Türkiye Yazarlar Birliği’nde “Şehir Okumaları” söyleşileri başladı. Çevrimiçi programın ilk konuğu TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu oldu.
14 Mayıs 2020 tarihinde saat 22.00 de başlayan ve instagram.com/turkiyeyazarlarbirligi hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşiyi Mehmet Önder Karakaş yönetti.
Konya’nın tarihi hakkında bilgi veren Köseoğlu, “Bu coğrafyanın tam ortasında, medeniyetlerin kavşak noktası dediğimiz kültürlerin bir araya geldiği yerde Konya’yı görüyoruz. Türkiye’nin birçok hatta bütün yollarının kesiştiği orta noktasında bulunuyor Konya’mız. Tabi bu coğrafyanın bir tarihsel boyutu var birde bugün ki boyutu var. Konya ovası diye bir ifade vardır. Uluslararası kaynaklarda da böyle geçer. Konya’nın tarihine baktığımız zaman Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. 8 binlik yıla hatta Çatalhöyük’le birlikte 9 bin yıllık bir tarihinden bahsedebiliriz. Geçmiş tarihe baktığımız zaman Hititleri, Lidyalıları, Doğu Roma’yı yani Bizans’ı sayarak gelmemiz gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“Uzun yıllar Anadolu Selçuklu Devletinin başkentliğini yapan şehrin Selçuklular ve Osmanlı döneminde Anadolu'nun en mamur, en gelişmiş şehirlerinden biri olarak Konya’yı görüyoruz” diye konuşan Ahmet Köseoğlu, ufak tefek telaffuz kaymaları ya da değişiklikler haricinde Konya adının hiç değişmediğini, geçmişte, İkonyum, Kavani gibi bu isimlerle anıldığını belirtti.
Günümüzde büyükşehir statüsüne sahip olan Konya’nın 40813,52 km²’lik yüzölçümü ve 2 milyon üzerindeki nüfusu ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Köseoğlu, Konya’ya gelmek, görmek isteyenler için de tavsiyelerde bulundu.
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, müzeler, medreseler, camii ve türbeler, kervansaray ve saraylar, höyük ve kalıntıları ile şehrin gezilecek çok yeri olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü Konya’ya gelmek isteyenler; Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesini, Hamamı, Köprüsü, Türbeleri ve Mescidleri ile Meram’ı, şehrin en yüksek noktası olan Alâeddin Tepesi'ni ve merkezde Mevlana Kültür Vadisini ziyaret edilecek yerler listelerine ekleyebilirler.”
Örnek hayatları ve insanlığa nasihatleri ile ünleri Konya’nın dışına çıkmış, şehrin manevi mimarları olan; Hz. Mevlânâ Celâleddin Rûmî, Hz. Şems, Hz. Tebrizi ve Sadrettin Konevi başta olmak üzere, Konya'nın Meşhur hoca efendilerinden Hacı Tahir Büyükkörükçü ve diğer alîm ve mütefekkirlerin kabirlerini ziyaret etmenin de önemine dikkat çeken Köseoğlu, Akşehir, Beyşehir, Ereğli ve Çumra başta olmak üzere ilçelerde de tarihi eserlerin olduğunu belirtti.