"MEDENİYETLER SU ÜZERİNDE YÜKSELİR"

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü-Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen "Su Medeniyeti Sempozyumu"...

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü-Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen "Su Medeniyeti Sempozyumu" başladı. Sempozyuma katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükcü, hızla gelişen teknolojiye ayak uyduran KOSKİ'nin su ile teknolojiyi buluşturduğunu söyledi. KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Konya'nın bir su medeniyeti şehri olduğunu belirterek, "Konya'da öyle bir bilinç ve medeniyet vardır ki, 330 bin su abonesi varken 330 tane kaçak bağlantı bulamazsınız. İnsanlarımız su hayratı yapmakta yarışır" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından organize edilen "Su Medeniyeti Sempozyumu" başladı.

Bera Otel'de düzenlenen sempozyuma; Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükcü, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Şefik Bilir, KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Onursal Başkanı Mehmet Doğan, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, akademisyenler ve yazarlar katıldı.

Sempozyum öncesi konuşan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, ilk insandan bu yana suyun önemini hiç kaybetmediğini belirterek, bir medeniyet merkezi olan Konya'da yapılan sempozyumla suyun tarihine kayıt düşüleceğini söyledi.

KONYA SU MEDENİYETİ ŞEHRİDİR

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Sorgun, dünyanın ve insanın 4'te 3'ünün su olduğunu vurgulayarak, tarihte tüm medeniyetlerin suyun etrafına kurulduğunu ifade etti. Küresel ısınma ile birlikte suyun önemini anlatan çok sayıda toplantı yapıldığını, ancak suyun medeniyet yönünün hiç ele alınmadığını kaydeden Sorgun, "Böyle bir toplantıyı Konya'da yapmaktan mutluyuz. Çünkü Konya bir su medeniyeti şehridir. Konya'da öyle bir bilinç vardır ki, 330 bin su abonesi varken 330 tane kaçak bağlantı bulamazsınız. Öyle bir medeniyet vardır ki, insanlarımız su hayratı yapmakta yarışır. Eğer kaynaklar yeterli olsa, hayırseverlerimiz 800 olan tatlı su çeşmesini 8 binlere taşıyacaklar" dedi.

Sorgun, konuşmasının sonunda, yapımını gerçekleştirecekleri Su Medeniyetleri Parkı ile DSİ tarafından Mavi Tünel'den Konya'ya içme suyu getirecek projenin ihalelerine çıkıldığı müjdesini verdi.

SU İLE TEKNOLOJİ BULUŞTURULUYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükcü de, sempozyumun geçmişi günümüze taşıyan su medeniyetinin önemli izlerini taşıyan Konya'da yapılmasının önemine değindi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hızla gelişen teknolojiye ayak uydurarak yeni yatırımlar yaptığını anımsatan Kütükcü, Konya'da su ile teknolojinin buluşturulduğunu söyledi. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin suya olan ihtiyacın giderek arttığına işaret eden Kütükcü, mazisindeki su medeniyetinden güç alan KOSKİ'nin su ve altyapı yatırımlarını sürdüreceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. İki gün sürecek sempozyumun "Evrenin ve Medeniyetlerin Temeli Olarak Su" konulu ilk oturumunun başkanlığını TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan yaptı. Oturuma konuşmacı olarak; Prof. Dr. Hasan Bahar, Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Prof. Dr. Mikail Bayram ve Yard. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Bircan katıldı. Suyun edebiyattaki yerini anlatarak örnekler veren TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Konya'nın Selçuklu mirası ve Mevlana irfanıyla bir su güzeli olduğunu söyledi.

SEMPOZYUMDA 31 BİLDİRİ SUNULACAK

Türkiye'nin farklı şehirlerinden akademisyen ve yazarların katıldığı sempozyum İki gün sürecek. 31 bildirinin sunulacağı sempozyumun başlıkları ve oturum başkanları şöyle:

1. Evrenin ve Medeniyetlerin Temeli Olarak Su - Mehmet Doğan, TYB Onursal Başkanı

2. Türk Edebiyatında Su - Sadık Yalsızuçanlar, Edebiyatçı-Yazar

3. Osmanlı Dönemi Su Yapıları ve Müesseseleri - Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu

4. Geleneksel Türk Sanatlarında Su - Prof. Dr. Fevzi Günüç

5. Konya'da Su Vakıfları ve Müesseseleri - Prof. Dr. Tuncer Baykara

6. Din-Hukuk ve Su - Prof. Dr. Mustafa Fayda

7. Geleneksel Türk Toplumunun Gündelik Hayatında Su - Prof. Dr. Nazmi Zengin

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı