OSMAN GAZİ BELEDİYESİNDEN BURSA TYB'YE JEST

Bursa'nın en eski tekkelerinden biri olan Seyit Usul Tekkesi, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla restore edildi. 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen...

Bursa'nın en eski tekkelerinden biri olan Seyit Usul Tekkesi, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla restore edildi.

13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüze gelinceye kadar semahane ve diğer aksamları yıkılan tarihi yapı, Türkiye Yazarlar Birliği başkan ve üyeleri, şair ve yazarlar, Uludağ Üniversitesi'nden öğretim üyeleri, Bursa Milletvekilleri ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı görkemli bir törenle açıldı. 'Sosyal ve kültürel amaçlı tesis' olarak Bursa'nın manevi odak noktaları arasına giren tarihi yapıda, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından çeşitli edebiyat söyleşileri, imza günleri ve dinletiler gerçekleştirilecek. Seyyid Usul Kültür Merkezi, kentin sosyal ve kültürel merkezleri arasında önemli bir yere sahip olacak.
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, TYB Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde konuşmaların ardından, TSM dinletisi ve ardından Türkiye Yazarlar Birliği 30. Yıl Faaliyetleri kapsamındaki "Türk Şiirinin Son Otuz Yılı" konulu söyleşi gerçekleştirildi.
Tarihi yapının açılış töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yapının yeni işlevinin 'kültürel amaçlı sosyal tesis' olduğunu söyledi. Restorasyon kapsamında tarihi yapının semahanesinin ve müştemilat bölümlerinin yeniden yapıldığını ifade eden Altepe, "Yapının yanı sıra, bahçe ve hazire bölümleri de düzenlendi. Hazire alanındaki kabir taşları orijinaline uygun olarak Safiyüddin ERHAN tarafından tamir edildi. Burada biliyorsunuz, Osmanlı döneminin en eski ve en güzel mezar taşları bulunmakta. Bahçeye orjinaline uygun olarak bir şadırvan yapıldı. Tarihi yapı, içinde bulunduğu mahalleye de önemli bir hareketlilik kazandırdı. Seyyid Usul Kültür Merkezi; zaman zaman sema gösterileri, zaman zaman şiir dinletileri ve söyleşilerin yapılabileceği bir kültür mekânı olarak kentimizin tarihi mekânları arasına katıldı." dedi.
Yıkıntı durumdaki bir kent ziynetinin ortaya çıkarıldığına dikkat çeken Altepe, "Tarihi mirasın ayağa kaldırılması noktasında 60 kadar projeyi tamamladık, bir o kadar proje üzerinde de çalışıyoruz. Bugün Bursa, yeni bir değerine daha kavuştu. " diye konuştu.
Tarihi mirasla ilgili çalışmalarının sadece restorasyonlardan ibaret olmadığını ifade eden Başkan Altepe, şu bilgileri verdi: "Günümüze kazandırdığımız tüm yapıları doğru işlevlendiriyor ve sosyal yaşama katıyoruz. Daha önceki kültürel bağlamından koparmıyoruz. Diğer yandan, somut olmayan kültürel mirasla ilgili de yoğun olarak çalışıyoruz. Bizim 2005 yılında başladığımız somut olmayan kültürel miras çalışmalarını UNESCO bile henüz gündemine almaya başladı."

Açılış törenine Ankara'dan gelen TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise, Bursa gibi kültür kenti bir şehirde tarihi mirasın ayağa kaldırılması noktasında yapılan çalışmaları, eski eserleri ihya çalışmalarını hayranlıkla izlediklerini söyledi. Seyyid Usul Tekkesi'nde yüzyıllar boyunca eğitim, ilim, irfan, sanat, kültür sanat çalışmalarının yapıldığını ve bundan sonra da aynı çalışmaların yapılacağını anlatan TYB Onursal Başkanı Doğan, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'yi böylesine önemli bir yapıyı kendilerine tahsis ettiği için kutladı. Doğan, "Sayın Başkan burayı bize vererek büyük bir sorumluluğu da omuzlarımıza verdi, biz de bu tarihi yapının ruhuna uygun kültürel aktiviteleri yapacağız" dedi.

TYB Onursal Başkanı Doğan'ın ardından konuşan Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu da, Osmanlı kültür ve medeniyetinin üretildiği bir noktada bulunduklarını hatırlattı. Karapaşaoğlu, "Biz başkanlarımız aracılığıyla kültürümüzü örüyoruz, geliştiriyoruz ve yaşatıyoruz. Bu kültürümüzü tüm dünya ile paylaşmamız lazım. Kültürel mirasla ilgili güzel çalışmalar yapan başkanlarımızın önlerinin açık olmasını diliyoruz, kendilerine daha önemli görevler diliyoruz." Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından TYB Onursal Başkanı Doğan, Başkan Altepe'ye tarihi mirası verdiği katkıdan ötürü bir teşekkür beratı verdi. Daha sonra açılış kurdelesi kesilerek tarihi yapı hizmete açıldı. Açılış kapsamında, TYB'nin 30. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamındaki "şiir" konulu söyleşi gerçekleştirildri.

Seyit Usul Tekkesi'nin restorasyon projesini, Osmangazi Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Bürosu hazırlamıştı.
Seyyid Usul Tekkesi restorasyonu Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık bir trilyon liraya mal oldu. Tarihi yapının restorasyon çalışmalarını, Osmangazi Belediyesi'nin tarihi yapı restorasyon ihalelerini alarak başarıyla tamamlayan Öztimurlar İnşaat şirketi yürüttü.
Önceleri Celveti daha sonra ise Kadiri yöntemiyle ibadet edilen Seyyid Usul Tekkesi, 1925 yılında faaliyetine son vermişti. Tekkenin bilinen ilk şeyhi Seyyid Usul Buhari(öl: 1488), son şeyhi ise Ali Haydar Efendi'dir.

Yeni Bursa 26.10.2008

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı