İsrail saldırılarının 1. yılında Gazze'nin kuzeyindeki yıkımın boyutu görüntülendi, sokaklar mezarlığa döndü

İsrail saldırılarının 1. yılında abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Gazze kentindeki yıkımın boyutu görüntülendi.

 

İsrail saldırılarının 1. yılında Gazze'nin kuzeyindeki yıkımın boyutu

İsrail saldırılarının 1. yılında abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Gazze kentindeki yıkımın boyutu görüntülendi.

07.10.2024

 

İsrail'in soykırım savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde pek çok aile ölülerini sokak ortalarına, evlerinin avlularına, oyun alanlarına ve hatta kaldırımlara gömmek zorunda kaldı.

Gazze sokaklarında adım başı rastlanan bu mezarlar bölgede yaşanan insani trajedinin sembolü haline geldi.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin (Euro-Med) yayınladığı istatistiklere göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü soykırım nedeniyle 120'den fazla rastgele toplu mezar oluşturuldu.

Eşini evinin arkasındaki futbol sahasına defnetmek zorunda kaldı

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinin Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde yaşayan Emel el-Esved, İsrail'in ocak ayında düzenlediği hava saldırısında öldürülen ve evlerinin arkasındaki futbol sahasına gömülen kocası Sami ile kayınbiraderi Mustafa'nın mezarlarını her gün ziyaret ediyor.

AA muhabirine konuşan 8 çocuk annesi Emel el-Esved, "Eşim, kız kardeşinin evinden bazı eşyaları getirmesine yardım etmek için Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'ya gitti, kayınbiraderim de ona eşlik ediyordu. Ancak dönüş yolunda işgal uçakları füzeyle onları hedef aldı ve birlikte şehit oldular." dedi.

Emel el-Esved, İsrail ordusunun aralıksız şekilde devam eden bombardımanları, kasıtlı olarak yolları kapatması, altyapıyı tahrip etmesi ve sivilleri hedef alması nedeniyle kentteki mezarlıklara ulaşamadıkları için eşini ve kayınbiraderini evlerinin arkasındaki futbol sahasına defnettiklerini aktardı.

Filistinli kadın, eşini ve kayınbiraderini gerçek bir mezarlığa taşımayı çok istediklerini ancak yaşanan zorluklar nedeniyle bunu yapmaya imkan bulamadıklarını anlattı.

Emel el-Esved, "En iyisi tabii ki onları gerçek bir mezarlığa defnedebilmek ama insanlar güvenlik şartları nedeniyle ya da yerinden edilenlerin geri dönmesini beklerken cenazelerini taşımaya korkuyor." diye konuştu.

Kent mezarlıklarında boş yer kalmadı

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde hâlâ pek çok aile sevdiklerini gerçek bir mezarlığa defnedebilmenin fırsatını arıyor.

Ancak devam eden bombardıman ve yıkım nedeniyle hareket alanı bulamadıkları için bu mezarlıklara ulaşamıyor ya da ulaşsalar bile aşırı kalabalık nedeniyle boş kabir bulamıyorlar.

"Bu saatten sonra cenazelerin taşınması, uzman ekipler ve büyük maliyetler gerektiriyor"

Şeyh Rıdvan Mahallesi'ndeki Tevhid Stadyumu, İsrail'in soykırım saldırılarının ilk günlerinden itibaren geçici bir mezarlığa dönüştürüldü.

Mahalle sakinlerinden Mahmud Ebu Ful, "İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yolları ve hareket eden her şeyi bombalaması nedeniyle halk, ölülerini defnetmek için resmi mezarlıklara ulaşamayınca stadyuma yöneldi." dedi.

Stadyuma şu ana kadar 250'ye yakın cenazenin defnedildiğini aktaran Ful, cenazelerin büyük bir kısmının bugün hâlâ yerinde durduğunu ve resmi mezarlıklara taşınamadığını dile getirdi.

Ful, "Bu saatten sonra cenazelerin taşınması, uzman ekipler ve büyük maliyetler gerektiriyor. Şu anda insanlar, temel ihtiyaçlarını zar zor karşılayabiliyor." şeklinde konuştu.

Başıboş köpekler sokaklardaki mezarlara zarar veriyor

Ailesiyle birlikte Beyt Hanun'dan Cibaliya Mülteci Kampı'na göç etmek zorunda kalan İbrahim el-Mısri, İsrail ordusunun düzenlediği topçu saldırıda hayatını kaybeden kardeşi Mahmud'u kent mezarlığına ulaşamadıkları için tarım arazisine defnetmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Ancak başıboş köpeklerin sokaklardaki mezarlara zarar verdiğine işaret eden Mısri, "Sokaklardaki mezarları kazan çok sayıda başıboş köpek nedeniyle her gün mezarları kontrol ediyoruz." dedi.

"Gazze'de bir gün hayat normale dönecek ve kardeşimi ona yakışır şekilde defnedeceğiz"

Sevdiklerini insan onuruna yakışacak şekilde toprağa vermeyi istediklerini vurgulayan Mısri, Filistinlilerin naaşlarının sokaklara, kaldırımlara saçıldığı Gazze'de durumun içler acısı olduğunu dile getirdi.

Mısri, İsrail'in soykırım saldırılarının bir an önce sona ermesini dilediğini belirterek, "Yaşanan yıkım ve ölümden sonra Gazze'de hayat yavaş yavaş normale dönecek ve kardeşimi ona yakışır şekilde defnedeceğiz." diye konuştu."
 

BM: İsrail, 1 yılda yüzlerce konvoya izin vermeyerek Gazze'ye yeterli insani yardım ulaştırılmasını engelledi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, son 1 yılda İsrail'in engellemeleri nedeniyle Gazze'ye ihtiyaç duyulan insani yardımları hiçbir zaman gerektiği ölçekte sağlayamadıklarını belirtti.

Muhammet İkbal Arslan  |07.10.2024 - Güncelleme : 07.10.2024


 

    

Cenevre

 Laerke, İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik başlattığı ve 1 yıldır aralıksız sürdürdüğü saldırıların insani yardım çalışmalarına etkisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gazze'deki Filistinliler için ve esir olarak tutulan İsrailli aileler için korkunç bir yıl geçtiğini dile getiren Laerke, "Bir insani yardım operasyonunu başlatıp yürütmek bizim için son derece zordu. Hala olmamız gereken yerde değiliz." dedi.

Laerke, savaşın başlangıcında Gazze Şeridi'nin tamamen kapalı olduğunu hatırlatarak, "Daha sonra yardım operasyonlarının başladığını gördük. Ancak İsrailli yetkililer tarafından önümüze o kadar çok engel kondu ki, gerekli ölçekte yanıt vermemiz neredeyse imkansızdı. Erişimi engellenen yüzlerce konvoydan bahsediyoruz." diye konuştu.

Mart ve nisan aylarında Gazze'ye gönderdikleri yardımların neredeyse yarısının kolaylaştırıldığını ve insani yardımlarla varış noktasına ulaştığını anlatan Laerke, mayısta bunun yarıdan daha aza düştüğünü ve ağustosta bunun çok daha kötüye gittiğini söyledi.

Laerke, "Gazze'ye sağladığımız yardımlar inişli çıkışlı oldu ancak hiçbir zaman olması gerektiği gibi yüzde 100 olmadı." dedi.

Gazze'de yaklaşık 1,9 milyon kişinin yerinden edildiğine işaret eden Laerke, bunun nüfusun yaklaşık yüzde 90'ına tekabül ettiğini ve bu kişilerin birçoğunun birden fazla kez bu durumu yaşadığını kaydetti.

Laerke, "Bazı insanlar 7,8,9 veya 10 kez yerinden edildi. Neden? (İsrail tarafından) Çünkü sürekli tahliye emirleri var. İnsanların bir güvensiz yerden başka bir güvensiz yere taşınmaları için sadece birkaç saatleri var. Bu arada, insani yardım kuruluşlarından da taşınmaları isteniyor ve bu bizim için çok zor. Çünkü sürekli hareket eden bir nüfusa insani yardımla yanıt vermek çok zahmetli." dedi.

İnsani yardım kuruluşları ve BM olarak Gazze'de tarafsız insani yardım sağlayıcıları olarak bulunduklarını aktaran Laerke, kendilerinin İsrail tarafından farklı şekilde veya tarafsız olmadıkları yönünde tasvir edilmelerinin haksızlık olacağının altını çizdi.

"Gazze, yardım çalışanı olmak için dünyadaki en ölümcül yer" vurgusu

Laerke, "Tek ilgimiz ihtiyaç sahibi insanlara destek olmak ve hayat kurtarıcı yardım ulaştırmak. Ancak bu şekilde tasvir edildiğimizde bunun bir bedeli olduğu doğru. Çünkü bu durum insani yardım çalışanları için güvensizlik seviyesini yükseltiyor. Tarafsız ve adil olarak görülmememiz yardım çalışanlarımızı ölümcül tehlikeye atar. Gazze'nin yardım çalışanı olmak için dünyadaki en ölümcül yer olduğunu hatırlatmama gerek olduğunu sanmıyorum. Özellikle BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA) onlarca kişi olmak üzere 200'den fazla meslektaşımızı kaybettik. Diğer yardım kuruluşlarından da kayıplar oldu. Hatırlayacaksınız Dünya Merkez Mutfağı (WCK) çalışanları da bombalandı." diye konuştu.

Gazze'de 1 yıldır aralıksız yaşanan saldırıların ardından neler yaşanacağına dair tahminde bulunmanın zor olduğuna dikkati çeken Laerke, ihtiyaç duyulan insani yardıma sahip olduklarını ancak bunları gerektiği kadar Gazze'nin içerisine getiremediklerini söyledi.

Laerke, "Görmemiz gereken ve bu durumu değiştirecek tek şey ateşkesin sağlanması. Sürdürülebilir bir ateşkes Gazze'ye yardım getirmemize ve ihtiyacı olan insanlara ulaştırmamıza izin verecek. Gazze'dekiler 1 yıldır ihtiyaç içindeler. Onların durumu 1 yıldan uzun süredir kötüye gidiyor." şeklinde konuştu.

Gazze'de, kendisi ve dünyadaki tüm ebeveynler için en acı verici olan şeyin, çocukların tarif edilemez dehşete ve şiddete maruz bırakılması olduğunu vurgulayan Laerke, bu durumun onların psikolojik iyilik hallerini ve eğitimlerini etkilediğini bildirdi.

Laerke, "Temel olarak Gazze'de hiçbir eğitim yok ve bu da gelecek için sorunlar oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Bureyc Mülteci Kampı'nda evleri bombaladı, saldırıda 3 kişi öldü, birçok kişi yaralandı.

Görgü tanıkları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlenen bombardımanda 7 Filistinlinin yaralandığını, kampın kuzeybatısındaki bölgelerin de topçu atışlarıyla vurulduğunu aktardı.

El-Ehli Baptist Hastanesi yetkililerine göre, İsrail ordusunun Gazze kentinin doğusunda bulunan Şucaiyye Mahallesi'nde "Ebu Acve" ailesinin evine düzenlediği saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

Ayrıca görgü tanıklarının ifadesine göre, İsrail ordusu, Gazze kentinin kuzeyindeki Es-Saftavi bölgesinde bir evi bombaladı. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarıldı.

İsrail ordusunun Gazze'de hastane avlusunu hedef alması sonucu 11 kişi yaralandı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Aksa Şehitleri Hastanesi avlusunda yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırları bombalaması sonucu aralarında çocuklar ve gazetecilerin de olduğu 11 kişi yaralandı.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusuna ait insansız hava araçları, Gazze'nin orta kesimlerindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi avlusunda yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarını bombaladı.

İsrail saldırısında yaralanan, aralarında çocuklar ve gazetecilerin de bulunduğu 11 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Filistin Kızılay'dan sağlık ekipleri, İsrail ordusunun Gazze kentinin doğusunda bulunan Şucaiyye Mahallesi'nde "Ebu Acve" ailesine ait evi hedef almasının ardından yaralanan çok sayıda Filistinliyi kentteki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne nakletti.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 870 Filistinli öldü, 97 bin 166 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 870 kişi öldü, 97 bin 166 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 347'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 728 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 742 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Haberleri

İsrail'in 264 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 718'e çıktı
BM: Gazze'de yerleşim yerlerinde veya yakınlarında 330 bin ton atık birikti
BM: Refah'ta son 3 haftada 1 milyon Filistinli yerinden edildi
İsrail'in Gazze'ye saldırıları 203. gününde de devam ediyor
İsrail'in 127 gündür sürdürdüğü saldırılarda Gazze'de can kaybı 28 bin 64'e yükseldi