Kitapseverlerin bir yıl boyunca iple çektiği günler geldi çattı. TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı, bugün 27. kez kapılarını kitap tutkunlarına açıyor.
Bu sene '1968: 40 Yıl Önce, 40 Yıl Sonra' temasıyla düzenlenen fuar 9 Kasım'a kadar açık kalacak. 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuarda panel, söyleşi, konser, şiir-dinletileri ve çocuk etkinlikleri gibi 282 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 750 yazar okurlarıyla buluşacak. Bu yılki fuarın 'onur yazarı' Parasız Yatılı, Kırk Yediler, Sevda Dolu Bir Yaz gibi eserleri edebiyatımıza kazandıran Füruzan. Yazar, fuar boyunca çeşitli etkinliklerde okurlarıyla bir araya gelecek. Ayrıca Füruzan'ın yaşamından kesitlerden oluşan ve tasarımını Sadık Karamustafa'nın yaptığı 'Füruzan Diye Bir Öykü' sergisi fuar süresince üst kat fuayede ziyaretçileri bekliyor olacak.
Tarık Ali, İstanbul Kitap Fuarı'nda
Okurların yakından tanıdığı yabancı konuk yazar sayısının az olduğu bu yılki fuarın en önemli ismi 68 hareketi aktivistlerinden Tarık Ali. Yazar, yarın "Avrupa'da 68 Hareketi" konulu panele konuşmacı olarak katılacak. Tema çerçevesinde gelecek bir diğer konuk ise Mark Kurlansky. İlk kez İstanbul Kitap Fuarı'na konuk olacak Kurlansky, bugün '1968: 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra' panelinde okurlarıyla buluşacak. Tema kapsamındaki bir diğer konuk, Che Guevara üzerine yazdığı kitaplarla ve belgesel filmleriyle tanınan Kübalı Froilan Gonzalez. Latin Amerika'dan fuara gelecek bir diğer önemli isim ise Venezuelalı yazar Luis Britto Garcia. Filistin-İsrail barışında etkin rol oynayan Filistinli şairler Moaen Shalabia, Naim Aradiy, Agi Mishol, Hava Pimhas Cohen, Mageed Asakly; Almanya'dan Thomas Brüssig, Thomas Glavinic; Avusturya'dan Dimitre Dinev; Romanya'dan Nicolae Breban, Aura Christi ve İngiltere'den çocuk kitabı yazarı Ian Beck, fuarın bu yılki diğer yabancı konukları arasında yer alıyor.
İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl ilk kez Rusya ve Venezuela'dan yayıncıları ağırlıyor. Diğer katılımcılar arasında ABD, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Hindistan, İtalya, İngiltere, İspanya, İsveç, İran, Kosova, Küba, Letonya, Makedonya, Polonya, Romanya ve Yunanistan'dan yayınevleri bulunuyor. Fuar kapsamında Arkeoloji Sanat Yayınları'nın 30. yaşı da kutlanacak.
Kitaplara yoldaş sergiler
Fuarda 'Onur Yazarı' sergisinin yanı sıra 'Geleneksel Türk Kitap Sanatları: Bugünün Ustaları', 'Üç Sessiz Çığlık: Allianoi, Hasankeyf, Zeugma' ve 'Anadolu'da Tarihe, Kültüre, Doğaya, İnsana Yolculuk' başlıklı fotoğraf sergileri ziyaretçilerle buluşuyor. İstanbul Kitap Fuarı, 18. İstanbul Sanat Fuarı/ARTİST ile eşzamanlı olarak gerçekleşiyor. TÜYAP'ın Beylikdüzü'ndeki Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen fuara İstanbul'un birçok yerinden ücretsiz servis kalkacak. Öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsiz olan giriş bedeli 5 YTL. Fuarlar, 1-8 Kasım 2008 tarihlerinde 11.00-20.00 saatleri arasında, kapanış günü olan 9 Kasım 2008'de ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Fuar etkinlikleri ve imza günleri fuarın www.istanbulkitapfuari.com adlı adresinden öğrenilebilir. Kültür-Sanat
Zaman 01.11.2008