Suriye'den Konya'ya selam getirdiklerini belirten TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu "Suriye halkı Osmanlı'yı çok seviyor ve ecdat yadigarlarını neredeyse bizden daha iyi korumuşlar" dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği 'Yazılacak Çok Şeyimiz Var' başlığıyla il ve ilçelere yaptığı gezilerden sonra hafta sonu düzenlediği Suriye turunu tamamlayarak yurda döndü.
Pozantı-İskenderun-Cilvegözü üzerinden 26 Ekim'de Suriye'ye giriş yapan TYB üyeleri, Şam'a giderken Humus'ta Halid b. Velid Cami'nde büyük komutan Halid b. Velid'in kabrini ziyaret ettikten sonra 2 gün boyunca Şam'da Hz. Hüseyin'in kızı Seyyide Zeynep Türbesi, Hz. Bilal Habeşi, çevresine Hz. Hüseyin'in Kerbela'dan getirilen başının defnedildiği ve içinde Hz.Yahya'nın kabrinin bulunduğu Emevi Camii, Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi, Nurettin Zengi, Halid-i Bağdadi, Sahabeden Ebu'd-Derda, Süleymaniye Camii ve Külliyesi içinde Osmanlı Halifesi Sultan Vahidüddin Han ve Türk şehitlerinin kabirleriyle bir çok ziyaret mahalline geziler yapıldı. Şam'ın ortasında bulunan ve bir çok önemli ismin medfun bulunduğu Kasyûn dağına çıkılarak şehir, panoramik olarak izlendi. Ürdün sınırı yakınında bulunan Busra'da Rahip Bahira kilisesi ve Hz. Peygamber'in konakladığı yere yapılan mescid de ziyaret edildi. Burada Bizans dönemine ait bir çok tarihi mekan, fotoğraf meraklılarının ilgisini çekti.
Şam'ın otantik çarşılarında alışveriş yapma imkanı bulan ziyaretçiler, dost ve yakınlarına Suriye'nin meşhur ipek ve dokumalarından hediyeler aldılar. Bazı ziyaretçilerin de Suriye'yi tanıtan kitap albüm gibi yayınlardan aldıkları görüldü.
'HAMA ŞEHİTLERİNE FATİHA'
2 günlük Şam gezisinden sonra Hama'ya geçen ve bir gece de burada konaklayan ziyaretçiler, ertesi sabah Su Değirmenleri'nde hatıra fotoğrafları çektirdiler. Daha sonra otobüsle Halep'e doğru hareket eden TYB üyeleri, Hafız Esed rejimi tarafından 2 Şubat 1982'de Hama Katliamı'nda şehid edilen 50 binden fazla müslüman için fatihalar gönderdiler.
Gezinin son gününde Halep Kalesi'nin ardından Hz. Zekeriyya Cami ve Türbesi ile akıl hastalarının su ile tedavi edildiği tarihi Bimarhane'yi gezen ziyaretçiler akşama kadar Halep çarşılarında alışveriş imkanı buldular. Humus, Şam, Busra, Hama ve Halep ziyaretlerinden sonra Salı sabahı Konya'ya inen TYB üyeleri, tarihi ve kültürel bir çok benzerliğin bulunduğu Suriye'den unutamayacakları anılarla döndüler.
'SURİYE HALKI OSMANLI'YI ÇOK SEVİYOR'
TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, il ve ilçe gezilerinden sonra şimdi de değişik coğrafyalara geziler düzenlemeye başladıklarını belirterek "Halkının yüzde doksanı Sünni Müslüman olan Suriye'de Osmanlı dönemine ait yüzlerce eser ve iz bulmak mümkün. Bu yüzden Suriye halkı Osmanlı'yı çok seviyor ve ecdat yadigarlarını neredeyse bizden daha iyi korumuşlar. Ayrıca Suriye, ucuz bir ülke ve çok fazla masraf yapmadan gezip konaklayabiliyorsunuz" dedi. Köseoğlu, pek çok tarihi ve kültürel bağların bulunduğu Suriye'de TYB üyelerinin çok güzel vakit geçirdiklerini, tarih ve kültür birikimlerini artırdıklarını da sözlerine ekledi. Memleket