Geleneksel sanatların ustaları aynı merkezde buluşacak

İstanbul'da geleneksel sanatlar merkezi kuruluyor. Halen proje ve yer tespiti çalışmaları devam eden merkezde, uzun yıllar usta-çırak ilişkisi ile meşk...

İstanbul'da geleneksel sanatlar merkezi kuruluyor. Halen proje ve yer tespiti çalışmaları devam eden merkezde, uzun yıllar usta-çırak ilişkisi ile meşk edilen hat, tezhip, minyatür, ebru gibi sanatların ustaları, tecrübelerini genç kuşaklar ile paylaşacak.

Hat, tezhip, minyatür, ebru gibi sanatlarda yeni ustaların yetişmesi ve bu sanatların geleceğe taşınması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'da 'Geleneksel Sanatlar Merkezi' kuruluyor. Geleneksel sanatların usta isimlerinin bulunacağı merkezde, ustalar birikimlerini genç kuşaklarla paylaşacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) önderliğinde, Üsküdar Belediyesi tarafından Üsküdar'da kurulacak merkez, yakın bir tarihte faaliyete geçecek.

Geleneksel sanatlara ilgi son yıllarda giderek artıyor. 7'den 70'e binlerce insan, belediyelerin ya da sivil toplum örgütlerinin açtığı kurslarda bu sanatları öğrenmeye çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Edindirme Kursu'ndan (İSMEK), geleneksel sanat dallarında sadece bu yıl 195 bin kursiyer sertifika aldı. Ancak 4-5 aylık kurslarla bu sanatların inceliklerini öğrenmek ve nitelikli eserler vermek mümkün değil. Zira geleneksel sanatlar, usta-çırak ilişkisi içinde, aşkla ve uzun bir emek sonunda öğrenilebiliyor. Usta-çırak ilişkisinin yaşandığı mekanların sayısı ise çok az. Süheyl Ünver Nakışhanesi bu ilişkinin yaşandığı mekanlardan en çok bilineni. Bir geleneğin devamı olarak halen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı bünyesinde faaliyet gösteren bu sanat atölyesi; Gülbin Mesara, İlhan Gökşen, Jale Yavuz, Cahide Keskiner, Mamure Öz, Semih İrteş, Bedia Altunbaş gibi birçok ustayı yetiştirdi. Bu ustalar da kendi imkanlarıyla bu sanatları geleceğe taşımaya çalışıyor. Üsküdar'da açılacak merkez sayesinde geleneksel sanatların ustaları aynı mekanda bir araya gelecek ve sanat âşıkları, onlara daha kolay ulaşabilecek.

Çalışmaları Üsküdar Belediyesi yürütüyor

İBB Başkanı Kadir Topbaş, proje ve yer tespiti çalışmalarının yapıldığını, Geleneksel Sanatlar Merkezi'nin yakın zamanda faaliyete geçeceğini söylüyor. Üsküdar'da açılacak merkezin sanatında doruk noktasına ulaşmış isimlerin bulunabileceği bir mekan olacağını ifade eden Topbaş, "Geleneksel sanatlarımıza ilgi duyanların kendi bulundukları bölgelerde aldıkları eğitim, kurslar ve etkinlikler dışında bu işin üstatlarıyla iletişim kurmaları için böyle bir mekana ihtiyaç olduğunu düşündük." şeklinde konuşuyor. Geleneksel sanatların usta-çırak ilişkisiyle öğrenildiğini belirten Topbaş, "Bu sanatlar kabiliyetiniz varsa kitaplarla, bilgilerle ve belgelerle bir yere kadar gelişir, ondan öteye geçemez. Bu sanatta gelinmek istenen noktaya, ancak iyi bir usta-çırak ilişkisi ile ulaşılabilir. Böyle bir merkez olursa ilgi duyulan alanlarda insanlarımız oraya gelip işin ehliyle görüşebilme, fikir sorabilme ve bazı konularda bilgi alabilme imkânına kavuşmuş olacak." diyor. Topbaş, Başbakan Erdoğan'ın talimatlarıyla kurulması kararlaştırılan merkez için Üsküdar Belediyesi'nin çalışmalarına devam ettiğini söylüyor.

Zaman 16.06.2008

Haberler Haberleri

TYB KONYA ŞUBESİNDE MİTAT ENÇ ANLATILDI
"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI