Fatih Özkafa'nın uzunca bir süre emek verdiği bu müstesna eser-çalışma Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Yazar, Fikir Adamı Ve Sanatçıları Ödülleri" çerçevesince Klasik Sanatlar alanında (hat) ödüllendirild

Fatih Özkafa'nın uzunca bir süre emek verdiği bu müstesna eser-çalışma Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Yazar, Fikir Adamı Ve Sanatçıları Ödülleri"...

Fatih Özkafa'nın uzunca bir süre emek verdiği bu müstesna eser-çalışma Türkiye Yazarlar Birliği "Yılın Yazar, Fikir Adamı Ve Sanatçıları Ödülleri" çerçevesince Klasik Sanatlar alanında (hat) ödüllendirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi üyesi ve yönetim kurulu üyeliklerinde de bulunmuş olan Prof.Dr.Fatih Özkafa’yı TYB Konya şubesi olarak tebrik ediyoruz. Ödülün nice güzelliklere vesile olmasını temenni diliyoruz.

 

Ödüle layık görülen eser hakkında kısa bilgi.

 

YÂ HAZRET-İ PÎR: TÜRK HAT SANATINDA TASAVVUF ÖNDERLERİ 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dali Öğretim Üyesi Hattat Prof. Dr. FATİH ÖZKAFA'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı "YÂ HAZRET-İ PÎR: TÜRK HAT SANATINDA TASAVVUF ÖNDERLERİ" isimli kitap, Marmara Üniversitesi Yayınları arasında prestij kitap kategorisinde yayınlandı.

 

Prof. M. Uğur Derman'ın takrizi, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar'ın ikdimi ve yazarın önsözü ile okuyucusunu karşılayan kitapta, tasavvuf kültürü ve hat sanatı arasındaki yakın ilişkilerin tarihi bir yaklaşımla ele alındığı, "Ya Hazret-i Pîr" levhalarının ortaya çıkışı, gelişimi, temel özellikleri, sembolik anlamları ile alakalı önemli tespitlerin yer aldığı, resim sanatındaki Yâ Hazret-i Pîr tablolarının da incelendiği "Giriş" bölümünden sonra her tarikatla ilgili hat levhaları ayrı bölümlerde hat sanatı bakımından tahlil ediliyor.

 

560 sayfalık kitapta yer verilen 300 civarındaki görsel malzeme oldukça kaliteli basilarak okurlarına yüksek seviyede bir sanat zevki de sunmuş oluyor. Özel kutulu ve ciltli kitabın kapağındaki, 13 büyük tarikat kurucusunun isimlerini ihtiva eden, müellifin hattıyla yazılmış olan tezhipli "câmiu't-turuk" levhası dikkat çekiyor.

 

Türk hat sanatı tarihi bakımından şimdiye kadar bu konuda yapılan en kapsamlı prestij yayın olarak kabul edebileceğimiz kitapta, aşağıda sıralanan büyük tarikatların kurucu pirlerinin isimlerinden teşekkül eden ve çok sayıda meşhur hattatın imzasını taşıyan hat levhaları bir araya getiriliyor:

 

1-Câmiu't-Turuk

 

2-Üveysiyye

 

3-Kadiriyye

 

4-Sa'diyye

 

5-Rifaiyye 6-Ekberiyye

 

7-Şazeliyye

 

8-Bektaşiyye

 

9-Mevleviyye

 

10-Bedeviyye

 

11-Nakşibendiyye

 

12-Halvetiyye

 

13-Bayramiyye

Diğer Haberler

Bereketli Bir Ömrün Hasılası: Hüner ile Güher
Arıcan: Edebiyat ödülleri kültür hayatımızı zenginleştiriyor
MERAM FEN LİSELİ GELECEĞİN YAZARLARI, YAZARLARLA TYB KONYA’DA BULUŞUYOR
Yazar Koçak ‘Rüyada’ ile okurlarıyla buluştu
Konya'nın Tarihi Derinlikleri: Sular Altındaki Likonya Ovası
KONYALI ONLAR'DA MEVLÂNÂ'NIN TORUNU MEHMET BÂKIR ÇELEBİ ve CELALETTİN BÂKIR ÇELEBİ ANLATILDI
AHMET HAMDI TANPINAR’IN KONYA HATIRALARI - Necati Tonga
Geleceğin Yazarları Yazarlarla Buluşuyor
Süleymaniye`de Bayram Sabahı Yahya Kemal Beyatlı
D. Mehmet Doğan: Bayramı Yaşamak