkları övgülerden oluşan deyişlerinin yanında başka şiirlerini de okudular. Bu arada Âşık İbrahim Demirtaş sazlı sözlü bir türkü ile programa renk kattı. Ozan Veli Kırboğa da Türk dünyasının dertlerine değindiği destanını okudu. Bu iki âşık da ilk defa hocamızın sayesinde sahneye çıkmışlardır. Çok organize bir davet yapılmamasına rağmen sadece gazete haberi ile duyurulan bu etkinliğe Konyalıların kalabalık bir katılımla rağbet etmeleri bu şehrin insanlarının bu tür etkinliklere ne kadar değer verdiğinin bir göstergesi idi. Bundan dolayı Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi başkanı Bekir Şahin Bey'e ve Dr. Aziz Ayva hocaya Konyalılar adına teşekkürü bir borç bilirim. İşte bu organizasyonda görüldüğü üzere konyamızın bu gibi değerlerini sağlığında böyle vefa geceleri günleri ile taltif etmeyi, bu işleri kıymetin kaybolmasından sonra yapmanın nede olsa sönük olacağı gerçeğinin bir yansıması idi. Bunları Konya'mızın sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Aydınlar Ocağı şubelerimiz zaman zaman gerçekleştirerek Konya adına güzel işler yapmaktalar. Geceye katılan âşıklar ve şairler şunlardı:

Âşık Mehmet Ataroğlu
Öksüz Ozan
Âşık Zikri Aliyar
Âşık Özhani (Ataroğlu'nun hem yeğeni, hem de çırağı)
Yağız Ozan
Âşık Ahmet Şener
Şair Remzi Samancı
Şair İsmail Detseli
Âşık Garip (Hasan Hüseyin Erden)
Şair Fahrettin Tan
Âşık Hanoğlu (Âşık Ataroğlu'nun Oğlu)
Âşık Hürmetî
Âşık Meramî
Ozan Veli Kırboğa
Âşık İbrahim Demirtaş

Saz ve sözleri ile geceyi renklendirdiler. Gecenin sonunda ki âşıkların sazlı sözlü tatlı atışmaları ve sunucu Yağız Ozan'ın da saz ve söz ile âşıkların arasına katılmasıyla oluşan beraber söylenen kahramanlık türküleri dinlemeye değerdi doğrusu. Son olarak Âşık Ataroğlu'na ve muhterem eşi Gülay Atar Hanımefendi'ye ayrıca âşıklık üzerine köşe yazılarından dolayı Merhaba gazetesi köşe yazarı Anuş Gökçe Hanım'a plaket diğer âşık ve şairlere protokol tarafından törenle verilen sertifika töreni ile son buldu.

İşte benim Âşık Ataroğlu için o anda geliveren ilham ile yazdığım güzelleme aşağıdadır.

ÂŞIK MEHMET ATAROĞLU'NA
Gönlüne hep ilham gelir
Çalar söyler Ataroğlu
Edep irfan saygı bilir
Hoş sohbettir Ataroğlu

Sanatında kırkıncı yılı
Yaşamış hep dolu dolu
Sözü daima oğul balı
Tatlı anlatır Ataroğlu

Mesleğine aşık bir hoca
Şiirler yazmış nice nice
Sever onu genç ve koca
Tatlı dillidir Ataroğlu

Sürdürür örfü geleneği
Unutmamış hiç ananeyi
Türk kültürüm deyi deyi
Durmaz söyler Ataroğlu

Hadim ilçemizde doğmuş
Zor hayat ile yoğrulmuş
Bazen kırda çoban olmuş
Gönül dostum Ataroğlu

Kültür ışığı var gözlerinde
Riya olmaz hiç sözlerinde
Ülkemizin her yerinde
Namın vardır Ataroğlu

Sazını mızrapla dövüyor
Lafı tam gediğine koyuyor
Seni Ozan İsmail övüyor
Bunu layıksın Ataroğlu

Konya TYB den sana vefa
Konuşmacı Aziz Ayva hoca
Seni sevenler hepsi burada
Alkışlıyorlar Mehmet Ataroğlu

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı