Mustafa Arslan TYB'de Konuştu

Mustafa Arslan TYB Konya Şubesinde Konuştu Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin ikinci etkinliği TYB Konya evinde Cumartesi saat...

Mustafa Arslan TYB Konya Şubesinde Konuştu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin ikinci etkinliği TYB Konya evinde Cumartesi saat 14:00 'te gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin 2011 Yılı Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen kültür etkinliğinde Konya televizyonu, Merhaba gazetesi, Yenigün gazetesi, Furkan FM'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Basını Gazete Sahipleri Temsilcisi Gazeteci Yazar Mustafa Arslan "Neden Yerel Basın" Konulu bir konuşma yaptı.

Programa akademisyenler, yazarlar ve gazetecilerden oluşan geniş bir dinleyici topluluğu katıldı.

"Bu şehrin dinamik yapılarından olan basın yayın organlarının kişisel ve sosyal hayatta kapsadığı rolü genelden özele gelerek incelememiz gerekir." diyen Mustafa Arslan Türkiye'nin dünyada en fazla TV izleyen ülke olduğunu dolayısıyla obez zihinlerin ortaya çıktığını ifade etti.

Mustafa Arslan konuşmasında kitap okuma oranının düşük olması, TV izleme oranının yüksek olması neticesinde toplumun ciddi yönlendirmelere müsait olduğunu dile getirdi. Arslan konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de ve Dünya'da medya, ne yememiz, ne giymemiz, ne konuşmamız hatta ne düşünmemiz gerektiğine kadar toplumu etkilemektedir. Zaten Hristiyan düyasındaki misyoner oluşumlarının temel amaçları insanları Hristiyan yapmak değil, Hristiyan gibi yaşamalarını sağlamak ve kendi inançlarından uzaklaştırmaktır. Bu gerçeği de göz önüne aldığımızda basın yayının ne kadar önemli olduğunu, yönlendirmelere ne kadar açık olduğunu anlayabiliriz. Türkiye'de yakın zamanlara kadar birçok büyük gazete, haberleri ile toplumun değerlerine muhalif olduklarını ortaya koymakta idiler. En basitinden bir örnek verecek olursak ecdadımızın Çanakkale deki kahramanlığını hurafe olarak yorumlayan gazete haberlerine hala rastlamaktayız. Bugün Dünya'da 180 milyar dolarlık bir reklam pastası mevcuttur. Bunun yüzde seksenini uluslar arası alanda faaliyet gösteren dört reklam ajansı alıyor. Reklam yaptıran veya yapan ajanslar televizyonlara dizi siparişi hatta haber siparişi veriyorlar. Bunları düşündüğümüz zaman ne ile karşı karşıya olduğumuzu daha net anlayabiliriz.

Türkiye'de Ulusal yayın yapan 23 televizyon kanalı, bölgesel yayın yapan 16 televizyon kanalı ve 212 de yerel televizyon kanalı mevcut. Bine yakın radyo, bin üç yüz elli tane Basın İlan Kurumun dan ilan alan gazete var. Basın İlan Kurumundan ilan almayan gazeteler ile birlikte bu sayı iki bin dört yüzü buluyor. İnternetten yayın yapanları da ayrı bir kategoride ele alabiliriz.

Konya basınına baktığımız zaman Milli Mücadele döneminde çok önemli görevler ifa ettiğini görürüz. Mütareke yıllarında Konya gazeteleri öncülüğünde miting bile düzenlenmişti. Günümüzde Konya basını Bursa, Trabzon, Kocaeli, Adana basını gibi son derece güçlü ve etkilidir. Konya basını hak savunuculuğunu ön planda tutmaktadır. Yerel demokrasinin işleyişinde önemli bir fonksiyon yürütmektedir. Konya basını skandalları değil azıkları zengin olanları ekranlara ve manşetlere çekmektedir.

Yerel kalkınmanın sağlanması Konya'da ticaret, sanayi, STK ve basının hep beraber büyümesi ile gerçekleşir. Bu şehirde sanayicinin ayağına çivi batsa, sanayici markalaşma istediğinde Konya basını hemen onun yanında yer alır. Maalesef ne zaman markalaşma gerçekleşti o zaman sanayicilerimiz İstanbul ajanslarının fildişi kulelerine sığınır ve Konya basınını unutur. Yerel basın organik gıda gibidir; Yani tamamen bizden, tamamen bize aittir.

Konya'da şu an itibari ile iki tane TV kanalı uydudan yayın yapmaktadır. RTÜK aldığı yeni kararla uyduya çıkmak için direkt kendilerine müracaat edilmesini yeterli görmüştür.

Şurası unutulmamalıdır ki, yerel gazetelerin ayakta kalması Basın İlan Kurumunun destekleri ile mümkündür. 1961 yılında kurulan Basın İlan Kurumu önceden İzmir, İstanbul ve Ankara'ya yüzünü çevirmiş idi. Bizim Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Basını Gazete Sahipleri Temsilciliği görevine gelmemiz ve akabinde yaptığımız çalışmalar ile birlikte kurum artık yönünü Anadolu'ya çevirmiştir. Yine çalışmalarımız neticesinde Basın İlan Kurumunun Anadolu'daki gazete cemiyetlerine yardım edebilmesinin önü açılmıştır."

Rupert Murdoch'ın yirmi, kırk yıl içinde kâğıt gazetelerin ortadan kalkacağı yönündeki öngörüsüne kendisinin katılmadığını ifade eden Mustafa Arslan, nasıl TV çıktığı zaman gazeteler yayınlanmaya devam ettiyse, nasıl sinema çıktığı zaman tiyatro varlığını sürdürmüşse kağıt gazete yayını da önemini hiçbir zaman kaybetmeyecektir, dedi.

Mustafa Arslan son olarak, Basın İlan Kurumunun ihale duyurularını artık vermek istemediğini, bunun kendi realitelerine göre doğru olduğunu; ancak yerel basının vücudun sinir sistemi mesabesinde olduğu düşünüldüğü zaman toplum sağlığı için Basın İlan Kurumunun basını desteklemesi son derece zaruridir, dedi.

Programın sonunda Mustafa Arslan'a Konya basınına katkılarından dolayı TYB Konya Şubesi hatırası olarak plaket takdim edildi. Plaket takdimini Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yüksek yaptı.

Haberler Haberleri

TYB KONYA ŞUBESİNDE MİTAT ENÇ ANLATILDI
"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI