Konya "Gül Sohbeti" ne koştu

Bu yıl alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'in doğumun 1437. yıldönümü. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1990'lı yılların başından...

Bu yıl alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'in doğumun 1437. yıldönümü. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1990'lı yılların başından bu yana 14-20 Nisan tarihleri arası Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanıyor. Hz. Peygamberin doğum yıldönümü nedeniyle geçtiğimiz haftalarda Konya Müftülüğü ve sivil toplum kuruluşları çeşitli etkinliler düzenleyerek Hz. Muhammed'in doğumunu kutladılar.
SALON AĞZINA KADAR DOLDU TAŞTI
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda "Gül Sohbeti" isimli program düzenlendi. Anlatılan Hz. Peygamber, anlatan da İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala olunca Konyalı adeta konferansa akın etti. Yaklaşık 2 saat programda salon hınca hınç dolarken, oturacak yer olmadığı için bazı vatandaşlar ise ayakta programı takip etmek zorunda kaldı. Programa gösterilen aşırı ilgi nedeniyle salonda yer bulamayan bazı vatandaşlar ise geri dönmek zorunda kaldı. İskender Pala'nın sohbetini dinlemeye gelenler arasında AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Gürbüz, Karatay Kaymakamı M. Hakan Güvençer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Abdüssettar Yarar ,Sosyal Hizmetler İl Müdürü İzzet Güneş,Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Köseoğlu,Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Toplum Sağlığı Araş. Der.Bşk. Prof. Dr. Nazmi Zengin, Konya Anıtlar Derneği Bşk. Haşim Karpuz ve Konyalı Kültür Sanat adamlarıyla birlikte salonun büyük çoğunluğunu ise üniversiteli örgenciler oluşturdu.
HZ. PEYGAMBER ŞİİRİ GÜZELLEŞTİRİYOR
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Eski Tarım Bakanı Konya Milletvekili Sami Güçlü'nün selamlama konuşmasından sonra S.Ü. Konservatuvarı Öğretim Üyesi Emirhan Hatipoğlu ve arkadaşlarından oluşan musiki gurubu okudukları peygamberimize bestelenmiş ilahilerle Efendimiz'e selam gönderdiler. İlahiler okunurken, salonu dolduran dinleyiciler ilahilere eşlik ederek duygulu anlar yaşadılar. Musıkinin ardından kürsüye gelen Prof. Dr. İskender Pala, dinleyicilere Hz. Peygamber sevgisinin nasıl olması gerektiğini, sahabe dönemindeki ve Osmanlı zamanındaki olaylarla anlattı. Hz. Peygamber sevgisinin bu topraklarda bir başka olduğunu dile getiren İskender Pala, "Hz. Peygamberi öven naatlar, hılyeler, Mevlitler bu topraklarda yazılıyor. Bu topraklarda Mevlid okunduğu zaman gözler yaşarır. Bu topraklarda peygamber sevgisi bir başkadır" dedi. Bazı şairler tarafından yazılan bazı şiirlerin sıradan olduğunu ancak Hz. Peygamber'i anlatan şiirlerin güzelleştiğini ifade eden Prof. Dr. İskender Pala, "Bütün şairler başka bir şiir yazdıkları zaman alelade şiirler yazarlar. Ancak naat yazdıkları zaman müstesna sözler ortaya çıkar. Hz. Peygamberi öven naatlar okunduğu zaman, 'bu nasıl söz böyle' diye soru yöneltilir. O şairin güzel söz yazmasından kaynaklanmaz. Bilakis Hz. Peygamber övüldüğü için o şiirler güzelleşir. Hz Peygamberi öven söz artık pırlanta olur" diye konuştu.
O BEŞERDİ ANCAK FARKLI BİR BEŞERDİ
Hz. Peygamber'in peygamber olması dışında olağanüstü birisi olmadığını, insanlardan bir insan olduğunu dile getiren Pala, "O bir beşerdi. Ancak, Hz. Peygamber, diğer beşerlere benzemeyen bir beşerdi. Bütün mücevherler taştandır, ancak bazı mücevherler yakuttur bazıları ise zümrüttür" ifadesini kullandı. "Neden bu millet Kur'anı Kerim okunduğu zaman o kadar ağlamaz da Süleyman Çelebi'ye ait Mevlid-i Şerif okunduğu zaman gözleri dolar" diye soran İskender Pala, "Çünkü Mevlit kendi diliyle yazıldığı için onda aşkı görüyor ve gözyaşı döküyor" cevabını verdi. Bu sözleri ile Mevlitteki sözlerin içtenliğine vurgu yapan İskender Pala, "Ben bir eseri içten ve gözyaşı dökerek yazdığım zaman o eserin okuyucuda etkisini görüyorum. Alelade yazılan kitaplarımda ise çok fazla etki göremiyorum" dedi.
İSKENDER PALA'NIN ÖNERİSİ
Konuşmasının devamında Hz. Peygamber'in Hılye-i Şerif'ini anlatan Prof. Dr. İskender Pala sözlerini, "Gelin burada kendimize bir söz verelim. Bir kötü alışkanlığımızdan Hz. Peygamberimizin hatırı için vazgeçelim. Mesela bir sigarayı sırf Peygamberimizin hatırı için içmeyelim. Ya da Hz. Peygamber hatırı için bir hayır işleyelim.
20.04.2008 08:50:53

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı