Kitap Günlerinin ardından

Kelimeler, yüklü bir hazine. Bir kalp var orada. Soluk alıp veren, büyüyen, Kâinatın kalbiyle birleşen, çeken ve seven. Sadrın içi, dibi. Kuyularda, bataklarda,...

Kelimeler, yüklü bir hazine. Bir kalp var orada. Soluk alıp veren, büyüyen, Kâinatın kalbiyle birleşen, çeken ve seven. Sadrın içi, dibi. Kuyularda, bataklarda, uçurumlarda boğu(ş)lurken açan, besleyen, sunan kitap elleri. Ve hava:

Mekân birden büyür. İç dış, zahir bâtın. Oku Allah oku! Denizler mürekkep olsa, bitip tükenmez Rabbin kelimeleri.

İnsan bir kelime. Kelimeleri mayalamak, gizli bağlarla düğümlerle bağlanmak, onların bağrında akıp gitmek müstesna zevklerden biri.

Kendini ve şehri geliştirmek yönünde elbirliğiyle adımlar atmak. Bu gücü, rüzgârı hissederken, rüyalarla sarmalanmak ve hep hayra yormak.

Büyülü bir dünya, kitapların dünyası. Dışarıdaysa sayıların, acımasız rakamların, kalp soğukluklarının baskın olduğu gaddar, maddî bir dünya var. Ara sıra kitaplarla donatılmış, hareketli hararetli mekânlara hapsolmak ne dinlendirici keyifli.

Ki biz yazarlar, 'kendimize ait odalarda' kaçamaklar yapsak da; okurların yazar ve kitapların bir araya geldiği; söyleşilerin, sohbetlerin, imza günlerinin düzenlendiği, gelecekle ilgili tasavvurların, yeni kitap doğumları ve tasarılarının geliştiği, yönetici-muharrir-kitapseverin etkileşim iletişim hâline geçtiği böyle kültürel mekânlara şiddetle ihtiyaç hissediliyor. Şehrin yüreği, zihni zindeleşiyor.

28 Kasım- 07 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen KONYA KİTAP GÜNLERİ, şehrimizde şimdiye kadar açılan diğer kitap fuarlarından gelişmişliğiyle fark edildi. İstikbal için ümit vericiydi.

Mensupları arasında olmaktan gurur duyduğum TYB standından söz etmeliyim önce.

Anadolu kokan hikâyelerine zaman zaman sığındığım yazar, gezgin, fotoğrafçı hünerli Zeki Oğuz; yazarlığı kadar eğitimciliğiyle de göz dolduran Duran Çetin(öğrencilerini kırmayıp, onlarla birlikte elmaşekeri yalayan kaç kişi vardır ki; sevilmesinin sırrını başka yerlerde pek aramamalı). Kadınların da tarihî romanlarda başarısını ispatlayan pırıltılı Fatma Şeref Polat; Hz. Mevlâna, Hz. Sadreddin Konevî, İbn Arabî gibi büyüklerden esintiler taşıyan, "nefesli" kitaplarıyla Kâzım Öztürk; tasavvufi romanlarıyla sevimli yazar Ayşe Ünüvar; başucu eserleriyle Cemil Paslı.

Daha ilk kitabı Yaban Gülü ile sinema müzik resim ve kitaplarla mücehhez birikimini aşikâr eden Aytuğ Uslutekin; Beni İyi Günlerimizle Anımsa isimli şiir kitabıyla Muzaffer Keten; Damıtılmış Damlalar kitabıyla Ömer Lütfi Örsöz, Tavan Arası Öyküleri'yle Fatma Tutak...

Birbirinden değerli ziyaretçilerimiz, doyumsuz sohbetler.

Söylemeden geçmeyeyim. Bu arada Merhaba yazarlarından, edebiyatla mutlaka ilişkilerini sürdürmeleri ve zamana yenik düşmemeleri gerekli iki genç yetenek Ebubekir Mücevher ve Aynur Doğan'la tanışmak da beni mutlu eden olaylardandı.

Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören, fuarın şeref konuklarıydı.

Dikkat çeken diğer önemli isimlerden tutku, ülkü dolu romanlarıyla unutulmaz Emine Işınsu, Prof. Dr. İskender Öksüz, Yağmur Tunalı'yı da sayabiliriz.

Bu kültür ziyafeti için; başta Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar, Mustafa Akın, TYB Konya Şubesi Başkanı M.Ali Köseoğlu ve bütün emeği geçenlere teşekkürler ediyorum.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu