Meram'da Kitap Şenliği !

"Meram'da Kitap Şenliği" haberini okuduktan sonra heyecan içinde Meram'a gittim. Haber şöyle: "Meram Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen...

"Meram'da Kitap Şenliği" haberini okuduktan sonra heyecan içinde Meram'a gittim. Haber şöyle: "Meram Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler boyunca Konyalı okurlar 18 seçkin yazar, 175 yayınevi ve 40 bini aşkın kitapla buluşacak". Haberi Belediyenin resmi web sitesinden de okuyabilirsiniz. Hala yerinde duruyor.
Meram'da gündüz manzarası şöyleydi: Gözümü bir yerlerden ısıran ahşap platform, yahut barakalar çay duvarı boyunca sıralanmış. Köprü tarafına düşen birkaç metrelik kitap reyonundan sonra kitaptan başka her şey mevcut. Bir yanlışlık olmalı. 175 yayınevi ve 40 bin kitap nerede peki? Kitap reyonundaki delikanlıya sordum. Bizden başka kimse yok dedi. Kimi reyonlar bomboş. Aklım ermedi bu işe. Ertesi gün akşam sonrası yeniden gittim. Ortalık tam bir panayıra dönmüş. Boş reyonlardan birinde orta yaşlı biri fesleğen satıyor. Birkaç genç filan gsm operatörünün abonelik işlemlerini yapıyor. Hemen yanında bir turizm şirketinin elemanı oturuyor... Baloncular, dondurmacılar, köfteciler, hediyelik eşyacılar, gelenler gidenler, bir kalabalık ki sormayın. Her şey var lakin kitap standı şuracıkta bitiyor. Hamam tarafından o tuhaf barakalara bakmanızı hiç tavsiye etmem. Seçim öncesi ekibiyle birlikte TYB Konya Şube Yönetimimizi ziyaret eden Serdar Kalaycı'ya söylemiştim: "Biz kültür sanat faaliyetlerini ciddiyetle icra eden bir kuruluşuz. Bu yöndeki işlerinizi istişare ile yaparsanız hem işlerinizi kolay kılar hem de insanlarla ülfetinizi arttırmanın bereketini yaşarsınız" diye. Seçim sonrası hayırlı olsun ziyaretine gittiğimizde genç Başkan projelerinden söz ederken kültür sanat faaliyetlerine azami önem vereceklerinden bahsetmişti. Meram'da gördüklerimin tam bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Oldubittiye getirilmiş, emek harcanmamış işlerle bir yere varılamaz. Keşke orda yaptığınız işin adını kitap şenliği koymasaydınız. Bu işler ehil eller ve düzgün programlama ile yapılmalı. Duraktan köprüye kadar bütün standlarda kitaplar olmalı değil miydi? Bilvesile birkaç hususa da değinelim. Tarihi köprü çevresindeki alanın genişletilmesi, yeniden düzenlenmesi ve güzelleştirilmesiyle ilgili projenizi bekliyoruz Sayın Başkan. Eski Şükrü Doruk İlköğretim okulunun bahçesi kapatıldığından Meram'a gelen ziyaretçi araçları park edecek yer bulmakta zorlanıyor. Önceki yönetim döneminde gazetemizde defalarca yazmış olmamıza rağmen, Cemel Ali Dede Türbesi'nden Şeyh Ebu'l-Vefa Camii'ne uzanan Dere yoluna paralel eski evin bahçe duvarı özellikle kış günleri büyük sıkıntılar yaşatıyor. İki araç yan yana geçmekte zorlanıyor. Aynı durum Tavusbaba Türbesi'ne çıkan ve eskiden ayna diye bildiğimiz köşe ve takip eden yol için de geçerli. Sözünü ettiğim iki yerdeki muhtemel düzenleme konusunda gereğini yapacağınızı düşünüyorum. Antalya yolundan Meram'a ilk defa gelen bir ziyaretçi olmak istemem doğrusu. Dutlu kırı bölgesini vaktiyle olduğu gibi yeniden üzüm bağlarına dönüştürüp burada pekmez şenlikleri yapacaklarını ilan eden lakin bunun düşünden ötesini görmeyenlerden olmazsınız umarım. Birilerinin yolda aracını durdurup da, Meram nerde diye sormasından öteden beri korkmuşumdur. Hizmetinizin ilk yılında önceliğiniz Meram olmalı. Başka Meram yok çünkü.
Hakimiyat 20.07.2009

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı