Mesnevihanlık Beratları Takdim Ediliyor

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2000 yılında başlattığı Mesnevî dersleri 9. Yılında Mesnevî derslerinin dokuzuncu yıl açılış dersi ve mesnevihanlık...

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2000 yılında başlattığı Mesnevî dersleri 9. Yılında Mesnevî derslerinin dokuzuncu yıl açılış dersi ve mesnevihanlık beratlarının takdimi 15 Aralıkta yapılacak.



Mevlâna'nın 8 asır önce yazdığı "Mesnevî", yüzyıllar boyunca en çok okunan eserlerden biri oldu. Yahya Kemal medeniyetimizi basit bir ifadeyle anlatmak istediğinde, "medeniyetimiz Mesnevî ve pilav medeniyeti idi" der. Mesnevî elbette bu medeniyetin temellerinden biridir. Onun işaret ettiği esas temel dikkate alınırsa, Mesnevî her devirde okunup ders alınacak bir eserdir. Nitekim Mesnevî, yüzyıllar boyunca Mevlevihanelerde, camilerde ve sohbet mekanlarında okunmuş ve şerh edilmiştir.

20. Yüzyılın başında da yalnız Türkiye sınırları içinde değil, Mevlevihane bulunan yerlerde Mesnevî bu şekilde okunuyor, böylece halkın yararlanması sağlanıyordu. "Mesnevihanlık" mevleviliğin önemli payelerinden biri idi. Bildiğimiz kadarıyla son icazetli mesnevihan, 1951'de vefat eden "Tahirülmevlevi", Tahir Olgun idi. O da, talebesi Şefik Can'a kendisinden sonra Mesnevî okutması için cevaz vermişti. Geleneksel mesnevihanlık böylece 20. Yüzyılın sonunda tarihe karışmış görünüyordu. İşte tam bu sırada, 2000 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği'nde pazartesi akşamları Mesnevî okunmaya başlandı. Şu anda dersler Tahirülmevlevi'nin Şerh-i Mesnevi'sine göre 11.314, Türkiye'de son yayınlanan Farsça metin ve çevirilere göre 3. defter, 3657. beyte ulaştı.

Bu sene dokuzuncu yıl, Mesnevî nehri akmaya devam ediyor, istifade etmek isteyenler de bundan faydalanıyor. Türkiye Yazarlar Birliği, 9. Yılında Mesnevî derslerini sürdüren, en az beş yıl ders veren hocaların bu emeklerinin tesmiyesine karar verdi. Bu hocalarımız, sekiz yıl içinde ortaya koydukları istikrarlı tutumla "mesnevihan"lık sıfatını hak ettiler. İşte, beş hocamıza "mesnevihanlık" beratı vermek üzere 15 Aralık Pazartesi akşamı saat 18.30'da Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda bir toplantı düzenlenecek ve 9. Yıl açılış dersi yapılacak.

Mesnevihanlarımız:

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu

Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu

Prof. Dr. Mustafa Aşkar

Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç

Doç. Dr. Derya Örs

Haberler Haberleri

“Tam 30 yıldır Konya burada!” M. Ali Köseoğlu
Teferrüc Dergisinde Fahri Tuna Yazdı: Ahmet Köseoğlu; Gonya’nın Kültür Sanat Nâzırı
Hollanda’ya Göçün 60 Yılında 60 Fotoğraf
Kerim Aral - BİR "GÜZEL ADAMIN" ARDINDAN...
Kurucu Şeref Başkanı Ağabeyimiz D. Mehmet Doğan