‘Şehre sözümüz var’ Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Yazarlar Birliğinin 2020’deki programları hakkında bilgiler verdi.

İddialı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Köseoğlu, “İyiye sormuşlar nereye gidiyorsun diye, ‘daha iyiye gidiyorum’ demiş. Biz de bu yıl,...

İddialı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Köseoğlu, “İyiye sormuşlar nereye gidiyorsun diye, ‘daha iyiye gidiyorum’ demiş. Biz de bu yıl, ‘daha iyisi ne olabilir’ diye arkadaşlarla düşündük. Güzel bir program takvimi hazırlayabilmek 25 günümüzü aldı. Biz bu şehirde Türkiye Yazarlar Birliği olarak yetişkin eğitimini yaptığımızı düşünüyoruz” dedi.

Toplumun bütününü; ilim, bilim, sanat, edebiyat gibi türlerin her zaman etkilediğini söyleyen Köseoğlu, “Bizim hedef kitlemiz genelde; öğretmen, öğrenci, emekli, memur, işçi, şair, yazar, edebiyatla ilgilenen, ilgilenmek isteyen, tarihe ilgi duyan, felsefeye, düşünceye ilgi duyan insanlardır. Biz Konya’da toplam 5 bine yakın akademisyenin ilgi alanıyız. Dolayısıyla şehre kayıt düşmek istiyoruz. Şehre sözümüz var diyoruz. Şehre sözü olanların gelip konuştuğu bir platform oluşturmak istiyoruz. Ne söz uçar ne de yapılan boşa gider, biz buna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.  

‘YAZARLAR BİRLİĞİ KABUĞUNU KIRDI’

Bu yıl Yazarlar Birliği olarak alışılagelmişliğin dışında programlar yaptıklarını dile getiren Köseoğlu, “Biz bu sene ‘Şehre sözümüz var’ diye bir slogan belirledik. Orhan Kemal, Kemal Tahir gibi isimlerin anlatılması için uygun kişiler aradık ve bulduk. Bu sene Yazarlar Birliği kabuğunun dışına çıktı. Mesela biz Orhan Kemal’in oğlunu davet ettik. Kendisinin de 10 tane kitabı varmış. Bizlere babasını anlatacak. Yanında bir de Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı var. O da işin akademik boyutunu anlatacak. Gerçekten çok emek verdik. Birkaç kişi bana Azerbaycan’ın bize çok yakın olduğunu ama onların edebiyatını bilmediklerini söylediler. Biz de Mayıs ayında Azerbaycan Edebiyatını iyi bilen ve oradaki Yazarlar Birliği Başkanı olan Anar Rıza Anayev’i getireceğiz. Arif Nihat Asya 45. ölüm yıldönümünde olduğu için bunu en iyi kim anlatır diye düşündük. Daha sonra internetten araştırdık. Kıbrıs’ta bir dekan bulduk. Onu da getirteceğiz” şeklinde konuştu.

‘NİTELİKLİ PROGRAM HAZIRLADIK’

Bu yıl nitelikli program hazırladıklarını aktaran Köseoğlu, “Konuşulması gereken yazarlarımızı en iyi kim anlatırsa bunları çağırmak istedik. Dolayısıyla yoğun bir emek içeren program yaptık. Bundan bin yıl öncesine kadar gidip, İbn-i Arabileri, İbn-i Sina’ları tarayalım, araştıralım, bilelim yeniden konuşalım istedik. Cumhuriyet döneminde yaşayan ülkeye ve şehre sözü olanları da dinleyelim. Vefat etmişlerse onları bize birileri anlatsın dedik. Allah yüzümüzü kara çıkarmasın. Bu yıl inşallah genel merkezle ve Büyükşehir Belediyesiyle ortak bir program düzenlemeyi de düşünüyoruz. 20-25 senedir büyük bir Yunus Emre sempozyumu yapamadık.  Yunus Emre, Mevlana’yı ilk beş beytinde zikretmiştir. Bir de onun Halk Edebiyatı tarafından tamamlayıcısıdır. Yunus Emre’nin karşılık bulduğu kesim Türkiye’de daha fazladır. Dolayısıyla Yunus Emre’yle ilgili de bir sempozyum yapmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘GENÇLERİMİZE ANLATACAĞIZ’

Eski yıllara ve günümüze ait yazarları, ilim insanlarını gençlere anlatacaklarını duyuran Köseoğlu, “Program takvimimize; öykülerimizin, şiirlerimizin ne durumda olduğuna dair konular koyduk. Son programda Mehmet Akif Ersoy’un torunu olacak. İlgi çekeceğini düşünüyoruz. Biz İslam’la müşerref olduk. Müslümanlar 100-150 yıl sonra felsefeye, yani bugün ki adıyla sosyolojiye girdiler. Bizim o dönemlerden bugüne gelen Muallimi Sami, İbn-i Sina, İbn-i Arabi, Konevi, Mevlana gibi isimlerin hepsiyle ilgili programlarımız var. Yani bin ile 700 yıl arasındaki periyoddaki bizim tarihimiz olan, ama bugünkü gençlere, tanıtabileceğimiz bizim çok güzel rol modellerimiz var. Bunları gençlerimize anlatacağız” diye konuştu.

‘HAYAT BOYU ÖĞRENMEK İSTEYENLERİ BEKLİYORUZ’

İnsanın öğrenme ihtiyacının hayat boyu sürdüğüne vurgu yapan Köseoğlu, “Cumhuriyet dönemindeki edebiyat, sanat, kültür, sosyoloji, felsefe alanlarında düşünceye, tarihe emek vermiş, seçkin çok değerli edebiyatçıları, düşünce adamlarını hem anacağız hem anlatacağız hem de hedef kitleye aktaracağız. Burası bir yetişkin okulu, burası bir enstitü, akademi, ne derseniz… İnsanın hayat boyu öğrenme ihtiyacı devam ediyor. Hayat boyu öğrenmek isteyen ve vakti müsait olan insanları Cumartesi günleri saat 2’de Yazarlar Birliği Konya Şubesine bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ

Röportajlar Haberleri

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu: TYB olarak “ŞEHRE SÖZÜMÜZ VAR”
Ahmet Köseoğlu: ‘Şehre hizmet ibadettir’
‘Gözler Konya’ya çevrildi’
Devletin memuru dayak atardı!
‘Kitap bir uzvum gibi oldu’