Bizdeki aile hekimi değil, birey hekimi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde bu hafta düzenlenen etkinlikte Selçuk Üniversitesi meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Öğretim Üyesi...

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde bu hafta düzenlenen etkinlikte Selçuk Üniversitesi meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nazmi Zengin konuştu. "Tıp: Nereye?" başlıklı bir konuşma yapan Prof.Dr.Nazmi Zengin, tıp harcamalarından tamamlayıcı tıbba, hızla gelişen teknolojiden tıp eğitimine kadar geniş bir yelpazeye değindi.

Yüksek Sağlık Şurası üyesi de olan Prof.Dr.Zengin, Şura'ya en çok gelen vakaların laparoskopik cerrahi uygulamalarında ortaya hatalı uygulamalar olduğunu, çok faydalı bir yöntem olan laparoskopinin yaygın olarak her durumda kullanılması neticesinde hatalarda da artış olduğunu belirtti.

"Savunma ve otomotivden sonra gelen harcama sektörü tıp sektörüdür. ABD bütçesinin % 15'i sağlık giderlerine ayrılmakta. Bu hızla artış olursa 2025'de bu oran % 18, 2050'de % 25 olacak. Bu harcamaları düşürmek için ABD'de Tamamlayıcı Tıp uygulamaları teşvik edilmekte. Ancak henüz ülkemizde bu yönde atılan bir adım yok" diyen Prof.Dr.Zengin, tamamlayıcı tıp uygulamalarının yaygınlaşması ile sağlık harcamalarında azalma olabileceğini belirtti.

Aile hekimliği konusunda Prof.Zengin şunları söyledi: "Aile Hekimliği, yanlış bir adlandırma. Bizdeki aile hekimlerinin aynı ailedeki tüm bireylere bakması gerekmiyor. Her bireye farklı bir hekim bakabiliyor. Yani bir aile hekimi tüm aileyi bir bütün olarak ele almıyor. Bunun adının birey hekimi olması gerekir".

Teknoloji firmalarının sektörü yönlendirdiğini belirten Prof.Zengin, yıllar önce ABD'de ortaya çıkan karbondioksit lazer uygulamasının çok faydalı olduğu yönünde iddiaların olduğunu, 5-10 yıl içinde tüm dünyaya yayıldığını, şu anda ise bu aletlerin neredeyse hiçbirinin kullanılır durumda olmadığını belirtti.

İzleyicilerden birinin "siz de dahil olmak üzere göz hekimleri neden lens yerine gözlük kullanıyor?" diye sorması üzerine Prof.Dr.Nazmi Zengin "gözlüğün daha güvenilir olduğunu, lensin gözle temas halinde olan bir protez olduğunu, temizliğe riayet edilmediği taktirde gözün mikrop kapmasına, bunun da görme kayıplarına neden olabileceğini belirtti.

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı