Sanatsız İslam olmaz!

TYB Konya Şubesi'nde konuşan Şair M. Atilla Maraş: Sanatsız İslam olmaz! TYB Konya Şubesi'nin bu haftaki programında "Şiir Bize Ne Söyler?" konuşuldu....

TYB Konya Şubesi'nde konuşan Şair M. Atilla Maraş:

Sanatsız İslam olmaz!

TYB Konya Şubesi'nin bu haftaki programında "Şiir Bize Ne Söyler?" konuşuldu. Şair Mehmet Atilla Maraş, "Sanatsız İslâm olmaz. Mimarîsiz, şiirsiz, musîkîsiz, edebiyatsız İslâm olmaz" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)'nin eski genel başkanlarından AK Parti Şanlıurfa 22. Dönem Milletvekili, Şair Mehmet Atilla Maraş, TYB Konya Şubesi'nin 2015 Kültürel Etkinlikler Takvimi'ne bağlı olarak Konya İl Halk Kütüphanesi'nde "Şiir bize Ne Söyler?" konulu konferans verdi. Programı TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra, 23. ve 24. dönem AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürü Cemil Paslı, Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Türk Kütüphaneciler Derneği Konya Şube Başkanı Sahura Yağmur Arıcan, akademsiyenler, yazarlar ve öğrenciler ilgiyle dinledi. Şair M. Atilla Maraş, Allah'ın ilk emrinin "Oku" ile başladığını, fakat insanların yeterince okumadığını, yazmadığını, düşünmediğini, bunlara bağlı olarak da akletmediğini, tefekkür ve temaşa etmediğini söyledi.

TOPLUM OLARAK DÜŞÜŞ İÇİNDEYİZ

Tarihe baktığımızda büyük zatların hemen hepsinin şiir sanatıyla uğraştıklarını ifade eden Maraş, Şeyh Galip'in iki yüz yıl önce; "Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen, / Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen" dediğini, bugün ise gençlerin hafif sözlerle vakit geçirdiklerini belirtti. Maraş, "Toplumun yüz de doksanı sanatı, şiiri küçümser; çünkü okumuyor ve bilmiyor. Okullarda öğretilmiyor. Geçmişte bizim atalarımızın tamamı şiiri, sanatı bilirdi. Okumasını, dinlemesini bilirdi. Şiir gibi konuşurdu, sözü güzel ve etkili söylerdi. Söz, küçümsenmez. Kelime, kelam başaktır, öndedir. Bugün toplum olarak büyük bir düşüş içindeyiz. Aşağılara doğru gidiyoruz. Kelamdan, kelimeden uzaklaşmışız. Halbuki biz biliyoruz ki; söz vardı önce, kelam vardı. Allah âdem'i yarattı ve ona sözü öğretti, kelamı öğretti, eşyanın isimlerini öğretti. Sanatı İslâm'dan ayıramazsınız. Sanatsız İslâm olmaz. Mimarîsiz, şiirsiz, musîkîsiz, edebiyatsız İslâm olmaz" dedi.

HAYATIN GAYESİ AŞKTIR, YUNUS'UN AŞKI...

Şiirin ana temâsının aşk olduğunu söyleyen Maraş şöyle devam etti: Bizim büyüklerimiz bize aşkı yasakladı. "Günâh" dediler. Yıllarca aşk şiiri yazamadık. Sonra bunu kendi ellerimizle bulduk. Hayatın gayesi aşktır. Varlığımızın sebebi aşktır. Aşk olmadan hiçbir şey olmaz. Allah'ın evi olan kalbinde aşk yoksa hiçbir şey olmaz. Şiir sanatının baş meselesi aşktır. Fuzulî; "Aşk imiş her ne var âlemde, ilim bir kîl u kâl imiş ancak" diyor. Yunus'un şiirlerinde aşkı görebilmek ve ona yönebilmektir esas olan. Kur'ân'da şairler için sûre vardır. Devrimci bir şair tipi çiziyor Kur'ân. Şairler ya devrimcidir ya da derviştir Yunus gibi.

SÖZ VE KELAM ALLAH'IN EMANETİ

Program sonunda konuşmacı Mehmet Atilla Maraş'a TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi'ni takdim eden AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Türk dünyasının önemli şairlerinden Ramiz Gökçe'nin şairlerle ilgili tanımını dile getirerek sözün, kelamın Allah'ın bir emaneti olduğunu, söze ihanet edenlerin alçaklar olduklarını söyledi. Kabakçı; " Peygamberlerin elçiler olduğunu ve Allah'tan aldıkları sözleri getirirler, söylerler. Şairler ise Allah(cc)'ın casuslarıdır, kelimelerden mânâ çalmaya kalkarlar. Gâib âlemine kulaklarını dayayıp oradan manalar çalıp insanlara takdim ederler" dedi. TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu da katılımlarından dolayı Şari Mehmet Atilla Maraş'a teşekkür etti.

Haberler Haberleri

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Taşkent'te yapılacak
TYB Konya'da Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anıldı - Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek
Vefatının 30. yılında Tarık Buğra
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Nail Bülbül Konuştu
Konyalı On’lar Perşembe Sohbetlerinde Kâmil Uğurlu Konuştu