Balkanlar'da Türk izleri anlatıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi mutat olarak düzenlediği Cumartesi etkinliklerine devam ediyor. TYB Konya Şubesi bu hafta "Balkanlarda Türk İzleri"...

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi mutat olarak düzenlediği Cumartesi etkinliklerine devam ediyor. TYB Konya Şubesi bu hafta "Balkanlarda Türk İzleri" konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak Doç. Dr. Zafer Gölen katıldı.

1389 tarihli Kosova Savaşının Balkanlar için bir milat olduğunu belirten Gölen, konuşmasında şunları kaydetti.

Çünkü bu tarih aynı zamanda Sultan Murad Hüdavendigar'ın savaşın yapıldığı yeri gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edildiği tarihtir. Balkanlarda bu tarihi herkes bilir. Sultan Reşad 1911'de buraya ziyarete gelmiş. Sultan Murad'a büyük bir türbe yaptırmış, akabinde de geniş bir katılımla Cuma namazı kılınmış... Öyle vecd ve heyecan içinde bir Cuma namazı kılınmış ki, bundan dolayı 1911 yılı da insanların hafızalarından silinmemiş. Bu arada Sırplar Sultan Murad'ın türbesine nazire olsun diye Sırp askeri Miloşeviç için 50 metre boyunda bir anıt yaptırmışlar.

Üsküp'te Amerikalılara karşı da bir sempati var. Sebebi ise Bosna- Hersek'teki katliamda bizi Amerikalılar kurtardı, diyorlar. Ama Türkler onlar için en büyük kurtarıcı... Biz Prizren'e gittiğimiz zaman kendimizi sanki bir Türk şehrine gelmiş gibi hissettik. Sanki bizim Amasya'mız gibi... Zaten bu duyguyu tüm Balkanlarda hissetmek mümkündür.

TİKA Balkanlarda Osmanlıya ait tüm eserleri onarmaya, restore etmeye çalışıyor. Büyük devlet olmanın gereği de bu olsa gerektir. Eğer hem insanlara hem de Balkanlardaki Osmanlı eserlerine sahip çıkmayacak olursak Balkanlardaki Türk izleri silinir gider.

Balkanlarda Şehirleri, çarşıları gezerken kendinizi bir Anadolu şehrinde, kasabasında gibi hissedersiniz.Kilimleri, halıları, camileri, türbeleriyle sanki bir Türk ilindesiniz..Buram buram Anadolu kokar.Mimar Sinan'ın en güzel eserleri yine oradadır.Mesela Yahya Paşa camii dünyada tek örneği olan bir kubbeye sahiptir.Kubbe tek çivi çakılmaksızın yapılmış, ahşap kakmabirbirine geçmiş yapıda bir sanat şaheseridir.Fakat bugün restorasyon esnasında aynısını yapamadıkları için çivi kullanmak zorunda kalmışlardır.

Sırplarla birlikte yaşanılan mahallelerde Türk mahallesinin bulunduğu yere köprünün, kalenin hemen yanına haşmetini düşürmek için opera vb. büyük binalar yapmışlar ama Müslümanlar bu durum karşısında bir şey yapamamışlardır. Ayrıca Sırpların ataları kabul ettikleri Krill alfabesini bulan, rahip Krill vb. rahiplerin heykellerini meydanlara dikmektedirler. Yüksek tepelere Osmanlı eserlerine inat olsun diye gece-gündüz görülebilecek şekilde büyük haç yapma hastalığı da bir gerçektir.

Balkanlarda bir kimlik mücadelesi var. Özellikle bir çatışma olduğu zaman sosyal bir realite olarak insanlar camilerde toplanıyorlar. Camiler bu kimlik mücadelesinin merkezi oluyor.

Bosna-Hersekte özel bir Konya sevgisi var. Bosna'daki savaş esnasında Konya'ya gelen ve burada öğrenim gören gençler Konya'da kendilerine gösterilen ilgi ve teveccühten çok memnun olmuşlar. Hatta geçen yıl yapılan bir ankette Konya'yı "Dünyanın en güzel şehri" seçmişler. Savaştan sonra Bilge Kral Alia İzzet Begoviç'te Konya'ya yaptığı yardımlar dolayısıyla teşekkür ziyaretine gelmişti. Konya ile Bosna kardeş şehir ilan edilmişti. Begoviç'e vefatından sonra büyük bir türbe yapılması önerilmiş ama o mütevazı bir türbe yapılmasını istemiştir.

Bosna-Hersek'in kurucusu Gazi Hüsrev Bey'dir. Bosna Hersek'te savaş esnasında birçok yıkım olmasına rağmen hala birçok tarihi eser dimdik ayaktadır. Şimdiki mezarlıklar maalesef modadan etkilenmiş, resimli mezar taşları yapılmaya başlanmıştır. Balkan kelimesi bile Türkçe olup dağ anlamına gelmektedir.

Netice olarak Balkanlarda Türk izleri dimdik ayakta durmaktadır. Hatta orada görevli bir Müfti; eskiden zayıftık, sözümüz geçmez, diyordunuz artık mazeretiniz kalmadı, dedi. Osmanlının ahfadı olarak Balkanlara sahip çıkmalısınız, dedi.

Program sonunda AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna tarafından Doç. Dr Zafer Gölen'e TYB Konya Şubesi tarafından hazırlanan hediye takdim edildi.

Haberler Haberleri

TYB KONYA ŞUBESİNDE MİTAT ENÇ ANLATILDI
"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI