Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz 'in düzenlediği Kültürel Etkinlikleri, Geçtiğimiz Cumartesi günü, İl Halk Kütüphanesi Salonun da icra edilmiştir. Kültürel Etkinlikler de Şair Sıtkı Caney, "Şiir ve Başkaldırı" başlığı altında söyleşi ve şiir dinletisi programını gerçekleştirmiştir. Programa AK Parti İl Başkanı Av.Ahmet Sorgun bey'in yanı sıra akademisyenler, şairler ve yazarlar ile öğrenciler katılmıştır.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemiz 'in Kültürel Etkinlikleri, hakikaten birbirinden güzel programlarla devam etmektedir. Sıtkı Caney Söyleşisine "Bir yerde çatışma varsa, orada sanat kendini göstermeye başlar. Şiir zaten başlı başına bir başkaldırıdır" diyerek başlamıştır.
Diğer sanat dallarında olduğu gibi şiirin de çatışmadan doğduğunu öz olarak anlatan Sıtkı Caney, Çatışmanın bireysel ve toplumsal olabileceğini, ferd'in ruh dünyası ile çatışabileceğini, toplumunda değerleri ile yabancılaşması sonucu çatışmanın kaçınılmaz olduğunu, hem söyleşisinde hem de program sonrasındaki birlikteliğimizde ifade etmişlerdir. Ayrıca akılla gönlün de çatışma içinde olabileceğini belirtmiştir. Bir yerde çatışma varsa, orada sanat kendini göstermeye başlar. Şiir zaten başlı başına bir başkaldırıdır. Bunu en çok dillendirenlerden biri de Üstad Necip Fazıl Kısakürek'tir diyerek örneklendirmiştir.
Şairliğin, kadim kaynaklara başvurarak hakikati arama azmi, bir devrimi, dönüşümü gerçekleştirme sanatı olduğunu açıklamıştır. Ateist bir şairin yazdığı isyan içerikli bir şiirle, Müslüman bir şairin yazdığı başkaldırı şiiri arasında fersah fersah fark olduğunu belirtmiştir. Müslüman bir şair 'in başkaldırısı, Hakka yönelmeyen, gaflet içinde olup kulluk görevinden uzak olanlara yöneliktir. Aslında bu husus, kullara başkaldırı olmakla beraber gerçek anlamda Yüce Mevla'ya itaât'in, teslimiyetin de tam karşılığıdır. Okuduğu şiirlerinden örnekleri de gerçekten muhteşemdi. Sıtkı Caney, kendini değerlendiren bazı Müslümanlar'ın yanlış yaptığını, diğer mahallenin, sol kesimin insanı gibi algılanıp tanıtılmasından yakınmıştır. Ayrıca, Ateistler tarafından da aşırı İslâmcı tanımlaması ile karşı karşıya kaldığını anlatmıştır.
Sıtkı Caney'in Yayımlanmış Şiir kitapları: LAYYA, İTİRAF VE GİZEM, BANA SONSUZLUK DİLE VE EBUZERAN'dır. Sıtkı Caney, söyleşisini okuduğu şiirleriyle süslemiştir. Azize, Yerlilerin Şarkısı 1V. Şiiri ile aslında tek şiir olmakla birlikte, kırk bölümden oluşan, Ebuzeran kitabından seçtiği şiirlerini okudu. Okuduğu şiirlerinden bir bölümünü siz değerli okuyucularıma aktarmak istiyorum:
Bismillah
Bismillah aşk için
Kan ve göğerçin
İsyan ve şafak için
Ey ins ve cin
Ey bütün zamanların yazgısı muhteşem keder
Ey bütün zamanları koynunda saklayan görünmez sabah
Yine seni bekliyor rebeze'de ebuzer
Bekliyor birbirini tövbe ve günah
Aşk için bir zafer
Aşk için bismillah
Ey bütün zamanların gizlediği kuytu yer
Kalbimiz daha kuytu yine de sığar Allah
Bir aşk için duada şimdi bütün melekler
Şiirin şafağında güller açar bismillah
Zaman parçalanmadan
Parçalanmadan gökler
Yine isyan zamanı
Yine sürgün ebuzer
Ey bütün zamanların emeği buram buram ter
Ey bütün zamanları hüznünde toplayan aşk izi çöller
Birazdan yenilenir çağrısı şehitlerin
Geçer ışık hızıyla atlıları bedirin
Uhud'un hendek'in huneyn'in aslanları
Yol göster ey ebuzer ey şehadet anları
Ey bütün zamanların çıldırtan gözyaşları
Şimdi bir tek damlanla tufandır yüreğimiz
Şimdi kıyam
Şimdi aşk
Şimdi secdedeyiz
Ey hak intikam için yankılanan şiirler
Ebuzeran yokluğun göğsüne güller taksın
Ki tutsun karanlığın yakasından garipler
Kuru ekmek ışısın binlerce ışık yaksın
Allahuekber Allahuekber
TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi'ni AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Şair Sıtkı Caney'e takdim ettikten sonra Program sona erdi. Yazarlar birliği bahçesinde ve sonrasında Çelebi Konağında ki mekandaki sohbete Sıtkı Caney ve Yönetmen Mesut Uçakanın da katılımlarıyla çok keyifli sohbetler edildi. Programda emeği geçen herkesi tebrik eder, sıhhat ve afiyetler dilerim.