Prof. Dr. Mustafa Fayda "Dünkü Konya'dan Hatıralar"ı

TYB Konya Şubesinin organize ettiği Dünkü Konya'dan hatıralar adlı programa konuşmacı olarak Prof. Dr. Mustafa Fayda katıldı. Etkinliğe seçkin bir izleyici...

TYB Konya Şubesinin organize ettiği Dünkü Konya'dan hatıralar adlı programa konuşmacı olarak Prof. Dr. Mustafa Fayda katıldı. Etkinliğe seçkin bir izleyici topluluğunun katıldığı gözlenirken Prof. Dr. Mustafa Fayda "Dünkü Konya'dan Hatıralar"ı anlattı. Konuşmasında Konya'nın dünyadaki en önemli İslami şehir merkezlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Fayda, Türklerin yaklaşık 10 asır İslam'a hizmet ettiğini, fethettikleri yerlere İslam kültür ve medeniyetini götürdüklerini belirtti. Ecdadımızın 3 hususa önem verdiğinin altını çizen fayda şunları söyledi:

Bunlardan birincisinin siyasi-askerli liderlik, fütühat çalışmaları, ikinci önemli hizmetlerinin Haçlı seferlerine karşı durmaları olduğunu, üçüncü önemli hizmetlerinin ise İslam şehirciliğinin Müslüman kardeşlerimizden alınarak devam ettirilmesidir," dedi. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) mevcut şehirleri İslam şehirlerine dönüştürdü.Mekke-i Mükerreme'yi ve Medine-i Münevvere'yi medeni şehirler haline getirdi.Hz.Ömer (r.a) ise Kufe, Basra ve Kahire'yi ilk defa kurdu.Buralara bir şehirdeilk olması gereken cami, medrese, bedesten, komşu mahalleler yapılmış, bunlara ilaveten şehrin durumuna göre kuyular ve su kanalları kurmuştur.Müslüman şehirciliğinin Anadolu'da zirve olduğu yerler İstanbul, Konya, Kayseri, Erzurum, Amasya, Edirne gibi şehirlerdir.Balkanlarda ise Üsküp, Bosna-Hersek gibi yerleri gösterebiliriz.

EVLER DE SARAYLAR DA MUTEVAZİ İDİ

Fayda sözlerini şöyle sürdürdü: İslam şehirciliğinin bariz özelliklerinden birisinin evlerin de, saraylarında mütevazı olmasıdır. Fakat Osmanlının son dönemlerinde Avrupa'nın tesiriyle görkemli binalar ve saraylar yapılmaya başlanmıştır. Konya kültürün, sanatın, ilmin, şehirciliğin merkezlerinden birisidir. Ben de Konya'da türbe önünde doğdum. Eskiden ilmi çalışmalar imkânsızlıklar yüzünden daha zordu. Sabah namazından sonra Meramdan bisikletle çarşıya gelir, temel İslami eserleri okurduk. Dedem Hacıveyiszade Mustafa Efendiden de Arapça başta olmak üzere istifade ettim. Sporla uğraştım. Dedem Hacıveyiszade ile ilgili yazılan kitaplar okuyor, bazen yanlış yazılan bilgilerden dolayı muzdarip oluyorum. Dedem bir menakıp adamı değildi. Rabbi ile biliş olmuş, Allahına gönülden âşık, yüksek seviyeli bir din âlimi idi.

Program, Prof. Dr. Mustafa Fayda'ya günün anısına TYB Konya Şubesi tarafından hazırlanan hediyelerin Doç. Dr. Hacı Ahmet Özdemir tarafından takdim edilmesiyle sona erdi.

Haberler Haberleri

"YAZARLARIMIZ OKULLARDA" PROJESİ TAMAMLANDI
TYB KONYA’DA UZLUK AİLESİ VE MEVLÂNA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Bakan Tunç: Hukuk dili dil bilinciyle şekillenmelidir
TYB KONYA’DA MESNEVÎHANLIK GELENEĞİ VE MESNEVÎ OKUMALARI PANELİ YAPILDI
Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı