Kütüphane Haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Ticaret Odası Salonu'nda "Hasan Çopur Koleksiyonu Konya kitapları Sergisi" açtı. Hasan Çopur'un binlerce kitaplarının arasında ancak 750 adedi sergilenmektedir. Birbirinden kıymetli nadide bu eserleri toplamak ve bugüne kadar gelmesini sağlamak da nadide bir iştir.
Hasan Çopur, günümüzün "Ali Emiri Efendisi"dir. Ali Emiri Efendi de zamanında hep kitap toplamış, parasını pulunu kitaba vermiş çok değerli bir Osmanlı bilim adamıdır. Hasan Çopur'da Cumhuriyet döneminin çok değerli bir koleksiyoncusudur. Hasan Çopur yalnız kitap mı toplar? Hayır. Konya ile ilgili kitap, fotoğraf ne varsa hepsini toplar toplamaya da hala devam eder ve edecektir de.
Hasan Çopur bir Konya aşığı, Konya sevdalısı, Konya kültürünün sevdalısı, şehrin hafızı, hafızası, sessiz, sakin, mütevazı bir şekilde yaşantısıyla da Konya Çelebisi olan Hasan Çopur 1934 yılında Konya'nın Pürçüklü Mahallesi'nde dünyaya gelmiş fakat nüfusa kayıtlı olduğu mahalle ise Kurbucedit Mahallesi'dir.
Hasan Çopur Konya Kitapları Sergisi'nin açılışından önce değerli dostlarım Avukat M. Özgen Küçükkoner, Dr. Hasan Özönder ve Mehmet Doğan ile birlikte gezdik, kitapları inceleme fırsatı bulduk. Birbirinden çok değerli kitapların başından da ayrılmak istemedik. M. Özgen Küçükkoner sordu, Hasan Özönder de kitaplar hakkında bilgi verdi. Çok değerli bilgiler edindik. Serginin açılış konuşmasını Bölge Yazma Eserler Kitaplığı Müdürü Bekir Şahin yaptı. Hasan Çopur'un kişiliğini anlattı, ailesinden bilgiler verdi. Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Köseoğlu da yaptığı konuşmasında o da Hasan Çopur'la ilgili haklı övgüler yağdırdı. Hasan Çopur bizce de övgülerin en yücesine layık bir kişidir. Ne kadar övsek Hasan Çopur'a azdır.
Konya Milletvekili Sami Güçlü'de çok kısa konuşmasında Hasan Çopur ve kitapları hakkında birkaç kelime etmeden geçemedi. Yazarımız M. Ali Uz'da Hasan Çopur ile ilgili olarak konuştu.
Hasan Çopur ile ilgili bir hatıra da ben anlatmak isterim. Mehmet Acartürk anlatmıştı. Hasan Çopur ile İstanbul'da sahafları dolaşırken bir sahaf Hasan Çopur'a Konya ile ilgili bir şeyler satmak istemiş ve çok düşük bir fiyat söylemiş, Hasan Çopur'da olmaz bunun değeri şu kadar diyerek sahafın istediğinden iki katını vererek o eseri almış. Hasan Çopur'a ben bu olayı anlatınca bana şu cevabı vermişti: "Ben değerinden aşağı hiçbir şeyi almam onların bana hakkı geçmesin ben değerini verir alırım."
Serginin açılışından birkaç gün önce kendisi ile görüştüm, serginin açılışından bulunamayacağını, İstanbul'a gideceğini söylemişti. Hasan Çopur böyle açılışlardan pek hoşlanmaz fakat onun yerine serginin açılışında çocukları ve torunları bulundu. Hepsine ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim.
Hasan Çopur ile ilgili olarak ne kadar yazı yazılsa ne kadar söz söylense azdır.
İyi varsın Hasan Çopur. Sağlık ve mutluluklar dilerim.
Hasan Çopur'un Konya Kitapları Sergisi'nden söz açılmışken Konya Ticaret Odası Eskimeyen Konya Fotoğrafları Sergisi'nden de birkaç söz söylemek gerektiğine inanıyorum.
Ticaret Odası'nın aynı salonunda Hem Hasan Çopur'un Konya Kitapları Sergisi'ni hem de Konya Ticaret Odası'nın eskimeyen Konya Fotoğraflarını görmek mümkündür. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez'in girişimleriyle Oda bir de fotoğraf albümü yayınladı. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez'i de bu vesile ile bir kez daha tebrik eder, başarılar dilerim.
Merhaba 09.04.2008