1967 yılında Mevlana şehrinde doğan Ahmet Köseoğlu Türkiye Yazarlar Birliği üyesi ve Konya Şube Başkanıdır. Fotoğraflarla Geçmişte Konya, Medeniyetlerin Kavşak Noktasında Konya, Gönüllerin Başkenti Konya, Minyatürlerle Nasrettin Hoca, Konya'da Kül ve Hayat, Kendini Koruyan Şehir, Eskimeyen Niğde ve Alem Dönüyor - Minyatürlerle Mevlevihaneler'den (A. Ülker Erke ile birlikte) sonra Kendini Arayan Şehirle karşımıza çıkıyor.
Yazar şehir seyahatlerinden sonra kaleme alıp çeşitli dergilerde yayınladığı yolculuk notlarını güzel bir tasnife tabi tutarak ve tekrar gözden geçirerek okuyucunun karşısına çıkarıyor. Kudüs, Şam, Konya, Urfa, Bursa gibi 'Gökte yapılan şehirler' Üsküp, Kütahya, Amasya gibi ümran şehirler' ve İznik, Ereğli gibi şehirden uzakta şehre yakın' olanlar olarak üçe ayırdığı şehirleri o şehri bilen yol arkadaşlarının rehberliği ile adımlıyor. Renkli ve siyah beyaz tarihi fotoğraflarla süslenen eserde, yazar duygularını şöyle ifade ediyor: "Dilini, sesini, rengini, mazisini, efsanesini, tarihe tanıklığını, binlerce yıllık ruhaniyetini merak ettim o güzel şehirlerin. Taşlara sinmiş seslere kulak verdim, çeşmelerin sulara öğrettiği şarkıları dinledim. Yaz sıcağında bir mabedin serin gölgesinde aradım ruhumdaki şehrin kapılarını."
Üsküp deyince Yahya Kemal, Bursa deyince üniversiteden talebesi Ahmet Hamdi Tanpınar akla gelir.
Üsküp ki Şar Dağı'nda devamıydı Bursa'nın
Bir lâle bahçesiydi dökülmüş temiz kanın
derken Yahya Kemal'in "Kaybolan Şehir" tanımlamasına yazarımız katılmaz ve "Kaybolmayan Şehir" olarak vasıflar Üsküp'ü. Halen ayakta olan camileri, hamamları, köprüsü, hanları ve çarşısıyla gerçekten her ziyaretçisine "daha kaybolmadım" der gibidir.
Tarih kokmak isterseniz "tarih kokulu şehre", Bursa'ya gitmelisiniz. Burada Tanpınar'ı anmadan geçemeyiz
Bursa'da bir eski cami avlusu
Küçük şadırvanda şakındayan su
Orhan zamanından kalma bir duvar
Onunla bir yaşta ihtiyar çınar
Eliyor dört yana sakin bir günü
Bir rüyadan arta kalmanın hüznü.
Peki, Evliya'mızın Kütahyalı olduğunu bilir miydiniz? Evet, kendisi her ne kadar İstanbul'da doğmuş olsa da ataları Germiyanoğlu'nun çinili şehrindendir. Çinileri ile dünyaca meşhur olan bu şehrimiz için Evliya "Anadolu'da Türkistan vilayetidir" hükmünü vermiş.
Tarihin kucağındaki şehir Aksaray için yazarımızın güzel bir teklifi var. Kapadokya krallığı içinde bulunan Aksaray, Kapadokya turizm bölgesinde gösterilmeli ve bu imkânlardan yararlanmalı.
Adı bizim Plevneyle özdeşleşen ama asıl Tokatlı olan Gazi Osman Paşa'nın memleketi hakkında Hacı Bektaş Veli "Tokat, âlimler, fazıllar yurdu, şairler yatağı" buyurmuş. Yazarımız 900 adımda 900 yıllık tarih dediği Tokat'ın Şehir Müzesi'ne hayran kalmış, keşke Konya'da da olsa denecek kadarmış.
Yeşilırmaklı, şehzadeli Amasya, kuva-yi milliye ruhlu Balıkesir, Eşrefoğlu Rumili İznik. Kim dost yoluna terk-i can ider/Dost ona didarını ihsân ider
Yazar seyahat kitabını "Azı karar çoğu zarar" denilen tuz şehri Kulu ve Gines rekorlar kitabına giren Karayel gibi rüzgâr atlar yetiştiren şehir Konya Ereğlisi ile tamamlıyor.