Kurulduğu günden bu yana hiç durmayan, kültür, edebiyat, ilim, değer yargıları konusunda topluma yararlı olmanın çabası içinde olan TYB KONYA ŞUBESİ’ni tebrik etmemek, yaptıklarını alkışlamamak mümkün değil.
Dolu dolu programlar icra ediliyor. Birbirinden değerli; yazar, akademisyen, araştırmacı, ilim- fikir ve düşünce adamı, kültür âşığı…kıymetleri; konferans, söyleşi ve panel için Konya’ya davet ediyor. Her hafta Cumartesi günleri “KILIÇASLAN KONFERANS SALONU”nda (TYB yanında), edebiyat, kültür, ilim, hikmet severleri bekliyor. Böyle güzel programlar organize ettikleri için tüm TYB yönetimine şükranlarımı sunarım.
Moderatörlüğünü, Yeni Şafak gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Şeker’in yaptığı panelde TYB Konya Şubesi eski başkanlarından ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB eski Genel Başkanlarından ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Yazar Fahri Tuna Yazarlığının 50.Yılında D. Mehmet Doğan’ı anlattılar.
Moderatör, Yeni Şafak Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Şeker; “Hayatta olan birinin değerini ortaya koymak için buradayız” diye başladığı konuşmasına D. Mehmet Doğan TYB’nin kurumsallaşması adına güzel çalışmalar yaparak, kamu yararına çalışan dernekler statüsüne katılmasına sebep olmuştur. Ben, Mehmet Doğan’ı 1982’de tanıdım. “Batılılaşma İhaneti” adlı kitabı üzerinde dikkatle durulması gereken bir kitaptır ve üst üste dizilse boyunu aşacak kadar kitap yazmış olsa da bunlar içinde en ciddi olanlardan biri de cinayet aleti olabilecek ebatta “Büyük Türkçe Sözlüğüdür”. Türkçenin sevdalısı olan Mehmet Doğan Ağabeyimize minnet borçluyuz.”dedi.
Ahmet Köseoğlu;
“Sağ birini konuşmak kolay değil. D. Mehmet Doğan ömrünü kültür, dil ve edebiyata adadı. Velut bir yazardır. Her yaz gittiği Çeşme'deki evinde yazar. Sözlüğü başlı başına anılmasını gerektiren bir iştir. En önemli kitaplarından biri de 36. baskısını yapan ‘Batılılaşma İhaneti’ kitabı da güncelliğini kaybetmeyen bir eserdir. Müstear isimlerle de yayınlanmış birçok kitabı vardır. Ciddi bir mütefekkir olduğunu yazdığı fikir ve düşünce kitaplarıyla ortaya koymuştur. Yakın tarihimizde Körfez'de kalmış konuları işleyen kitapları ile geleceğe taşımıştır. Nurettin Topçu: Madem yazıların ‘’hareket’’ dergisinde yayınlanacak, isminizin başına D. harfini koyalım, ‘Devrimci’ anlamında diyerek açıklama yapmasından sonra D. harfini kullanmaya başladı. İsminin başında “D” harfinin; Durmuş, Derviş, Doktor ve Diğer olarak da yorumlandığı vakidir. Bu şekilde diğer Mehmet Doğan isimlerinden ayrılmış oldu.” Mehmet Ağabeyin yazdığı 40 kitap bir yana Büyük Türkçe Sözlük’ü bir yana. 120 bin’e yaklaşan kelimeyi içinde barındıran ve ömrünü adadığı bu eseriyle bile burada anılmayı fazlasıyla hak ediyor. Mehmet Abi Vakıf adam, vâkıf adamdı.” dedi.
DİK DURAN BİR İNSAN
D. Mehmet Doğan’ın “Dik Duran bir İnsan” olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç; “D” harfinin kendisi tarafından zaman zaman “Diğer” anlamına da kullandığını belirttikten sonra şöyle dedi: “Yazlığını bir tatil yeri olarak değil de denize bile girmeden “Yaz(ı)lık” olarak kullanıyor ve her yıl bir eser ortaya koyuyor. Dik duruşlu bir insan, eleştirel bakışı keskindir. Eleştirilerini pervasızca yapabilir. Kendisine gelebilecek zararları önemsemeden doğru bildiğini, karşısında kim olursa olsun sözünü sakınmaz. Bu yüzden saygın bir insandır. Mehmet Doğan’ı bu yönleriyle örnek almak gerekir. Makam ve mevkie önem vermez. O, makamını ve saygınlığını kendi kişiliği ile elde etmiş rol model bir insandır. Yazarları ve şairleri de böyle görmek gerekir. Bana göre “Batılılaşma ihaneti” kitabı Sözlük’ten daha önemlidir. Zor zamanda böyle bir eseri yazıp yayınlamak yürek ister. D. Mehmet Doğan ile birlikte çalıştım, kendi yolunu kendi açan insan olarak tanımlayabilirim. Mehmet Âkif ve Nurettin Topçu’yu unutturmamak için çok gayret etmiştir.”
D. MEHMET DOĞAN TÜRKÇEDE BİR KURTULUŞ SAVAŞI VERMİŞTİR
Son konuşmacı Yazar Fahri Tuna da Mehmet Doğan’ın Türkçe Sözlük’le yaptığının adeta bir millî mücadele, bir Kurtuluş savaşı, bir millî müdafaa olduğunu belirterek “ Mehmet Doğan, TDK’nun 5850 kelimesine karşılık 118.500 kelimeyi bulan Sözlüğüyle bile bir kahramandır. Diğer yandan 40 kitap yazan önemli bir yazardır, ağırbaşlıdır, kararlıdır, nettir, dik duruşludur, mücadelecidir ve korkusuzdur. Hayatının dört bölümü vardır: Ankara Kale, Anadolu, Rumeli ve Orta Asya bölümleri. Buraları adım adım takip eder. Ben ona ‘Yaşayan Google’ diyorum, ‘Yaşayan Lügât’ diyorum, ‘72 saat Çalışan Adam’ diyorum ve ‘Türkçenin En Çok Yakıştığı Adam’ diyorum.” dedi.