84'lük Delikanlı Üretmeye Devam Ediyor

 Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Türk diline ve edebiyatına yaptığı hizmetler nedeniyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık görüldü

84'lük Delikanlı Üretmeye Devam Ediyor

Türk halk edebiyatının usta derlemecilerinden olan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, ortaya koyduğu birçok çalışmalar ile edebiyat anlayışına yeni bir soluk getirdi. Ortayla koyduğu eserlerle birçok alanın yeniden keşfedilmesini sağlayan Sakaoğlu, "Son nefesime kadar Türk edebiyatına hizmet etmeye devam edeceğim" dedi. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesini yeni adresinde ziyarette bulunan Sakaoğlu son iki yılda yazdığı beş eseri ve üzerinde çalıştığı yayımlanacak yeni eserleri hakkında sohbet etti.
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu "Saim Sakaoğlu hoca Türkiye’nin önemli halk bilimcilerinin  başında geliyor." dedi.

2022 ve 2023 yıllarında kaleme imzası bulunan eserler:

 Türk Efsaneleri, İstanbul 2022.

 Erzurum ve Erzurumlular Üzerine Yazılar, Kayseri 2022.

 Türk Mahallî Fıkra Tipleri Üzerine Araştırmalar, Ankara 2023

101 Dünya Efsanesi, Ankara 2023.

 Konya’nın Kırk Efsanesi (S. Emiroğlu ile), Konya 2023


Derlemeci, hikâye yazarı gibi kimliklerinin yanında Saim Sakaoğlu masalları da halk edebiyatında oldukça önemli bir yer ediniyor. Bu bağlamda ele alınan Saim Sakaoğlu kitapları ve makaleleri, halk edebiyatı açısından zengin bir kaynak oluşturuyor.

Türk Dili ve Edebiyatı’na hayatını adayan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, ‘Türk Edebiyatı ve Türk Diline’ vermiş olduğu katkılardan dolayı Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından ‘Türk Diline Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

SAİM SAKAOĞLU KİMDİR?

Hocaların hocası Saim Sakaoğlu'nun kendi kaleminden hayat hikayesidir.

Konya’nın merkez ilçesine [sonra Meram] bağlı Fahrünnisa Mahallesi’nin Çaybaşı Caddesi üzerindeki dedemden babama kalan evde 20 Mart 1939’da doğmuşum. (Özel belirlememiz: 28 Şubat 1939)

Babam; Hasan ve Fatma oğlu  hattat ve hafız Mehmet Efendi (1903-30 Mayıs 1975), annem; Salih ve Emine kızı  Zeliha (Köseoğlu) Hanım’dır (1903-01 Eylül 1999)

Babam beş kardeşin üçüncüsüdür:  Saliha, Esma, Mehmet, Nuri ve Hatice.

Annem de dört kardeşin üçüncüsüdür: Murat, İsmail, Zeliha ve Mehmet.

Hasan Sakaoğlu (1923-13 Mayıs 2019) ile Hayriye Karpuzoğlu’nun (05 Kasım 1927-02 Şubat 1959) kardeşidir. Ailenin ilk çocuğu bebek iken vefat etmiştir.

Hâkimiyeti Milliye İlkokulu’nu (1946-1951), Konya Lisesi’nin orta kısmını (1951-1955) ve lise kısmını (1955-1959) bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1965) ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldum (1964). 1959-1960 Ders Yılı’nda, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudum.

İlk görev yerim Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’dir (1965-1967).

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde, önce asistan (1967-1971), sonra asistan doktor (1971-1977) ve doçent doktor (1977-1988) unvanlarını aldım.

1988 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne profesör olarak atandım. İki dönem Eğitim Fakültesi Dekanlığında bulundum (1988-1994) [Bu fakülte günümüzde Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’dir.].

1994’ten sonra bölümüme döndüm. Emekli oluncaya kadar bölüm başkanlığını da yürüttükten sonra 20 Mart 2006 tarihinde yaş haddinden emekli oldum.

Görev aldığım ilk iki üniversitede 29 öğrencimin yüksek lisans, 17 öğrencimin de doktora danışmanlıklarını yürüttüm.

Erzurum’da görevli bulunduğum yıllarda yeni kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde üç dönem ders verdim. Bu arada 2010-2011 Öğretim Yılı’nda öğrenime açılan Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi’nde, bir öğretim yılı zorunlu Türk Dili ve Edebiyatı derslerini verdim.

 Selçuk Üniversitesi’nde göreve başladıktan bir süre sonra, daha önceleri başlatılıp da bir türlü gerçekleştirilemeyen bir projeyi de hayata geçirdik: Selçuk Üniversitesi Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi. Yönetmeliği 12 Ocak 1989’da Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezimin başkanlığına atanma tarihimiz ise 25 Ocak 1989’dur. Bu görev, emekli olancaya kadar, son defa 2004 yılında olmak üzere beşinci defa uzatılmıştır. Dekanlığımız sırasında Eğitim Fakültesi’nde tahsis ettiğimiz büyükçe bir odada yürütülen merkezimizin işleri 1995’ten sonra Edebiyat Fakültesi’nde, Bölümümüzün büyük odalarından biri ile küçük bir odanın tahsis edilmesiyle çalışmalarını orada sürdürdü. Emekliliğimizden bir süre sonra ise bu Merkez yerleşke alanındaki sekiz katlı bir binanın iki odasına aktarılmış. Başından beri görevli olan edebiyat öğretmeni Hale Gürbüz Hanım’ın yürüttüğü Merkezimizin son durumu ise şöyledir:

 Bu arada halk edebiyatı, Türk folkloru ve halk mimarisi alanlarında çeşitli ulusal ve uluslararası toplantılar düzen­ledim. Ayrıca, 1966 yılından beri Konya’da düzenlenmekte olan Türkiye Âşıklar Bayramı’nı aradaki dört yıl boyunca da üniversitemiz adına üstlendim.

Prof. Dr. Warren S. Walker ve Barbara K. Walker (ABD), Prof. Dr. Abbas Zamanov (Azerbaycan) ve Dr. Mehmet Önder’e fahrî doktora verilmesine, Konyalı mahallî sanatçılar Mazhar Sakman ile Ahmet Özdemir’e onurluk sunulmasına öncülük etmiştim.

Vatani görevimi 112. Karışık Dönem’de, Ekim 1971-Nisan 1972 tarihleri arasında Tuzla’da yedek subay öğrencisi ve Nisan-Aralık 1972 tarihleri arasında da Sivas’ta piyade asteğmeni olarak tamamladım.

Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında çeşitli bilimsel toplantılara katılıp, bildiriler sundum. Türk Dil Kurumu’nun 1983-2001 yılları arasında Bilim Kurulu ve 1995-2001 yılları arasında Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundum. American Folklore Society’ye üyelik tarihim 1974’tür.

Kitaplarım, makalelerim ve bildirilerim İngilizce, Almanca, Fransızca, Makedonca ve Japonca olarak yayımlandı. Basılı 71 kitabım olup birkaç kitabım da basıma hazırdır.

Makale, bildiri, derleme, tanıtma, aktarma, çeviri, vb. basılı çalışmalarımın sayısı 2.000’in üzerindedir.

Konya’da yayımlanan gazetelerden Yeni Konya’da yedi yıl haftalık kültür köşesinde yazdım.

Merhaba gazetesinin haftalık kültür eki Akademik Sayfa / Sayfalar’da ise üç yüze yakın yazım yayımlandı.

Ayrıca değişik gazetelerde; Kırk Ambar, Cönk, Konya,  vb. ek ve sayfalarında da Konya konulu yazılarım yayımlandı.

Selçuk Üniversitesi’nin televizyonunda (ÜNTV) 15 yıl kadar dil, edebiyat ve kültür konularında programlar sundum.

Eserlerimden seçilen bazı örnek metinler de ilköğretim Türkçe ve lise edebiyat ders kitaplarına alınmıştır.

Türk Halk Edebiyatı emekli öğretim görevlisi, Mehmet Kâmil ve Hayriye kızı Yurdanur  (Gülel) Hanım ile evliyim. Halk sağlığı uzmanı olan Dr. Selcen (Manavgat) (1969) ve İngiliz Dili bilim uzmanı olan Seren (1976) adlarında iki kızımız vardır. Tek torunumuz Güven (10 Nisan 2006) küçük kızımızdandır.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu